[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案

1001 回覆
1536 Like 21 Dislike
前言:廢青今日老闆放假+就黎唔撈 好多時間想鑽研下啲自己一直有興趣既topic但網上資源既少又殘缺又唔想入谷自私傾 即管share出黎睇下大家有咩見解同討論 (都有受到前排野火巴打影響)冇人理我既話我就當開個post紀念下啦

以下大部分有關案件內容都係以轉載+翻譯(渣日文,有錯跪求大佬們幫手更正 ),出文較慢請見諒 因為都要幾大量research work
講下尼崎事件?
開post又唔出文,好頂癮呀我而家
lm
lm睇原文
Sorry仲打緊 想先講一單我自己都好有興趣探討既事件
留名
Lm
1. 岡山地底湖失蹤事件

前言:
一群人去地底洞窟探險,其中一人突然跳進湖裡,沒找到屍體

案件內容:
平成20年1月5日,警方於岡山縣新見市日咩坂鐘乳洞接報一名21歲就讀高知大學3年級,
學術探險部既部員 名倉祐樹 跳落洞內巨大地底湖之後失蹤。名倉連同自己大學探險團既4個部員
參加咗某大學嘅合宿探險團,合計13個參加者。

初步懷疑名倉與其中4人組成了一行小隊進入洞內探索,進入鐘乳洞內部探索必須先提交申請表但冇人收到,
由入口去到地底湖至少需要3小時(1.6公里深處)而地底湖大細約莫25米,水深30米。
名倉係冇帶任何救生裝備情況下進入地底湖探索,同隊員講左一聲之後就係岸壁附近開始調查,
但突然間就再聽唔到名倉把聲,再去搵佢果陣就發現失蹤左然後報警,縣立警察防暴隊同岡山大學探索學會出動橡皮艇搵人但點都搵唔到。

事件可疑點:

-沒提出進洞的申請書
-明明有5個人,游泳(被游泳)的只有受害者一人
-誰也沒看到淹死的場面
-說明淹死狀況的時候,口供不停變化
-聽到說話的聲音卻沒聽到呼救的聲音
-不進行救助活動,全員返回
-強調“我們帶齊了探險必須的裝備”
-遇難事故一般應該由隊長進行記者會見,但是隊長不肯會見
-探險部的主頁上“會長白米美帆”,“副會長伊藤智子”的名字被刪除
-探險部女性較多,男15女10,容易引起戀愛紛爭
-平常一直到處取材的媒體,這次紛紛收手不采訪部員
-自稱被害人朋友的人,通過高知大學的遠程主機要求2ch刪帖
-被害者的mixi被人登錄,資料被篡改,對雙親來說非常重要的日記全部被刪除

有關是次探索活動負責人:
部長:白米美帆
副部長:伊藤智子

正常程序而言,活動負責人必須親身向記者和媒體交代失蹤事件之細節,
但呢兩個女堅持唔出席亦唔會公開任何有關事情既情報,並且事件後在探索隊官網上刪除自己的名字。

另外亦有記者同委員會查問今次探索鐘乳洞的申請表,而呢兩個人都交唔出實在非常令人懷疑。
有日本巴絲起底話知道部長係事件後去左A劇團工作,但就講到一半該位巴絲停止(或被停止)左追查落去並刪除A劇團既資訊。

有關事件後網誌mixi被篡改的內容:

係未被人篡改資料前,名倉的名稱同大學名稱都係公開資訊,但事後被人刪掉資訊並設成PRIVATE。
另外朋友列表中有一位叫「Haku」既人物被消除,連帶此人的profile同日記都被設定成PRIVATE。
鮫..
以上就係第一篇 係一單搵唔到條屍又搵唔到真兇,無法肯定自殺他殺定單純失蹤既懸案
樓主好有心
仲係自譯
好驚譯錯原文 鄙人文法差
又黎
好睇
呢單俾各大台灣香港contentfarm loop過無數次 巴打有興趣我都可以嘗試下搵啲日本網民既睇法
lm
Lm
2. 長岡京殺人事件

概要:

1979年5月23日,長岡京市內超市打工的兩名主婦,下班後去山裡采蕨菜,失蹤。
兩天後的25日,在山頂附近發現遺體
沒有被搶走金錢,主婦A的衣服口袋裡有一張工作場所的收據,上面用鉛筆寫著:
「我們在被追,救救我們,這個男人是壞人」

案件內容:

居住長岡京市嘅水野惠子(32歲)與明石英子(43歲)於當日超市工作結束後,
約早上10時前往市內奧海印寺通稱「野山」嘅竹林採摘蕨菜,住喺山附近嘅居民經常會一家大細好似遠足咁黎呢頭附近摘山菜同埋竹筍因此正常係唔會有任何危險。

但有豐富採摘野菜經驗嘅明石英子,同日下午3點需要去託兒所接送兒女嘅水野惠子喺上山後就一去不返。

家人報警後警方展開搜索,於兩日後的早上10時半在山頂附近尋獲二人的遺體。水野的左胸插住一把菜刀,而明石被掐死。
現金,手錶等貴重物品還在二人遺體身上,另外在包裡也發現了錢包,空的便當盒和一紮蕨菜。根據驗屍結果,推斷兩人在下午吃過便當後由正午至約兩時半這段時間被殺害。在明石的衣服口袋中有張超市收據,背面寫著:

「我們在被追,救救我們,這個男人是壞人」

兩人遺體上留有超過數十道毆打痕跡,初步認定犯人是空手或懂得武術的高手。現場留了犯人的體液及血液,檢定結果為O型血。
同時亦存在犯人不止一人的可能性,因為能在白天同一時間襲擊兩個婦人而同時有多達超過數十處毆打的痕跡。

兇器菜刀上沒有檢出指紋,由岐阜縣關市所製,一共7萬把,販賣線路亦不明。
兇案當天是採菜黃金期,上山採菜至少有15人,停泊的車輛也有5-6輛,而且有一個住宅用地的地盤,許多工人進入和離開
因此冇人目擊到兇手或者任何可疑的人物。
🤔
.
lm
留名
記得有一單係有個人死左喺廁所d去水管入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞