《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
傑克用一個男人先會明白嘅眼神望一望我,同樣係男人嘅我,唔難明白佢嘅意思。

傑克:這妞很可以喔!

雖然佢成個人望落去係比較咸濕,佢亦都唔介意將喱啲真性情表露出嚟,但我知道佢係唔做啲咩咸濕嘢。總好過啲男仔,睇落正正經經,但其實內裏收埋一隻淫獸。

「這個餐廳很不錯的,很多網美也會來喔。」傑克介紹著這家餐廳。

環觀喱間餐廳,係好有feel,喱類型嘅餐廳台灣都好多,好文青風格。

淡黃色的燈光,配上一些古老的擺設,係擺設嘅中間,會擺放一啲綠色植物係度,望落更加自然。

我第一次去喱類型嘅餐廳嘅時候,我以為佢好貴啦,裝潢咁別緻,點知一打開菜單,只不過百幾兩百台幣,你除返開都係四五十港幣。

你依家去茶餐廳食都差唔多喱個價啦,但喱度更加有feel,服務更加好,嘢食亦好食。

不過食得多,都係會想食返香港本土嘢。

「哇!好平喎。」Kiki驚訝地說,佢嘅反應係我意料之內啦。

「啊,我事講很平宜。」Kiki笑笑地同傑克講。

唔知點解,我心入面有陣酸酸嘅味道。

喱種酸唔係對Kiki有非份之想嘅酸,而係佢哋兩個都係我好朋友,依家佢哋fd到我應該開心先係,但好幾次嘅無視同埋只係在意對方,而冷落咗我。

搞到我心酸酸,不是味兒。
「對啊,這邊我覺得滿划算的。」傑克個死仔,明明同我就唔係咁正經,係靚女加上新認識就扮曬正經咁!

「對了,你打算在這邊玩多久?」

「三個月吧。」

男人係認真嘅時候最有魅力,女人呢?我覺得係對佢有意思嘅男人面前,先最有魅力。

「哇,好久喔!」

「她是來散心的啦。」我幫Kiki解答。

「怎麼了嗎?」傑克關心地問道。

「我唔識點講,你講啦。」Kiki一臉尷尬,條友終於頂唔順啦?唔係好有自信嘅咩?

我擺出個勝利嘅笑容,得得戚戚咁望住佢。

「沒有啦,她就被戴綠帽,一氣之下就來了。」我幫Kiki解釋,成為佢嘅代言人。

「下?這麼正也會被綠帽嗎?不會吧?」傑克有啲唔係好信,瞄了我一眼,再瞄一瞄Kiki,眼神盡是懷疑。

我哋點下頭,以示無呃佢。

「好啦!你們有事盡管找我吧,可以幫的一定幫!之後有空就帶你們四處走走。」

「我到現在還沒忘記他。」Kiki認真咁講,就算佢唔講,喱啲事我都知。

「慢慢來吧,忘記一個人不是容易的事,沒經歷的,不算完整的人生,對吧?」傑克笑說,喱啲就係男人。

沈重嘅心情,只會放係心底,偶爾先會由心入面鑽少少出嚟。

「對了于安,我聽姿欣說,可妮找一份飲料店的工作欸,在我們學校附近。」
加速加甜
「真的假的?」可妮係我係台灣鐘意上嘅一個女仔,我想追佢㗎,但佢實在太難追……

點解?因為佢太過於獨立。喱個評價唔單單係我,其他人都係咁認為。

基本上,可妮生活係唔需要男人,咩事都自己搞得掂,我有時見佢辛苦,想幫輕下佢,卻經常俾佢拒絕,話自己可以解決得到,做咩要靠人哋?

唉,連做朋友,親近都覺得難,更何況要一齊?

「真的啦,騙你幹嘛。」

「那她在哪裡做?我偶爾可以去看她一下。」我認真。

「誰是可妮?」Kiki搭唔上話,跟住八卦一下。

「你不知道嗎?」傑克有啲奇怪,以為我哋咁好朋友,竟然會唔知。

「Kiki她還不知道啦,香港那邊的朋友都不太知道我的感情事啦。」我不嬲都會將兩邊嘅嘢分返開,咁樣無咁煩。

「可妮就是于安喜歡的女生啦。」傑克臉帶笑意。

「哦,就是她喔?」Kiki個八卦樣,做到出曬面。

「對啊,你知道?」

「無啦,只事有講過DD啦。」

我笑咗出嚟,佢講普通話真係好好笑。

「你想知道的話,我可以講給你聽喔~」傑克調皮咁講。
「喂!」我知道佢都係講下笑,循例上都要扮下嘢嘅。

「哈哈!開玩笑啦,怎麼了?不能講喔?」

係我哋閒聊嘅時候,我哋嘅餐點亦啱啱好上嚟。

「你們的餐點都到齊囉。」服務生好有禮貌咁講,個心聽落都舒服好多。

而且大部分都好有禮貌,唔似得香港周不時都西口西面嘅。

「無餐具嘅?」Kiki一臉奇怪咁講。

「啊,台灣啲餐具係要出去自己拎㗎。」正當我解釋嘅時候,我期望緊Kiki係會出去幫手拎下,因為佢係坐最近餐具嗰邊嘅,由佢去拎係最為方面。

但Kiki不為所動。

「做咩啊?你哋唔係去拎咩?」琴日先覺得佢無咁港女,依家又犯病啦。

「我去拿吧。」傑克睇得出咩事,自己主動話去拎。搞到我勁唔好意思,唔知點好。

喱一點要記落嚟,遲下同佢講,喱啲咁港女嘅行動真係想佢改曬佢!

除咗拎餐具要我哋拎,就連埋單都一樣係咁理所當然。

最後係我俾埋Kiki嗰份,我廢事要傑克難做人。

本來中學嗰陣Kiki都無咁過份,係到近喱一年,我半年左右返一次去,佢都已經係咁,等我去埋單。

我嗰陣未意識到咁嚴重,心諗一餐半餐無咩所謂啦,但依家好似唔係咁了。

你最後問返佢拎錢又唔係,唔問佢拎又唔係咁,唉……
睇嚟要收返房租同膳食喇
Lm
各位Sorry,喱兩晚我有事更新唔到,我後日會更新返
聽晚12點前有一個回覆我就會更一篇,兩個就兩篇,如此類推
我會29號出曬佢,嗰日全日就用嚟打文
希望有人參與啦
加油! 等你
輕推
唔知有幾多篇睇呢
樓主好波
房租是一年性交一次
輕推
lets go
食完飯開波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞