《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
我無咩興趣聽Kiki講佢同個男仔啲嘢,我依家成肚氣,無從發洩,我連自己想點都唔知。

「頭先個男仔好暖囉,又勁型喎,想叫埋你一齊嚟睇下,但你又唔知去咗邊。」我同Kiki都迎接著前面吹過嚟嘅風,吹醒咗我。

真係一瞬間,喱一刻,我承認曬一切。

我好酸,心頭個滋味真係勁唔好受。其他唔好受嘅感覺我都可以忍落嚟,好似窮啦無錢,肚餓,身體痛啦,病啦,我都可以一一忍受到。

但喱種心酸嘅感覺,我真係頂唔順,我甚至係無從發洩。

我默默地講咗句,「我今日好攰,無咁多精神同你講嘢。」

我好直接咁講,意思姐係叫Kiki收聲。

Kiki呆咗一呆,都明白嘅,接咗句,「哦。」

然後我哋就回歸到寧靜。

我哋坐的士返去,一路上Kiki佢就玩緊手機,我見佢係度覆緊msg,睇怕都係覆緊個男仔,間唔中仲會加幾下微笑。

如果換著係我平時,我會講笑咁問佢,「點啊,同邊個男仔傾偈傾得咁開心啊?」

但我依家做唔到,我分唔清我依家個心情係酸,定係嬲。

係喱個途中我暗暗做咗個決定,我唔可以再俾自己同Kiki咁埋,我只會覺得更加唔舒服。

於是返到去,我俾Kiki瞓床,我自己拎咗張墊出嚟,諗住瞓返地下。

Kiki訝異咁望住我,問道:「做咩又無啦啦要瞓返地下嘅?」

「無,咁我哋都係男女有別,避忌下好。」我面無表情地說。

Kiki都察覺到異樣,但又唔知點講出口好,只係覺得依家個氣氛好尷尬。

於是回道:「咁好啦。」
經過喱一晚,有啲事唔同咗,我繼續返我嘅學,Kiki就成日都出去。

我為咗令自己分心,就成日放咗學就搵傑克去學校體育館度做gym,反正都俾咗錢,唔去做真係浪費曬。

「你現在怎樣啊?跟那個女生?」我知佢別有意思。

「沒啊,就那樣。」我都唔知點講好。

「你對她沒感覺嗎?」傑克猜。

最後我都係將自己嘅事,包括依家個心情都同佢講。

佢話會尊重我嘅選擇,Kiki係點,佢只見過一次面,評論唔到啲咩。

「除了不要後悔,勇敢追求之外,你們會不會適合,也是一個問題喔。」

「在愛情裡,你遇到互相適合的人搞不好比你遇到互相喜歡的人難上很多。」

我都未諗到咁長遠,我仲諗,未一齊又點知適唔適合呢?

但一齊咗,先發覺原來大家都唔適合,差太遠,咁樣會唔會又太過浪費?

啊!好煩啊。

都係順其自然算。

大概咁樣嘅狀態維持咗一個禮拜到,我好少同Kiki講嘢,兩個人相處係一間房到可以靜到要死。

直到佢講咗句,我個心情直插谷底。

「我今晚唔返嚟瞓啊。」Kiki㩒完手機,就落床執嘢。
加油
冇文??
我呆咗一下,千萬個諗法係我腦入面轉嚟轉去,佢去邊度瞓?男仔?咁會唔會…?

「你去邊啊?」我關心之餘,語氣仲急切咗。

「去我男朋友度。」依家換嚟嘅係Kiki嘅冷淡,好一個風水輪流轉。

「你男朋友度?你咁快就搵到?」我著急。

「係啊,唔得嘅咩?」Kiki仍然冷言冷語,原來俾人冷言冷語個滋味係咁唔好受。

「我驚你有咩事咋……」我開始放棄爭扎,因為我意識到係無用。

「放心啦,唔會有咩事。」講完無耐,佢已經執好嘢,草草咁孭個袋就走。

「有咩事記得打俾我啊。」我有氣無力咁講。

「知啦,」Kiki依家先俾返個微笑我,我要個微笑做咩姐,我只係唔想佢走,「我男朋友係樓下等緊我啦,我走先啦,掰掰。」

到頭來,個情況都係同之前一樣,好似可妮咁,我都係眼白白咁睇住佢走去人哋度。

唔甘心嘅心情一直縈繞我心頭。

Kiki走咗之後,空蕩蕩嘅房間俾我好大嘅對比,習慣原來係咁不知不覺。

我頓時咩都無曬心情,打機?提唔起勁;睇片?都係會掛心。

估唔到咁短時間佢已經佔據咗我咁多,愛情殺到埋身原來可以咁快,連心理準備都唔俾你。

佢依家可以咁快放低前度,同第二個一齊,其實係咪同我一樣?放低咗可妮,跟住就鐘意上Kiki。

以前都唔覺得自己一個人係間房度會寂莫,依家望住佢枱面上嘅嘢,嗰種心痛嘅感覺好強烈。

吸一啖氣,左邊個心口都赤赤痛。
好慘
到咗第二日,佢都係無聲氣,我拖住個頹廢嘅身軀返學,成日流流長,上咗咩堂我都唔知。

班上幾個老死,包括傑克問我咩事,我都唔知點應對好。

不停係度諗,佢琴晚係咪已經俾條台灣Mk仔食咗?大戰三百回合?

最衰嘅係,無答案。

無限loop喱個無答案嘅問題,猜想。踩入咗沼澤,出唔返嚟。

直至夜晚我收到Kiki個電話。

我見電話一響,睇下邊個打嚟,見到係Kiki打嚟之後,嗰通電話就好似道符咁,召返我個靈魂返嚟。

「喂?」我又一次著急地問。

「嗚…嗚…嗚嗚……」電話裡頭傳來陣陣抽泣聲。

「做咩事啊?」我有啲唔好嘅預感,唔係咁撚邪俾我估中啊?

「我…我……我…我……」好明顯係Kiki把聲,但Kiki依家喊到連第二隻字都講唔到出嚟,一直係度chock住chock住。

「你慢慢嚟,慢慢講你發生咩事。」我叫Kiki冷靜落嚟。

依家我係嬲條垃圾台仔,但同時係有啲開心嘅,單單就係因為Kiki打俾我,證明佢係會諗起我。

「我依家好驚……」搞咗半日,Kiki先講到喱句。

「你依家係邊?我即刻過嚟搵你。」

好彩Kiki都未至於驚到無曬理智,至少知道自己係邊,佢用line分享咗自己個位置俾我。

我一睇,係市區。

仆街,喱度過去都要成個半鐘。但唔理得咁多,我帶多兩件嬲,然後急急腳就揸車出去。
留名
被中出好驚
真係雞黎
帶個港女friend黎台灣同人訓
主角又要出去安慰
輕輕的推
加速
文呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞