網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
兩更完 但係仲期待左點收尾
希望今日總管做番個男人
想睇學院流
有冇推薦
幹他娘啊!
劍來完

肯寫番天神下凡未
想問起點個到大概要幾時先結局 唔想買實體書
仙路爭鋒?
左右:我屌你老母
睇曬罪惡之城,終於可以大聲講,煙雨江南真係垃圾來

縱觀成本小說,每樣野都數一下。

鋪墊首先就失敗曬,寫左n咁多樣懸念挖左既大部分坑,結果一係語焉不詳,一係就幾筆帶過,虎頭蛇尾到一個點。

格局呢,一開始就寫到好撚大,位面武力種族勢力係有好撚多,但營造到既呢,我就真係數唔出。

劇情就更加on9,終日寫埋啲小白打臉情節,必要時先突然推進劇情,除左前期法羅位面,中後期所有可以寫一百章既劇情,一律濃縮到幾十章就當處理左。

人物描寫亦failed,角色一係臉譜化,一係用完即棄,一係就性格前後不一,女角比主角扑完就瞬間性別大變,主角處事一時一樣,一時郁下就滅人全族,一時厭倦戰爭,感嘆炭生靈塗炭,一時啲血親大仇就當唔記得左拋埋一面當睇唔到。配角更係無一個係性格突出令人印象深刻。

唔,戰鬥場面,來來去去就秒殺、鳩斬、鳩扔火球。

戰爭場面,八成都逢戰必勝,騎士一兩個照面衝潰敵人,寫最多就係敵人全滅,逃走既點十不存一,又被俘幾多人。

收尾,好啦呢到比佢,事實上又真係比佢勉強收得曬,當合格。

終括來講比分:
設定一分
後宮一分
收尾一分
同情一分
其餘皆failed
4/10 不能再多
試不要說江郎才盡,試說煙雨江南本身真係垃圾狗屎
最最後最重要既一樣野,煙雨江南罔顧讀者感受,擅寫死第一女主角,在此祝長命百歲,百病絕症纏身,終日活在苦痛中,全家不得好死
罔顧讀者感受,擅寫死第一女主角

就住呢樣想問下
對呢D突發角色劇情 例如小龍女 唐柔
有D咩標準 接受乜 唔接受乜咁
想聽下大家點諗
突然變到好低裝咁
李二仲有氣勢過佢
玄幻: 1.史上第一掌門 包含武俠-都市-仙俠三個世界 主角一開始以為穿越到武俠世界 直到佢破碎虛空後番到原本世界 發現佢之前其實一路處於古物'九州鼎'入面生成既世界 我覺得武俠篇好睇 都市篇就收尾有D傖猝
玄幻: 2.漫步武俠世界 將金庸,黃易等作品整合入同一個世界觀 時間點根據番作品本身既朝代 主角被動咁穿越於唔同既時間點 留低左自己既故事 遺憾係大唐雙龍傳既故事線太長 另外想睇同類書籍有 金庸世界裏的道士
玄幻: 3.斗羅大陸 書齡淺嗰陣好鐘意睇 我認為係唐家三少既代表作 斗羅之後既書 基本上設定一樣 而且内容越來越誇張 個人認為唐家三少只有斗羅大陸或此之前既書值得睇

無限流: 1.無限打工 主神空間分幾個區好似北美區 東亞區咁 各區有互相競爭既關係 然後外國區有陰謀咁傳入打工者呢個概念 令東亞區強者同弱者既合作有左強烈既階級差別 弱者被貶稱'打工者' 令東亞區内閧 主角深受其害重生左 前期劇情世界主要係武俠+仙俠世界 後期有其他 我最鐘意既劇情係 天之痕世界主角用天烈五劍對戰宇文太師既嗰一場礦世之戰 另外大唐雙龍傳世界劇情都超好睇 非常推薦
無限流: 2.暗影街 遊戲世界+武俠 書齡淺時睇既 無限恐怖係無限流第一部作品 當時有書評話佢既好睇程度響無限流中僅次於無限恐怖

末世流: 1.末世兑換高手 主角重生 爽文 遺憾係結局對主角重生既解釋有D差

網遊: 1.網遊之近戰法師 係蝴蝶藍除左全職高手另一部受歡迎既作品 故事幾歡樂下 透過主角既視角 用一種遊戲外行人既角度看待玩家既行為
網遊: 2.網遊之鏢局 鐘意睇武俠小說就會鐘意睇呢本 作者本來話想寫武俠網遊三部曲 但係寫左網遊之俠義天下同呢一本就冇左下文 呢兩本係同一世界觀
網遊: 3.無敵無槍 網遊槍類小説好多人推一槍飆血 另外呢本都ok 搞笑風
網遊: 4.王朝之劍 武俠型網遊 刺激好睇 中後期古龍風好重 結局超好睇
網遊: 5.網遊之風塵江湖 金庸世界 主角用bug 首先切JJ練葵花寶典 再用黑玉斷續膏䅻番上條JJ 我第一本睇既網遊小說 有情意結
網遊: 6.網遊之最强房東 爽文 刺客 美女房客 書齡淺嗰陣睇

武俠同人: 1.笑傲之華山 我只可以說青出於藍勝於藍 猶其係對招式,境界,内功嗰方面既探討

另外我都睇過唔少有肉戲/開後宫既小說 遲D分享
上面網遊3打錯咗 係無敵黑槍

後宮文: 1.異世風流大法師 主角魂穿越到鬥氣與魔法既世界 故事背景都幾宏大 感情線描寫細膩 我認為係後宮文中嘅經典 咁多年後我都認為佢非常好睇 接受到後宮文既我絕對推薦呢本
後宮文: 2.香國競艷 中後期好似有18禁內容比起點封咗 後來作者去咗寫甜故 書齡淺嗰陣睇過

新時代嘅甜故 基本上去河圖文化官網嘅緋夢之都 大把種類任君選擇
河圖甜故: 1.龍使 超級歡樂搞笑嘅甜故 首推
河圖甜故: 2.亡靈沸騰 女主都係叫露西亞 同龍使女主撞名 調教女主角嗰part好睇
河圖甜故: 3.永恆國度之秘密花園 呢個建議甜故有一定書齡先至睇 我唔知初睇甜故嘅對呢類接唔接受

都市類甜故暫時未睇過 所以冇推薦 另外嗰本'大學刑法課'係綠帽文 我畀佢伏咗 慎入

十年前我睇過嘅甜故而家好多人都遺忘咗 我就推三本有深刻印象嘅
1.御女心經 主角係未出過道嘅淫賊 一直畀師父迫練御女心經到某一層先開始踏足江湖
2. 春色 作者:天一生水 唔打埋作者名係search唔到呢本書 一代大俠探完魔門禁地之後被種下情慾魔種 沉迷於色慾之中
3.江湖有魚 主角出生於與世隔絕嘅漁村 因為一次潮漲去咗外面嘅世界 簡介話主角係天生嘅捕魚者 鍾意捕獲江湖嘅美人魚

以上三款都係武俠類 網上大多嘅係刪減版 要自己search未刪節版
近期無聊重睇一世之尊
知道左後面劇情再睇返前面
另一番震撼
幾百章後既劇情
居然可以係頭幾章已經有晒伏筆
烏賊真係好撚痴線
佢算係少數可以將穿越link番去劇情既作者 由開頭就set好晒伏筆E樣真係好癲
不過有時癲得濟D劇情勁複雜 偏偏又係極長篇好易唔記得之前D細節 追live既話真係會痴線 次次都要睇多次先明佢D伏筆同劇情
岩岩開始睇擇天記 描寫得個主角好吸引
我到而家都仲未忘記到
第一次睇
「我這一生,不問前塵!」
「我這一生,不修來世!」
果個熱血爆炸 起晒雞皮既感覺
前中期好好睇,後期辣殺
啲最終boss們廢到無論
都唔明點解之前咁耐都打贏魔族
更加唔好講隱藏劇情
又係垃圾黎,都唔明點解咁怕佢地插手
岩岩開始睇擇天記 描寫得個主角好吸引
前中期好好睇,後期辣殺
啲最終boss們廢到無論
都唔明點解之前咁耐都打唔贏魔族
更加唔好講隱藏劇情
又係垃圾黎,都唔明點解咁怕佢地插手
E兩句真係正
可惜比個書名劇透左 少左D震撼

最鍾意十年青燈 好有意境
天海聖后既劇情完左之後開始冇咁好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞