[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案

1001 回覆
1536 Like 21 Dislike
絲打好波,懷疑係想避一避,揀提早落車行街兼會撞到同學仔可能係知道果區附近多熟人住,有咩事都可以即刻求救
但直接番店 唔係仲安全咩?
車站同台距離遠唔遠??
留名
係日本生活緊又睇緊呢個post真係...
唔敢夜晚自己一個返屋企
為求證「麻未是否被跟蹤狂騷擾中」真偽,媒體特意去請教警察局(一般來說假如真的有這樣的煩惱應該先報定案,以防日後真的遇害亦能馬上派出支援,不過與香港眾多#metoo受害人一樣,一般情況並不等於必定有報警)

警察局只回應了:「no comment.」
(日本啲警察真係...thx for sharing )

網民推測及破解疑點:

1.誤會或聽錯時間
2.不排除麻未有獨特的時間感,麻未所言的一點多可以是兩點鐘之前到達的意思(正如我所諗13:59先到你都吹佢唔漲)
3.本來確是約好了一點多,但後來更改為1時45分-下午2時(但並非使用手提聯繫更改)

1之網民反論:時間是由麻未早上11點30分時提出的,既然是自己說的對方亦允諾了不應該有誤會的情況,假設麻未並沒有遇害失蹤,她也至少1點45分才到本店附近,時間差距上無法解釋合理性。

2之網民反論:從一開始的行動中麻未似乎忘了或者根本沒打算赴約學做咖啡,但周遭的朋友親人都認為以她的性格不可能這樣。

3暫時來看最大可能,但以不用手提聯絡的方式去跟麻未更改學做咖啡時間也是無解。而且有權力/通知更改赴約時間的也只可能是這幾種人:店長,副店長,同事,未經調查的第三者(可能是親密朋友或男朋友ABC,突然間約去街而飛機老闆都好常見)
你都on撚9
提下都叫打手?
直接返店好可能會比人都知道埋做野地方
比人繼續等 / 下次搵機會跟埋收工
比人喝既處境下好多人都會兜路 睇下甩唔甩到先去目的地 亦唔會即時諗到點做好
提左幾多次阿你
提下
我覺得有兩個可能性
1.其實有冇調查過架巴士上面有咩乘客o係到
如果真係跟蹤狂o既話
有可能條友已經o係架車上面
為左唔比佢知自己目的地所以就提早落車

2.佢去百貨公司唔係單純行街為主
而係為左達成某個目的所以先去
但咩目的就諗唔到
但點樣係鬧市捉走一個人
我覺得熟人機會好大
流明
或者其實會唔會唔係用捉
而係引誘佢去某一個地方
例如佢有o的野比人要脅
我上面都有講係跟熟人走左
電視採訪其他店員時表示跟蹤狂既惡作劇電話會打黎分店,有機會一早知地點但唔sure (google map未面世既好處)
跟蹤狂唔係殺人犯
熟人先係
自從爆左呢單野之後好似成間舖連埋分店都執柒左,另外本店位置係一棟合租式樓宇,姐係有其他舖同居民會係果棟野附近出沒,但警方調查過覺得冇可疑
留名支持
提過三次都叫打手,link又冇post過,又冇講過佢啲咩,又唔撚係揸住枝槍逼你上去睇
on9仔無野揾野黎嘈
你係咪好撚得閒?
雖然呢件事未必一定係跟蹤狂做
不過受害者有咁多支持者 唔可以排除有熟口面既支持者係街到同佢搭話 而受害者又跟左佢走

熟口面個個可能係店長
真係好可疑 又係一點幾有離開過店
睇左啲討論串,九成日本網民都係覺得店長
オーナー=owner=店長

除左因為証言左改右改,沒有決定性的不在場證據,事發當時果棟合租樓宇樓上二至三樓有許多報稱用作擺貨既租賃單位,網民認為警察冇搜索到上面(或者證據不足冇權限?)
鮫..
島...
唔想再提,諗起今晚又瞓唔著

那件事到現在政府也未做解釋。
嗰店長可能叫佢去一處地方等佢?
可能喺酒店 或者 一處店長熟悉既地方?
其實點解冇調查當時個女仔電話o既通話/msg紀錄
其實店長真係好鬼 扮扮下工走左 當佢真係身體不適 佢離開店到回家 用左最少個半鐘
我唔信佢工作地點同自己屋企距離差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞