網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
有冇人有睇過仐三啲書 一開始道士真係好好睇 後來發覺山海斷咗更
有呀,道士真係好正好好睇
但因為我鐘意睇已完本小說所以未追山海
有冇講點解停更?
agger 白獅真係寫得好入肉
網遊異界呢本我覺得出色架啦
網遊太多垃圾書啦
前面提過笨太子本網遊之模擬城市幾好
除左有d短之外
條友話版權問題 不過山海都冇道士咁好睇
網遊我推薦以下三本:
從零開始
全職高手
高手寂寞

但仲有一本係我第一本睇ge網遊書, 但真係唔記得左叫咩名, 係真真切切剩係寫「網遊」入面ge生態、技能、生活等, d咩人物關係呀愛情友情之類反而冇咁多描寫(直情可以話冇)
但我唔記得叫咩名了...有冇巴打記得

另外, 第一頁介紹失落葉d書, 我覺得只岩入門讀者去睇, 同埋唔好睇太多, 除非你好中意後宮流、主角運氣好到爆燈果種啦....
道士真係依類型題材中最中意最好睇ge書黎
強烈推薦!!
從零開始
完全唔得喎 我之前睇到想死 棄左
網遊我都推果味喵 佢D書唔錯
順便說一下,自然法的概念性質一直不能算統一,有很多流派和說法,而聖元大陸顯然不適合推廣實証主義,或者說實証主義和自然法一樣都存在缺陷,所以建立有聖元大陸特色的自然法體系是最好的道路。至于理,會慢慢展開。

抄書抄到傻撚左
笑左
lm
希靈帝國同異常生物見聞錄

好想個世界觀可以繼續寫落去
劇透:雖然已經有萬獸台位面作為魂獸的獨立生存位面,但是很多魂獸還是一心想要殺光人類,人類也十分懼怕魂獸,古月娜不希望人類和魂獸再次發生爭端,於是當面跟全人類撕破臉,裝出一副惡人的樣子,提出比賽和賭約,用萬獸台控制了所有強者,針對唐舞麟,實際上是促使人類和魂獸之間的團結,並讓唐舞麟殺了她,從而讓人覺得她這個最強大的惡人已經死了,而魂獸和人類也在斗三結局找到了比魂靈更先進的修煉方法而開始和平共處,唐舞麟知道真相後很後悔,堅持要跟古月娜死在一起,結果沒死透的古月娜把兩人一起冰封了,使得兩個人都不會死,但是要萬年後才能解封出來

三少痴撚左線 魯魯修咩
個結局
李輕水
豆豆世界第一
叮噹我主

睇新書,黎明之劍
養緊

燃鋼之魂 (遊戲異界)
戰士為主角的書,偏向於西方魔幻異界多d,遊戲部分只係作為異界背景
世界觀大,角色豐滿而且冇智障,強者有強者的信念
冇後宮,加上主角熱血真男人,所以睇得好爽快

特拉褔買家俱樂部
文筆幾細緻,主線唔算最特出,中間既支線各個小小既交易睇到幾感觸下

寂靜王冠 (西方魔幻X)
以音樂作為力量的世界設定,時同世界代背景大約類似係一戰前,虐主,不錯的一本書

走進修仙 (修仙科幻)
文筆輕鬆,同奧術神座差唔多既設定不過係修真背景,而且同奧術神座較偏向物理方面唔同,呢本書對唔同方面既科學科目都有一定篇幅的描寫,不過主體數學係最多,背景世界觀大,同埋書入面對於科學探求精神的描寫都幾到位下,對於科學資識方面作者亦都寫得直白易明

深夜書屋 (都市靈異)
以靈異背景寫下上面既社會既魂醜惡,作者一直踩緊線,可能同佢上一本一樣唔知幾時比人block左

作者:八月飛鷹
文筆輕鬆搞笑,寫的書角色都豐滿有特色,第一本書[史上最強祖師爺]值得一睇
咩都唔好俾生命女神系既神掂
暗黑女神系揀錯選科
三天兩覺創意係勁,但佢d書文筆寫法唔啱我,睇兩三眼就頂唔順想訓教

宜家連載緊既書高質又有原創性既得道君同超神機械師,其他太多都係炒冷飯、一樣套路既copy and paste novel

樓主個list老實講,70%不堪入目,尤其是玄幻仙俠果堆, 劇情估到哂
個list唔係我打
你有冇咩完本既推薦下
老實講個LIST都好多經典小說係值得入LIST既

個list係差唔多 5 6年前產物 你地而家睇既全部都抄舊既 梗係易估 你試下10年前睇 將夜 極品家丁呢d震唔震撼
有冇感情線寫得正既仙俠/武俠推介
仙俠感情 我只服誅仙
有無唔同意
第一本睇既網路小說

之前睇仙劍神曲 睇個種兄弟情 師徒情 我都睇到喊左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞