網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
我睇無限恐怖入坑
不過果陣佢已經完左本
唔該開個言情+爛尾 放晒貓膩D書落去就啱晒

貓膩寫感情其實麻麻
same不過好似到6 7成
好多本睇完書名都唔記得。。。
]執執個LIST 好多都唔係好得喎

LIST
玄幻
琥珀之劍 *慣性進宮致中後期品質大跌前4.7 中後4.2
傭兵天下 *唔洗講 童年感動 4.8/5
儒道至聖 * 象州前4.2分 象州後毒發 睇到咩彗星後劇情重覆毒素入心棄書
全職法師 *打完古老王唔記得咩原因棄書

修真/仙俠/*架空*武俠
睇開冷門書 已經唔多記得書名
唯一印象深(因為睇緊)
紅櫻記 *金庸群俠傳. 4.5
赤兔記 *黃易群俠傳. 4.1(未完)
同作者 文筆唔錯 重點係完全免費

架空歷史

琥珀之劍 略
傭兵天下 略
冒牌大英雄. *當時興猥瑣流胖子流 忽略呢兩點有4.5

網遊

重生之賊行天下 印象3.9+
全職高手. 4.2 唔記得咩原因冇睇落去
近戰法師 4.1 輕鬆日常 無屌天屌地
神級英雄 未出日本人之前4.0 出日本人之後 連同作者0分

都市
又係冇咩印象睇襯都係用金手指打面等暴發戶情節

輕鬆搞笑

修真聊天群 電波系4.2-4.5 分開慢慢睇好笑 一次過睇會味覺麻木嘅奇書
驚慄樂園 單元九成4.6以上 主線s2s3 3.8-4 overall4.4
瘋巫妖的實驗日誌 前 n 中期半仙草4.4 弟弟君出現後有D過度程節唔多順4.0
史上第一混亂 搞笑有4.8 差唔多章章都笑

恐怖+無限流
無限恐怖. 開山大作 個尾收得太急 4.4
無限武裝. 典型狼性加降智光環 3.7
最終進化. 印象中3.9~4.2
地獄公寓. 無解恐怖經典 氣氛渲染一流 整體4.3 忽略劇情bug後 4.6

地獄電影院
恐懼沸騰 難得智商維持平均以上嘅聖母男主 4.1

甜故
龍使
妖刀記
淫術錬金士
元元圖書館
惡魔養殖者
獵艷江湖夢
未睇過
趙志敬 [/quote]
我入坑應該早過05
最早無記錯係睇d yahoo blog lf2 同人
睇睇下唔記得做咩去左龍空睇
唔睇評論 睇書名淘書
印象深d嘅有本野主角叫肖銀劍
早期呢D小白文真係好無腦
五小淨睇過唐三(04出道
爛點第一本係睇佢 善良的XX
仲讀緊小學 好難想象當時會睇 exactly係畀小學生睇
比評分就不如各自推薦好過
老實講又真係難啲有人個公認既分類推薦list
三少好似唔包係五小
不過善良的死神你講起我又記得當年係幾出名
btw自爆年齡
唔記得書名唯有講書list入面睇過嘅書
甜故

逍遙小散仙 好好睇,但斷左,因為作者俾人拉左去勞改。但文字可以講得上係文學作品

陳苦 所有作品 在妓院裡出生的男人、睡著的武神、獵艷江湖夢

金鱗豈是池中物 都市甜故最高作品
九成讀者都係咁上下年紀
依家唔興睇小說了
以前台灣個鮮鮮,冒險者天堂,都唔係到
顏羅玉 當年好多諧音名 btw數過計埋養母奶媽好似有三十幾個後宮
我應該係都係04,05 開始睇, 前前後後睇左成百本, 依家好後悔, 如果果陣唔係花咁多時間, 依家可能生活得更好
依家睇番動畫漫畫好過
屌agger
係睇都睇d冇咁小白嘅書
唔洗後悔啦
幾百本書
幾百個世界
幾旦個冒險
當中高達八成世界觀係重覆
無限升級
我應該係都係04,05 開始睇, 前前後後睇左成百本, 依家好後悔, 如果果陣唔係花咁多時間, 依家可能生活得更好
唔洗後悔啦
幾百本書
幾百個世界
幾旦個冒險
當中高達八成世界觀係重覆
無限升級

退婚
异能等级:
异能评级F E D C B A S SS SSS X(X这个为能力未知无法定级)
能力评级:
LEVEL0无能力者 LEVEL1微能力者 LEVEL2低能力者 LEVEL3异能力者 LEVEL4高能力者 LEVEL5大能力者 LEVEL6超能力者 LEVEL7究极能力者 LEVEL8禁能力者 LEVEL9绝对能力者
玄幻等级:(两种分类)
筑基期,开光期,心动期,结丹期,固丹期,化丹期,元婴期,分神期,合体期,渡劫期,飞升期。
旋照、 开光、 融合、 心动、 灵寂、 元婴、 出窍、 分神、 合体、 渡劫、 飞升。
魔法师等级划分:(两种分类)
初级魔法师 中级魔法师 高级魔法师 大魔法师 魔导士 禁咒魔法师
魔法学徒 初级魔法师 中级魔法师 高级魔法师 魔导士 大魔导士 魔导师 大魔导师 法圣 法神
剑师战士等级划分:
剑士 剑师 大剑师 剑斗士 剑斗师 大剑斗师 剑圣 剑神
见习战士 初级战士 中级战士 高级战士 剑士 大剑士 剑师 大剑师 剑圣 剑神
魔兽等级划分:
幼兽 成型幼兽 成兽 幻型成兽 幻兽 圣级幻兽 圣兽 神级幻兽 神兽 帝王神兽

睇得多就發覺好多題材套路設定重覆
真係睇幾次就期待感下降
一重覆就會積聚毒素

1x年前十套有一半有血族
套套都大公親王
到有人開始寫異界大陸
就套套都上龍拳打光明神教會 下身上魔族聖女(無可否認爽文係爽嘅) 好似每個大陸光明神都冇名 面譜化到極致

有期又本本都無神論 見神就打
又咩中國人血性 甚麼只跪天跪地跪父母 但人地創世神出黎蒲頭又照打

再毒d就古武修仙屠神
有期興和尚就本本都係和尚

主角如果係胖子一定唔係猥瑣就痞子流
(猥瑣痞子流又要搵藉口 忠實反映當地地痞農民心理活動 小白中最垃圾嘅流派)

已經唔提都市官場文

近期開腦洞流 又開始泛濫
越來越多爛梗當好笑
靠佛系淘書九成都係糧草以下嘅化工食品
見咩題材好賣,就成班轉去寫
但一寫就變到唔好賣

無限流果期,個個第一,二個世界都一定有喪屍
明明無限流好多寫法
例如我上面推個本就無咩XX隊
當年無咩得揀
有冇種田文係正正常常, 個科技樹唔會突然間升得快過火箭架?
最怕就係嗰堆一轉生到異界就搞火槍飛機火車鋼琴etc.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞