網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
大佬 你個list的書大部分都睇唔落,淨係睇倒月關都唔開胃
歷史連載緊一定係大明文魁,奇幻推薦諸神世界的死神 同 當個法師鬧革命
其他真係睇唔落,尤其嗰d玄幻
最近一年的奇幻好文,當數 歡樂書客 的 然後我成為獵人,血源,dark soul , 克蘇魯都有涉獵,劇情峰迴路轉,出其不意,佈局伏筆之多令人咋舌。
乜野詭秘之主,奧術王座,咁多人捧佢隻臭腳。
玄幻文的行文風格用西方設定西方名,真係頂唔順,扮都扮寫兩句翻譯體
黑暗王者正呀,呢d先正常,末世道德淪喪,世道當然險惡,仲有d人ff末世可以尋找友誼,講信任
歷史文我就比較熟:
大明文魁同宰執天下官場文第一當之無愧,論考據,作者的知識量,都已經屌打其他書九條街,
戰爭文質量比較平均,大部分都寫得唔錯,個人首推唐騎,前面作者的戰術運用好精妙
歐洲中世紀一定係征服天國,法國大革命可以睇花與劍與法蘭西
如果係種田文,草清都唔錯,作者歷史功底都扎實
另外伐清係一本好特別的歷史文,作者非常風趣但又尊重歷史,完全揾唔倒第二本可以同去媲美
另外本人唔鍾意後宮,特意推薦一下書單:
奸臣
盛唐風月
大明望族
屌你地獄電影院睇睇下無啦啦無限流轉玄幻
有無人睇過後面
有!我睇哂!
之後主角上天堂打爆上帝
去地獄打7但丁
Thx 巴打可以唔洗睇了
後期仲有一個人叫龍天
不停收後宮

仲有第零號電影院
加埋有咩 一重門,二重門,三重門, 同基因鎖一樣,每爆一重門戰力就會大增

基本上睇完個咩 家族3 果個劇本之後,就轉左寫法
睇到佢啦,,睇到唔想睇,一開始D人物幾好,,但係一完個BOSS又無啦啦加一個,又無啦啦換地圖,,痴線
一開始勁吸引我
但之後根本作者想NG就NG
最後變埋升級無限流....

姐係我唔返對要有道具/強化一下主角
但後期真係過左火

後期仲有 日本影院, 之後埋日本人VS主角
岩呀屌 好撚多解釋 但其實佢想NG就NG
變勁既過程都太快 好似好急咁
變勁太快,身邊人又跟唔上
睇到好無feel 本身果D人物幾好 好好地收尾應該唔差
無啦啦中間轉
如果你有睇佢上一本
地獄公寓
後期轉得仲奇怪,一時一樣,成日改設定
點解巴打你仲可以頂到去下一本
BTW有無咩無限流好睇
等緊最初進化 搵本Sip下時間
只要係無限流,就會有我出現

最近真係冇,一係睇 驚悚樂園

殺神永生,我是殺毒軟件 (兩本睇到中期就OK)

天國遊戲 (無限流世界,但重點放左係主角同佢個妹成長到)
驚悚樂園睇左了
果兩本係結局唔得?
兩本都係後期世界觀脹大
有人OK,有人唔鐘意
睇自己
咁都係睇睇網遊算
位面電梯
位面無限重生
2本都系無限流 書荒可以一看
主角新人入去撚人係因為一難度既世界 根本所有人既心態都唔係好過普通人好多
你睇到後期 去到4/5難度既世界
根本東西北區係互相利用 係南區稍為弱左少少
最大既敵人咪又係你所講既鬼佬克利夫
大陸故實有偏袒中華民族既地方 但係一定冇你講到咁大中華
記得最上一次睇有分區無限流係
神級反派
主角後尾成三十幾個性奴

完全唔明點解當年我睇得完佢
淨係睇過凡人修仙 魔天記 吞噬星空
有冇d差唔多既推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞