[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案

1001 回覆
1536 Like 21 Dislike
Sorry呢篇比較長少少 全部資料都好似好重要所以我全部照譯,後面仲有一段疑點+整合版
想知日本神戶連續兒童殺傷事件
加速
推!
有冇之前火巴條link?
第一眼覺得好似一公升眼淚個女主角
上網搵到個生死無常事件史有好多案件
樓主可以去搵下料

就在這一瞬間,麻未突然消失得無影無蹤,任何線索或一絲痕跡都沒有留下。

可疑點:

-麻未一開始為何不在約定好的「東通」站下車?
-明明已經過了約好的時間,為何還往百貨公司裡去逛街?
-知悉她的性格的人都知道,她是絕對不會犯遲到或者放飛機這種不負責任的錯誤

-店長的証言:
「麻未小姐跟我們說正午過後會過來的,直到1點30分為止我還在店內等她,但等了很久都不見人我就出去了一會兒」
「在那之後我身體也有點不舒服,所以就回到自己家休息了」

北海道警方基於「學習沖咖啡方法」和最後會面可能性把目光投放在店長身上,在三天間逢汽車都攔下來搜查,把麻未的家和店長的店全搜了一遍,始終無果也沒有能指證任何人的證物。

官方整合的時間線:

2001年3月6日星期二
當日為公立高校入學試日,麻未不需要上學。

麻未一般是到跟自家非常近的大型超市內麵包店兼職打工,超市內的麵包店是分店,總店在室蘭市中心繁華街附近的知利別町,無論平日或者假日人流都是非常多。
失蹤當日,麻未說要去學習沖咖啡的方法,因此特意到了離自家約7km路程的麵包店總店。

12:00
麻未打給麵包店,接電話的是同事
麻未說:「大概下午1時我就會到」

12:25
在自家附近的便利店停留了一會兒,之後乘上了12:25分開往東町總站的巴士,朋友目擊到她,而她也發現了朋友所以在後座向這位朋友揮手。

13:00
麻未在本應下車的「東通」站的前三個站「東町2丁目」下車。同級男同學目擊到並在過馬路時與她打了聲招呼。

13:04
麻未在巴士站附近的百貨公司逛街,此時被化妝部的防盜眼捕捉到。

13:26
15分鐘左右後,麻未再次被化妝部的防盜眼捕捉到。

13:42
當時交往中的A君打PHS電話*給麻未,麻未告知A君「現在到了下面囉」,「下面」的意思是指繁華街周邊,當地人慣常稱呼。
此時的電話接收記錄位置接近道南巴士「東通」站附近

13:46
A君再度致電麻未,此時麻未的回應是「暫時不能說話,等下再聯繫。」電話接收記錄位置在「東通」站交叉路口附近。

從此之後音訊全無,麻未的電話從當日黃昏時刻開始就一直是關機狀態

*PHS是日本研發的個人手持式電話通訊技術,為2G電話時代的寵兒,月費雖較便宜但局限性高,適用於都市區域亦有通話延遲,因此被許多地區淘汰,3/4G亦取而代之
好睇 lm
Lm
傻閪
利申返先上面原文不代表個人立場
我覺得上面單野唯一一度最離奇嘅地方除咗日光日白係繁華街消失
而其他點都係有根可尋,例如以人格黎判斷一個人會唔會遲到甩底根本冇意思,加上冇返學既日子講真 大家經歷都知一定係放縱兼hea mode
過左約好時間未蒲頭又點,大把人約左今日黎見工都直接消失,電話都唔打個,加上當事人有包底話「大約下午1點幾」
咁如果1點55分佢到左你都吹佢唔漲既,而且百貨公司可能係順路去,買完野就出發

最後加埋PHS電話技術系統,原諒我90後唔識野 但睇到會有通話延遲大概都估到,可能根本講緊果句「暫時不能說話」時已經遇緊害,下一秒俾兇手cut線熄機
有冇日本網民既推測
佢話唔講得野,可能被兇手威脅緊,既然佢咁受歡迎,會唔會係佢既痴線fans捉咗佢?
我都覺呢單純粹係比跟蹤狂 變態佬捉咗
有趣
日本網民集中點係「時間」方面,認為佢特登遲到係要先去百貨公司「處理」某件事,我仲睇緊 一陣打出黎俾大家研究下
但我覺得如果有特發事要處理,正常應該打電話比約咗條友遲啲到
Lm
冇錯 而且係品學兼優既設定下應該唔會咁冇交帶,但佢一開波搭車就已經唔係搭去約好既本店位置,已經幾怪下
南泡係呢隻玩法,次次都中,每次有政治醜聞跟住就會有藝人出事,百發百中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞