《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
找數篇1

傑克臉上露出尷尬嘅表情,但喱個表情無係佢臉上停留好耐,一陣間就無咗。

然後佢就自動自覺拎錢出嚟,然後客氣咁同我哋講:「你們難得來到,這一頓就我請吧!」

「那……怎麼好意思?」我偷瞄Kiki一眼,見佢無任何動靜,成件事好理所當然咁。

我到依家都唔明點解會有喱種心態出現,成個腦都係問號。

如果你係覺得男仔出街係理所當然咁要俾錢,咁女仔係咪都要理所當然咁俾男仔屌?

咁唔係㗎嘛……

「沒關係啦,我偶爾請一下有什麼所謂。」

「謝謝啦。」Kiki有禮貌咁講。

傑克埋完單之後,佢話有事要走先,咁喱樣唔係因為怕咗Kiki先話要走,而係佢本身真係有事,一早同我講咗㗎啦。

我哋互相道別之後,我就諗住帶Kiki去麗寶樂園玩下。

「一陣去邊啊?」Kiki好似咩事都無,仲好開心咁同我傾偈。

但我真係忍唔到,我決定點都要同佢講一次,我唔想佢再繼續咁落去。

你話我八婆又好,多管閒事都好,我只不過想為佢好,喱種價值觀真係唔好。

「麗寶。」我冷冷地道。

「咩嚟㗎?玩咩㗎?」依家又成個細路女咁,但此刻我只係更覺得佢港女。
大大力力屌佢一鑊
找數篇2
「…….」我無理到Kiki,肚入面有氣,我要Kiki知我嬲。

因為做朋友咁耐以嚟,我都未試過嬲佢。

應該係話,我好少會對朋友發嬲,雖然唔係啲咩大毒撚,係毒撚界我資歷尚淺,但我平時都毒係屋企,同普通毒撚一樣,打機,得閒睇下AV打下飛機。

所以Kiki見到我唔出聲,嬲爆爆咁款,佢都嚇親。

我哋等緊直通巴士去麗寶樂園嘅期間,都有成十幾分鐘時間,過程中我一句嘢都無同Kiki講過。

直到上咗車,Kiki先戰戰兢兢咁問我。

「你……無咩事啊嘛?唔開心?」

我好撚霸氣咁無理佢,做男人,一定要硬!

企硬!

「你……嬲我啊?」Kiki小心翼翼地問。

我無答到佢。

「咩事啊,你講啦。」急性子嘅佢,終究係忍唔住喱種冷空氣。

「你啊,唔可以再成日咁理所當然咁要男仔幫你做喱樣做嗰樣,更加唔可以理所當然咁要男仔幫你埋單。」我見佢咁有誠意,就同佢講。

「哦,你就係咁樣就嬲?乜你咁小氣㗎。」哇,估唔到我俾佢話返轉頭。

「小氣?我都係為你好咋。」

「男仔不嬲都係咁㗎,同親我出街嘅男仔都會主動幫我埋單,唔係我講㗎。你睇下啦,頭先都係傑克主動話要埋單嘅。」Kiki唔單止理所當然啊,講都講得理直氣壯。

哇,一時之間我都真係唔知點反駁佢。

我平心靜氣冷靜咗幾秒之後,「Kiki,其實頭先傑克係好唔情願㗎你知唔知?」
找數篇3
「有咩?我見佢笑得好開心喎。」Kiki仲笑笑口咁。

「係咩?唔通人哋發你脾氣落你面?」Kiki佢對朋友好無錯,但係異性面前,就係一名港女。

有啲人啱做朋友,但唔啱做情侶。

「咩喎,咁人哋都慣啦…….」佢發現駁唔贏我,然後又出女人嘅絕招。

扮可憐。

大多數男人都會受喱招嘅,建基於佢對你有意思,覺得你應該受到人憐愛。

但唔好意思,依家老奉咁款,我覺得唔需要啲咩憐愛。

就算上連登開post,問全能嘅連登仔,佢一樣都係會俾人狠狠地屌。

「我係想你唔好再咁樣落去,你頭先咁樣好容易嚇走啲好男仔㗎。」我見佢態度軟化落嚟,我都無謂再得寸進尺,得饒人處且饒人。

「咁人哋請係人哋紳士喎,我接受都正常姐。」

「我同你講,無一個男人會拒絕一個女人食完飯後俾返錢佢。」

「佢最後收唔收係另一回事,但你係男人嘅心目中已經加咗分,覺得你係一個賢慧嘅女仔,唔港女。」

「認真啊,你咁大個女,真係無俾人話過你港女?」
找數篇5
我哋嚟到麗寶outlet,喱度有個好大嘅商場,隔離就係遊樂園,入面有玩水嘅設施。

「點啊?你去唔去樂園玩?」我一落車就問Kiki。

「麻麻地咋喎,我想影下相行下街咁啦。」

我指一指出面,係條馬路出面,一堆人係度影緊相。嗰度就係打卡聖地,基本上嗰度影相係最靚。

「嗰邊係影咩?」

我直接開ig俾佢睇相,類似係嗰個角度嘅相,Kiki一睇完之後,就捉住我手臂。

「行行行!如果唔係唔知要等幾耐啊!」女人為咗影相可以去到幾盡?

就算Kiki戒得到第一樣港女格,佢仲有其他港女格要改。

算啦算啦,話完佢之後,我都已經曬咗唔少腦力。

就下佢一次咁多,係度排住隊影相,係排隊嘅同時,我都有就下角度,睇下後面影唔影到。

麗寶出面係有好多彩虹色嘅建築,跟住上面有一個架係頂樓嘅摩天輪,係真係幾靚嘅。

「好啦。」我影到Kiki女神級咁。

「哇!唔掂喎。」Kiki一臉嫌棄。

「咩唔掂啊?咪影到你隻腳掂到底線,42寸長腿咁囉,咁仲唔掂?」我心很累啊。

「你睇下我個樣,我個樣都扭曲曬,都未準備好!」

係其他人眼中,應該都會以為我係Kiki男朋友,仲要係好廢嘅港男,俾Kiki咁樣插法,下下到肉。

「好,我再影多次啦。」慢慢試下試下,就到我哋企係最前影,亦係一個最好嘅角度。

由Kiki企好位之後,我就狂㩒快門。
——找數篇6
我影咗好多張相俾佢,「影咁多,實得啦?」我抱住喱個想法去俾部手機佢,十足十中學生交作文咁,求其寫夠字數交出去嘅作品一樣。

「好啦好啦,得㗎啦,廢事要後面啲人等。」咁佢又衰唔曬,識得顧下人感受。

其實港女最大嘅唔好嘅地方就係,唔理人感受。

所以,當港女開始理人感受嘅時候,就係佢哋脫離港女魔掌嘅時候。

「咁點啊?有無滿意㗎?」

「你影成二百幾張喎,唔滿意都覺得你有誠意啦,係咪啊?」

「你仲要幫我影㗎!」Kiki指一指天上嘅摩天輪。

「唔撚係掛?」我覺得去坐摩天輪係好,但仲要影嘅話,我怕我會有審美疲勞。

「個摩天輪真係好靚啊,而且都好少有機會坐咁高嘅摩天輪。」Kiki一時港女一時細路,貪玩到乜咁。

「好!我都未坐過喱一個,我上次係坐過高雄嘅摩天輪。」

跟Kiki就行入個商場度,一邊行一邊睇相。

——

我聽日會繼續再出
雖然依家進度都仲係麻麻,但我會盡量寫快少少
希望你哋喜歡啦
留名
pish
pish
出未
又棄故喇屌
Kiki隻眼都無望過我,淨係掛住望部手機。唉,算啦,都慣㗎啦。

我哋直接去搵摩天輪,係排隊嘅同時,對面全部都係成雙成對。

頂,睇到都覺得尷尬,再望一望後面排隊啲人。

一撚樣……

「不如走囉?」我唔知邊度嚟嘅膽量,夠薑叫期待已久嘅Kiki講喱句說話。

「走?點解啊?」Kiki放低手中嘅手機,正視我雙眼。

「你睇下啊,喱度咁多人,咁多個都係情侶嚟㗎喎,我哋咁樣好尷尬㗎嘛。」

「邊個話朋友就唔坐得摩天輪㗎?」Kiki好是執著。

「唔係呢,嗰種感覺就好似情人節啊,聖誕節出街,出去都成雙成對咁,自己就隻身街出去。係無嘢,係無咩唔得㗎。人哋嘅世界咩都有,而自己咩都無姐,覺得自己慘姐。」

「咁你咪當住我係你女朋友,陪我坐一陣摩天輪囉。」

「咁係上面……嘻嘻嘻!」我開玩笑地說。

「食蕉啦你!死人咸濕仔。」

「陪我坐陣啦,想見下好風景啊,又係你話陪我嘅!」

「係啦,陪咪陪囉!」

上到摩天輪,都一樣見到前後車廂情侶一對對,而我眼前嘅Kiki呢,就拎住相機係咁影。

佢話想見下風景,其實唔係用「眼」睇,而係用「手機」睇姐。

正如我一開頭所講,po相並唔係想俾其他人睇,而係想俾一個人睇。

嗰個人,往往係令你感到傷心嘅嗰一個。
我由佢影,已經講到口水都唔想浪費了。我自顧自睇風景,好好欣賞喱個短暫嘅時光。

本來摩天輪係幸福嘅,好多情侶都係甜甜蜜蜜咁走入摩天輪入面,一齊睇美麗嘅風景,一齊感受與世隔絕,只屬於兩個人嘅空間同時間,一件多麼浪漫嘅事。

如今我哋坐入面,享受緊啲尷尬氣氛,佢就為咗影相扮無事,扮開心,其實呢?

放低部手機之後,表情全部都係崩緊一齊,有時我都唔明為乜。

可能每個人宣洩方式唔一樣㗎?

抱住老娘就係日日都開開心心去旅行,老娘過得好好嘅心情去話俾個男仔知,等個男仔後悔?

我猜,大約係咁嘅心情掛?一種自欺欺人嘅開心。

「喱度行一陣之後去逢甲?」落咗摩天輪之後,我問Kiki。

其實佢講得出唔執著同我係咪男女朋友咁坐摩天輪,係因為佢點都想影靚相po上去掛?

但我就寧願無同佢坐過,仲好。

我同Kiki係outlet行完,佢買咗件衫,見無咩好行,就話不如去逢甲。

「逢甲係咪嗰個好大嘅夜市?」Kiki淨係聽過下個夜市,而且佢對街市嘅印象就係好多嘢食。

「um……都係嘅,好多嘢行囉。」

「咁去囉!我哋去掃街。」Kiki一臉興奮。

我再打開佢ig story,哇頂你啊,上面啲線細到呢,俾我真係一半都睇唔落去。

最後我係全部睇曬嘅……
「依家去仲好早喎。」我望一望個錶,依家先5點幾。

「反正係度又無嘢做,早啲去早啲返去啊嘛。」

既然佢都講到咁,咁咪早啲去囉,順便睇下可妮有無返工先。可妮佢返緊野飲鋪,台灣好多大學生都係去啲野飲鋪返part time,所以通常你都會見到啲野飲鋪啲人好後生,有啲鋪頭仲要專請靚仔靚女添,都係吸引生意嘅一種嚟嘅。

我哋用咗一個鐘頭搭車兼搵路,台中唔似香港同台北咁方便,有地鐵。喱度去逢甲都要轉兩次巴士,無做返咁上下功課都要搭的士啊。

好彩我識路。

逢甲我都唔知行咗幾多次,就好似香港人點都會識銅鑼灣一樣,點都有嚟過。

我去咗睇下可妮間野飲鋪,就係逢甲大學門口前面條路,轉個靚彎就到。

我企係遠處望下佢係咪間鋪度。

「喂!你做咩啊?」Kiki睇唔明我做咩。

「睇下嗰個女仔有無返工囉。」我鬼鬼祟祟咁講,「依家好少人,佢可能會發現到我㗎。」

「你驚咩姐?掛住人就去搵人啊嘛。」Kiki講到十分之響亮。

「噓!」我忍唔住捉住佢膊頭,「你細聲啲洗死咩?」

「都唔知你驚乜,男人老狗有咩好淆姐。」

「啊……你依家就識得大大聲話我,你咁有膽啊,就搵返你個ex講啊嘛。」我怕語氣會太惡,串親佢,已經溫和啲串佢。

「我係女仔,點同姐。你堂堂一個大男人,要偷自己心上人,似咩樣啊?」

我知Kiki都係為我好。其實我都知,我應該進取啲先係,但好多時現實唔係你想點就點……

「我知,我咁樣做好廢,但我都唔想咁廢㗎,我只不過係一個小毒撚,何德何能啊?」

「平時幫你俾意見,聲大夾惡咁樣話你,但真係到咗自己落場呢?你試諗下,平時啲教練聲大大咁屌柒啲隊員,但如果佢自己真係操刀落場呢?真係落到場就唔係咁講法㗎……」

Kiki開始明白我,「咁又係,我叫你放膽去,但俾著我自己,我依家都無咁嘅勇氣放膽去搵返佢。」

我遠處望住可妮,佢依家好忙咁打理間鋪,入面得佢同另一個係度執緊嘢,一副全黑打扮嘅佢,都掩蓋唔到佢嘅可愛。

見佢咁辛苦係度做嘢,更加令我有種想保護佢嘅衝動。
清泉崗五分鐘返到學校?
你讀靜宜定弘光
「佢屋企好窮,係台灣咁樣嘅家庭好平常,至少可以自力更生,唔知係咪因為咁,養成佢咩都靠自己。」我向Kiki講出可妮吸引我之處。

「搞到我成日都唔知點樣親近佢好,我向前行一步,佢就同我後退一步,漸漸地我都無咗接觸佢嘅勇氣。」

我再掃一掃Kiki全身,er⋯⋯我嘅意思係上下望一望Kiki全身。

再同Kiki講,「你睇下你啊,學下人啦,唔好成日靠男人先得㗎。」我挑釁佢。

「咩……咩姐!我依家好靠男…男人咩?我……」

「我都有靠自己囉!」Kiki講成句都講到口窒窒咁,丁點自信都無。

「唉,算啦,叫你一時三刻做到係難㗎啦,至少俾你知道喱個想法姐。」

「我哋都唔同類型,好似佢咁獨立嘅女仔,我諗我做唔到。」

「做咩啊?咁快認輸啦?」

「認輸嗰個係你咋掛?」Kiki反客為主,調返轉頭插返我一刀。

「我?幾時有啊?」

「你追都無追就認輸囉。」

「……」我唔知點解自己唔反駁Kiki,一時之間說不上話。

「你以為就咁企係遠方,默默地付出,人哋就會感受到?」由Kiki喱位港女講出口,令我覺得好不可信。

但佢的確無講錯到。

「一陣你就明㗎啦。」

「明?點解啊?」Kiki不明所以。

「你去行下街啦,等多陣你就知。」一時三刻都解釋唔到咁多,總之佢睇咗就會明啦。

Kiki走咗入去一間格仔鋪度睇,而我就係同樣嘅位觀察住。

有時諗落,自己都好傻,一路等住一段唔屬於自己嘅幸福。

過咗大約10分鐘,佢終於嚟到,於是我sd 個 whatsapp叫Kiki出嚟。

「做咩?得啦?」Kiki收到whatsapp好快就出嚟。

我無出聲,直鈎鈎望住可妮嗰個方向。

係可妮面前,一個男仔買咗個麵包,遞俾可妮。可妮先是一臉驚訝,然後笑容滿臉地接過個男仔買嘅麵包,露出一個甜甜嘅笑容。

只見佢哋開心地講咗幾句,可妮係個男仔臉上留下一記吻跡,幾句過後,個男仔就消失係我哋眼前。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞