網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
有冇人睇田十啲書,唔知點解當時會日日追睇晒不靠譜大俠
之後果本小修行睇咗一半就放棄
我為紂王之傲嘯封神
呢排冇書好睇
睇黃金漁場 後面悶到呢
有冇完本書推下
以為你淨係出沒動物台
蛇王睇好方便
前面認真係好睇既 監獄個到更加係顛峰
但去到後面情節好亂 寫下東又寫下西
寫寫下黑教廷同修道院 無端端又走左去寫龍族
基本上睇到佢打完財團就可以唔洗再睇
要去完龍族先碾壓到外壁嘛
不過反而唔係好中意佢講科技個部分 都係主角成日弱到連累身體人
你個名都好野黎
推多次道門法則,幾好睇,唔係小白,係升官又修仙個類,對我黎講係新topic,所以幾有趣
有無人睇開無罪D書? 好唔好睇?
主角係劉暢果本?
會棄文係一種好既習慣,因為通常睇睇下覺得一般般,99.99%越後越垃圾,唔需要期待後面會變得好睇
通常我會skip住睇/一章十幾秒
如果佢悶
我睇書有樣好永遠唔記角色名

再快睇故事 睇一章好快趣
我覺得自己睇書要求愈來愈高
由一開始小白文都覺得好正
到宜家可能幾個月先有一本睇得上眼
儒道至聖打飛機打到上天
睇完一本書,簡單講下
書:琥珀之劍
書評:前中期故事設定同鋪排不俗,文筆細膩,世界觀會見到作者架設得愈來愈宏大,但後期到最後一卷時,文筆愈來愈累贅,角色對話重點放係補完同填坑上,見到作者花好大功夫努力埋尾,但如果是一氣貢通地追哂成本書的人而言,不難發現作者後期描述愈來愈吃力,可能故事太大,可能伏筆太多,可能作者火候不到...而故事一大重心:旅法師職業亦冇好好發揮,浪費了一個好題材

總結而言,唔推薦入坑
呢本書我覺得唔差 比我個感覺好魔戒feel
如果我冇記錯既話
網遊+異界 分類
巴打好少睇網遊類?
本書要評分的話,前中期都有7~8/10
但到後期最後一章開始,只有5/10了
由於太失望所以先不推薦,入坑前慎選
佢有段寫白獅好熱血
岩啊,但到最後兩個chapter就不行了
睇番作者記錄,佢之前都寫過一本爛尾書,琥珀係佢第一次完到本的書
收尾能力有待改善
佢之前咪迦藍之心lor 好出名
不過中間停咗好耐
迦藍都拜讀過了
但中間停更時我仲以為作者死左冇寫落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞