《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
「咁你又叫我放低?」Kiki飲住杯珍珠奶茶,嚟台灣差唔多個個都會飲返杯。

「我同你講嘅嘢,其實都係同緊自己講。」我幾乎割開自己個心同Kiki講㗎啦,我自己做唔到姐,我都希望我朋友做得到。

「咁又係嘅……正如我頭先都叫你放手一樣。」

「愛情真係呢,究竟係咩玩意呢?投入嘅時候係如此著迷,但要抽離卻如此艱難。」

「好似吸毒咁。」此刻我同Kiki嘅感受係一樣嘅。

兩個都係失意嘅人。

係咁微妙嘅一瞬間,我竟然有一絲念頭,覺得Kiki做我女朋友都好似唔錯喎?

但喱種錯覺好快俾我拉離現實。

無感覺就自然無動力,當有一日有感覺嘅時候,話唔定真係可以…?

我哋兩個依家個氣氛都幾尷尬下,仲要大家都帶住一個沈重嘅心情。

「喱餐我俾啦。」我唔知咩事會講話請Kiki,但我唔係基於咩紳士風度,而係心甘情願。

「你係我第一個過嚟玩嘅fd,所以俾我請你一次咁多囉。」印象中我真係有請女仔嘅人,唔多。

「唔好啦。」估唔到平時港女開嘅佢,會拒絕?

「你講嘅唔係無道理嘅,我真係應該多啲為男仔諗下。以前嘅我太自以為是啦,話唔定就係因為喱一點,我ex先會唔要我。」

Kiki真誠地道,原來我講嘅嘢佢真係有聽入去,不禁令我對Kiki改觀。

更發覺佢會係一個可造之材,當一個港女脫變嘅時候,就會變成一個真正嘅女神。

甘心拜服係佢嘅石榴裙下。
起身後加速
男女主角有甜未
唔知呢 睇劇情需要啦 而且我唔係好識寫甜
「真係咁識諗?轉曬死性咁?」我以囂張嘅語氣去掩飾我內心嘅尷尬。

「真係㗎…喱趟旅程我真係學到新嘅嘢。Um⋯⋯我都唔知點講先清楚,總好似睇清好多嘢咁,唔單單淨係局限係自己身上。」

「喂!做乜講到咁正經姐,我哋唔洗咁正經啊,講到好似你嚟俾錢上堂咁。」

「唔係㗎,我嚟喱度就係想變得更加好。」

「其實我有認真反省過,我好羨慕啲拍長拖嘅情侶,人生大大小小嘅難關都有人陪你行過,嗰種一齊經歷過歲月嘅感情最為真摯,亦都係最無價。」

「我都好想有啊,但唔知點解總係拍唔長咁,坦白講我都唔知點解,遇到事情或者溝通唔到,就好似斷咗線咁,想補都唔知點補好。」

「究竟係咪我問題呢?我真係唔知。」

我本來想安慰下Kiki,或者解答下佢嘅問題,但係Kiki擺低咗錢之後,就走咗出店外,留係我係度。

咁我都好自然咁去買單,我慢慢發現Kiki一點一滴咁慢慢改變,係佢變啊?定係我慢慢接近真實嘅佢?

我買完單出去嘅時候,我以為Kiki係出門面等緊我啦……

點知我轉個撚頭行出去,Kiki就消失咗,唔知去咗邊。

不 留 一 絲 痕 跡 , 我 到 底 應 該 去 邊 度 搵 你 嘅 蹤 跡 ?
Kiki唔見咗之後,我即刻拎部手機出嚟打俾佢。

好幾通電話都無人聽,我有幫佢整上網啊,係無本地電話姐,但打whatsapp call會有反應㗎嘛。

跟住我打埋line,facebook啦,都係同一下場。

我開始心急啦,慌慌張張咁四圍不停咁搵佢。

跟住我「屌」咗出聲,條仆街就係食飯嘅隔離鋪頭度,係入面夾緊公仔。

真係仆你個街,搞到我虛驚一場。

所以話啊,有時啲嘢係自己嚇自己嘅姐。

「喂!」唔知係咪因為頭先慌張得制,搞到我有啲嬲嬲地,「你做咩事無啦啦咁樣走咗去啊?」

「無嘢啊!」Kiki仲惡過我,我以為佢會識驚添。

「你做咩事啊?你知唔知我好擔心你啊頭先?」

「我唔知啊!我淨係知我依家好唔開心!好自卑啊,我都唔知幾耐無試過啦。」

Kiki唔理旁人眼光,就算俾其他台灣佬睥住都照發洩。

「屌!又夾唔到!個機係咪廢㗎仆街!」Kiki爆曬粗咁,到依家我都仲未理解到佢點解無啦啦心情咁差,本來仲好地地。

「做咩啊?因為頭先令你諗起ex?」我嘗試估下,不過都八九不離十㗎啦。

「係啊!佢到依家仲未搵我,我有時會忍唔住諗好多嘢,跟住越諗就越負面啦。」

「啊!」Kiki好似痴撚咗線咁大大力拍落部機度。

「喂,你唔好癲啦,人哋以為你痴咗線㗎,喱度台灣嚟㗎。」

「台灣咪好囉!又唔會有人影到跟住擺上連登。」

「屌你啦,你遲下上咗報之後,香港唔會知咩?咁樣又唔係上連登?真係癲少陣啦。」

「我唔理啊,你幫我夾返個啊!」Kiki發完脾氣之後,就係扭計啦。
新讀者lm
「好好好,你話點就點啦。」經驗話我知,喱個時候唔係拒絕佢嘅好時機。

我好專心咁幫佢夾隻公仔,直至我行埋去先留意到入面係一隻屎公仔。

係一個屎型emoji嘅公仔嚟。

「你好哋哋做乜要隻屎公仔啊?

「我鐘意囉!好乎合我依家個心情同埋個人,留佢做個紀念都好啊。」

我就睇下邊隻最近最易夾,好專心咁夾緊隻公仔。

最後,係連我都操埋底。

「我唔信!我唔信我夾唔撚到。」

「係咪呢,係咪呢,都叫你唔好心急㗎啦。」

「就得㗎啦!信多我一次。」

然後成個全世界就安靜咗落嚟,好似啲運動選手咁,關鍵時刻總係特別安靜,特別專心。

「哇!!!」連聲驚呼之後,隻公仔因為佢三角形撞上個邊邊,然後碌咗出嚟。

「Yeah!!」Kiki興奮咁蹲低去拎隻公仔出嚟。

「我咁大個女第一次夾到公仔咋。」

「又唔係你夾嘅……」

「你講咩啊?」Kiki大大力咁拍落嚟。

「你嘅你嘅。」

「哇!好開心啊。」Kiki好好笑容,同頭先發曬脾氣嘅佢唔一樣。

Kiki真係好唔一樣,同可妮相比。可妮佢文靜溫柔好多,而Kiki多嘢講啦,一時一樣啦,總係令我捉摸唔透。

但喱一刻,我真心因為Kiki開心而開心,見到佢咁開心,我亦都感到好滿足。
甜呀
「你開心就得啦。」

「點啊,心情好返啲未啊?」

「好返啲啦, Yeah!!」Kiki勁用力咁攬住隻公仔,樣子甚是甜美,原來令佢開心係咁簡單。

「我哋再行下逢甲啦,你都仲未行曬。」

最後Kiki係逢甲買咗一堆衫返去,係返去嘅途中,Kiki如常咁坐係我後面,幾次落嚟,漸漸已成習慣。

「我聽日要返學啦喎,你有咩做啊?」我問坐係後座嘅Kiki。

「無啊,你返你嘅學,我要自己搵節目㗎啦。」Kiki好似都幾期待出去玩咁。

閒聊幾句之後,我就繼續專心揸車。

返到去,我繼續執嘢同埋準備定聽日返學嘅嘢。而Kiki呢?好開心咁係度玩公仔,同隻公仔影相啦,放上story啦,公開同全世界講隻公仔係佢夾嘅,佢先係最犀利嗰個。

喱啲嘢我都見怪不怪,女人都係喱種咁嘅生物。

到咗第二日返學,我準備起身返學嘅時候,Kiki仲好似瞓到隻死豬咁,完全無知覺咁。

最撚神奇嘅係,我上完第一堂之後,無無聊聊睇下ig,發現Kiki係Story po咗嘢,條友仔出咗去食嘢,仲要食好嘢。

今日係學校,我撞正可妮同佢男友。

「嗨!」可妮熱情咁同我打招呼,台妹真係好鬼死可笑,好正……

「你男友又下來陪你喔?」可妮男友係台北讀書,間唔中都會落嚟陪下佢。

係台灣,台北同台中已經係異地戀啦。

係香港,屯門同筲箕灣都照樣可以出嚟拍拖啊。
輕輕一推
推一推先
「對啊,難得明天放假嘛,所以他就下來給我一個驚喜嘛。」可妮撓住佢男朋友嘅手臂,一臉甜美可人。

「下?明天放假?明天不是禮拜三嗎?」我諗緊係咪佢無堂咋?

但諗諗下唔係啊,佢有啲必修仲要同我一齊上添。

「明天雙十節嘅,學校當然放假啦。」

係喎,聽日雙十,我都唔記得咗添。

雙十姐係十月十號,係台灣嘅國慶嚟,同大陸唔一樣,大陸嗰邊係十月一號,而台灣建國係十月十號,所以就例為法定假期。

同佢哋道別之後,我繼續去上我嘅堂,唔知點解我第一時間就係諗起Kiki。

難得放假,當然係諗住好好地帶佢出去玩啦。

於是我whatsapp佢:喂,聽日原來放假喎,不如聽日出去玩啦?

估唔到開學無耐就放假,爽!

Kiki:好啊!去邊啊?

Kiki好快就覆返我,以為佢無咁快覆㗎嘛,佢話出咗去玩,會無咁得閒添。

佢問我去邊,搞到我都要諗下添,事關又真係唔知去邊好。

上網查下附近有咩地方,然後唔洗好耐就諗好去邊。

我:去高美濕地?

Kiki:好啊。

我:你今日去邊啊?

Kiki:無啊,去行下街睇下嘢食下嘢咁樣囉。

其實我問嚟都多餘,佢ig都po咗好多,打啲caption又幾文藝咁,但我都會關心下,驚佢自己一個出去唔掂。

我:自己一個咁勁?

Kiki:係啊,台灣嚟㗎,又唔係其他地方,係台灣我自己一個完全無問題喎。

成堂我就係咁同Kiki sd msg,感覺好似男女朋友咁,喱啲就係曖昧?

我對喱種曖昧嘅感情好模糊不清,好是陌生,但喱種唔清唔楚嘅關係又令人感到愉快,充滿著神秘感。
有啲覺得雙方會有一刻擦出愛既火花,但會發覺只係將對方當做水泡。但又唔想sadend
btw會支持落去
嗰晚Kiki好夜先返嚟,我都差唔多瞓啦,佢返嚟嗰陣仲好開心,四面咁嘅口。

「咩事咁開心啊?有豔遇啊?」我開玩笑地說。

「你又知嘅?」Kiki眉開眼笑,嗰種開心樣,唔似係講笑咁講。

「真係㗎?」我半信半疑。

「只不過我幫個路人執到個銀包,佢勁好人囉,不停講多謝之外,仲話要加我line,我都load咗陣咩係line,哈哈。」

係台灣,遇到咁熱情嘅人並不稀奇,成日都會有人拎香港同台灣,話香港人好冷漠,好多事情不聞不問;而台灣就好熱情,好有人情味。

但事實就有兩面嘅,我係度居住咁耐,台灣人有啲係好古道熱腸,但有啲係知人口面不知心,話唔定會係度伏緊你,就好似你返大陸你遇到有個人無啦啦係度纏住你,你都會有所防備一樣。

香港係事不關己,己不勞心。唔知係咪一路以嚟習慣咗咁樣嘅模式,我嚟到台灣都係無辦法好似佢哋咁對人無乜戒心。

「你又真係唔怕人哋裝你彈弓喎。」我擔心佢會俾人呃,到時候我又唔知點樣救佢啊大佬。

唔好以為台中好安全啊,好多風化案之餘,台中仲出名多黑社會。

「怕乜啊,我又無錢,最多咪又係吉兩下。」佢毫無畏懼。

「又唔見你俾我吉兩下?」我衝口而出,想收都收唔返,我只係想串下佢,唔係真係想……

唉,媽啊,我到底做緊乜?

「嚟囉!怕你啊?」

我心入面諗起唔撚係掛熊幅圖,同我依家個表情一撚樣,我都唔知點樣化解喱一幕嘅尷尬好,個腦閃過好多嘢。

真係咩?定講笑?佢試緊我?定係認真?

「咪玩啦,你自己一個出去小心啲啦,你唔好以為台灣好安全先得㗎。」

我都係過唔到自己嗰關,一開始又話當人係朋友,唔會亂嚟,依家呢?

好似真係鐘意上Kiki啦,雖然對住可妮仲會心酸酸,但係見到佢依家咁幸福,開始會為佢感到開心,心酸就逐漸減退。
吉兩下
加速加速
Kiki對於頭先嘅戲言,只係笑笑就帶過去。

不過Kiki係度,我屋企好似打仗咁,一啲佢買返嚟嘅衫啦、化妝品,仲未計啲一早擺咗出嚟嘅化妝品。

本來我間房都尚算整潔,點知由Kiki入嚟一齊坐之後,就返唔到轉頭。

你有時仲會係間房嘅唔知邊個角度見到Kiki嘅Bra,哇真係好難唔令人有啲咩幻想。

但慢慢落去就習慣了,當睇唔到就得啦。

「聽日下就去高美濕地,夜晚你想去邊啊?」我一早沖好涼係張床度諗住瞓,Kiki都係張床度嘅,但係佢就涼都未沖,唔知幾時先有得瞓。

啲人話相處好同住難係真嘅,依家一齊住我先睇到Kiki更多唔同嘅一面。

「無啊,求其搵個地方去都得嘅。」

跟住我都無出聲,係度思考緊去邊好嘅時候,諗咗幾秒之後,Kiki無啦啦彈咗一句出嚟。

「不如落club囉?」Kiki輕描淡寫咁講,但對我嚟講係有唔少衝擊。

「下?」

「做咩無啦啦落club啊?」

「無啊,見無聊無嘢做,又想落去識下台仔囉。」以Kiki嘅姿色,落club一定識到好多台仔狗公囉。

「你都可以去識下台妹㗎,大家互相照應下姐。」

一嚟我見自己唔會想去喱啲地方,二嚟我都唔想Kiki落去,去到真係蝕底曬俾人。

「我唔係好鐘意嗰啲地方喎……」我嘗試婉拒。
「你未落過club?」Kiki認真問。

「係啊,做咩?」我不禁有啲怕醜,唔可以未落過club咩?我驚無面……

「唔係,估唔到你真係咁純情姐,哈哈。」Kiki放低手上嘅手機,望咗我一眼。

「咩姐,咁我真係唔鐘意啊嘛。」

「好啦好啦,依家喱個年頭好似你咁嘅男仔買少見少㗎啦,你都唔洗隨波逐流嘅,最多我咪自己去囉。」

「咁又唔得喎!」我好理直氣壯咁講,我有乜理由俾Kiki一個女仔落club先得㗎?

「你唔洗擔心喎,我自己搞掂喎。」

「你真係咁想落?」我再確認多次。

「係啊,我又未係台灣去過,而且落去麻醉一下自己都好嘅,話唔定有條新路呢。」

我係覺得落club嘅女仔唔方咩好女仔,係好女仔就唔會落club啦,喱個係我一路以嚟嘅諗法。

但喱一個點,根據我一路相處落嚟,Kiki又唔係啲咩壞女孩,只不過係思想比較前衛姐。

「我落囉!」我好肯定咁講。

「你唔好勉強啦,你陪唔陪我都無所謂㗎。」

我唔知喱個係咪Kiki嘅以退為進,但我又無蝕嘅,當係去見識下姐。

「我唔放心你一個人。」

「就好似今日咁啊,我都唔放心你自己一個出去玩,驚你自己一個係出面搞唔掂,驚你會悶。」

「更何況你依家自己一個去落club?」

語畢,我哋兩個靜默咗一陣,氣氛有啲僵硬,唔上唔落咁。

「你真係好好人。」
又係喱張好人卡,不過我又未表白,我當作係真誠嘅讚美。

「好人可以當飯食咩?」我苦笑著說。

「傻啦,我覺得可以做你女朋友一定好幸福。」接著,Kiki就玩返佢嘅手機。

我唔知Kiki依家講喱啲說話係咩意思,究竟佢係一時之間缺乏愛或者係安全感啊,定係單純咁認為啊,我捉摸唔透。

「係幸福我就唔會到依家都無女朋友啦,根本係喱一刻之前就唔會成功。」我講得好是唏噓,已經唔再強求,有就有,無就無啦,都無所謂啦。

「聽日去搵下咪知囉,等姐姐我帶你去見識世界!」Kiki向我戚一戚眉,拋咗個媚眼。

「你係幾時開始有落club?」

「我啊…?都好耐之前,以前有一次唔開心,嬲嬲地自己一個落去,去下去下都習慣啦。」

「你一開始唔驚咩自己一個。」

「驚㗎,驚唔知會唔會融咗,但有時衝動起上嚟就係咩都唔理㗎啦,有咩好怕?你都已經糟糕透頂啦。」

咁Kiki又有佢嘅道理嘅,自己亦都試過,反正都黑仔開㗎啦,唔差再黑多幾次。

「好啦,總之聽日唔會俾你自己一個啦!」

Kiki好似笑咗一下,然後迅速變成抿嘴,咳咗兩下。

「我去沖涼啦。」

係佢嘴角係藏起咗一記笑容,只不過嘴邊嘅角落咁啱探咗個頭出嚟,唔經意咁俾我睇到中。

第二朝我哋瞓到自然醒,起身已經係中午一點鐘。琴晚佢搞掂埋啲嘢瞓已經係凌晨4點幾。

我早過佢起身,條友仲瞓緊,於是我起身梳洗,搞掂曬啲嘢佢都仲瞓緊。

最撚屌嘅係,條八婆原來有鼻寒聲。

依家仲瞓到殺豬咁,係咁扯鼻寒,如果我依家錄佢片再放上佢ig,應該完全顛覆佢女神嘅形象,哈哈。

諗起佢喱一幕就覺得好鬼好笑,之前嗰幾晚都無,係琴晚有囉,我諗Kiki真係太攰。

但喱一幕真係唔可以錯過啊,我靜靜地坐係佢床邊觀察Kiki睡姿。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞