網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
不得不說
煙雨呢條友真係完全overrated
江郎才盡
作多少少就冇料
佢係格局既小家程度上係垃圾到令人難以置信,以為自己睇緊普通小白文
極度懷疑呢條友係咪比男人由細雞姦大,姦撚到心理扭曲曬
想搵番套小說

一個男主 係學佛法,有2個同伴, 一個係肥佬(主要是靠他的手掌, 之後好似換過隻手), 另一個精神力好強既男人 (後面講佢原來真正既能力係吸血鬼) 前段個故仔好似係講東西方互片 後尾男主發現原來自己個世界係一個測試容器 打破佢個世界既桎梏 去左真實世界... (故事內容可能有少少出入)

唔知有無巴打有睇過
恐怖廣播?
好似係 終於搵得番 之前睇睇下見未完 放低左之後連個男主名都唔鬼記得
紂臨
監獄長同另外幾個副監獄長 應該都玩完
令狐秋=燕北虹
令狐秋=燕北虹
睇上樓上推介既逍遙小書生
仲有冇類似既穿越種田流
之前有幾位巴打暗示話'校花'近期嗰啲好唔掂,只係睇開有感情捱埋佢咁,點知真係

由59xx到69xx真係飛住睇都頂唔順 但點知去到林逸見番章力鉅之後又完全上番力,爽到飛起
所以之前嗰啲應該係代筆寫嘅,因為想像唔到一個寫得一手好爽文嘅人會容忍自己寫得出之前嗰啲廢文
救命

紂臨
連監長秋正一 都死埋

到底佢地要去監獄救"販罪"邊一個人,咁大手筆
話說,呢到有無人推薦/睇過異世界的美食家?
雖然都係套路爽文,但題材幾得意,幾好睇
推薦一本太監科幻小說《地球紀元》
心諗太監你都推冇撚嘢呀
但真係正到太監都要推,網絡小說都可以寫到《三體》嗰種硬科幻feel,流暢唔拖沓
佢個風格就係大約100章一個事件,每完一個事件就向後跳幾千年。係太監之前可以睇到3個完整故事,每個都係一個好精彩嘅獨立科幻故事。

另外想講吓黑暗王者,用咗幾日時間睇到六百幾章,即係統一外壁嗰度
屌真係哂鳩我時間,我知你想用黑暗做賣點,頭幾次用絕望挫敗主角,走個邪道都幾吸引特別,屌去到依度塑造到個主角不論不類,由荒區翻嚟之後手段殘暴唔係問題,問題同時又勁鍾意加一大段字去強調主角係一個有原則有底線嘅人,仲要加上對待個別敵人嘅準則完全睇唔到屠人地家族時嘅冷血果斷,就好似精心安排完個場景顯示主角個成長,之後嘅類似事件就求其hea比讀者算

而成本書由頭到尾最大問題,堆反派完全係智障,用中世紀貴族設定,有幾個狂妄目中無人嘅反派係真正,但當個個反派都係咁嘅時候,真係睇落去都浪費我腦細胞。而且成個內外壁嘅社會生態都好反智,雖然話睇故唔好駁故,不過次次都係反派空有實力但自大,然後比主角逆襲,依本只不過係包裝得稍另類嘅小白文
推薦
王國血脈

可惜更新慢
睇咗幾章又好似唔係 恐怖廣播個男主角唔係學佛 個肥佬係道士 但係我想睇果本書個個係靠對手掌 同埋仲有一個吸血鬼
惡靈國度?
有無人睇過民調局

開錯前傳 好似仲要未完本

正傳同續集都完本 想轉去睇正傳
好似都唔係 我對主角個名無印象 略略掃左幾章都好似唔係 可能我上面打得1999 我試下整合下先

1. 個主角好似係學佛

2. 識左2個朋友 1個肥佬 (能力係靠對手掌, 初頭好似係可以發熱, 後尾有次經歷換左對白骨手), 1個青年人, 佢有個辟好好似係番自己中學玩時間停止之後搞佢個班miss,能力後面揭曉係吸血鬼

3. 個青年人之所以隱藏自己係吸血鬼係因為佢最初得到能力既時候, 西方既其中一個能力者曾經教過佢要留一手 永遠唔好比人知你底線 然後佢就比人封印左記憶 連自己都唔記得左係吸血鬼, 以為自己既能力係念力, 吸血鬼身份係去到後面先知

4. 主要分東西方既能力者 東方能力者好少會合作 (除左主角3個人), 單體戰力比較高 但係成日內訌, 西方就多數都組隊 所以初期西方>東方既人 加上上一批東方既人好似去左第2個世界 消失哂 所以造就成西方戰力>東方

5. 好記得有個位係 主角同狐仙講佛 狐仙係一心向佛 打從心底唔認同主角對佛個套, 一開始主角唔夠講 因為如果信念唔夠係會比佛抹殺 但最後主角係講贏番狐仙 (好似係)

6. 主角封頂之後就開始搵上一批東方能力者去左邊 發現佢地去左主世界(換言之佢地原本既世界只係一個容器 係裝住有能力打破世界桎梏既人去到主世界, 個主世界無記錯好似係打緊仗)

後面既劇情真係唔太記得 上面個幾點可能都同故事有dd出入 但希望搵得番依個故
其實啲「神作」都只不過係包裝得好既小白文
煙雨江南我屌你老母
好似係 終於搵得番 之前睇睇下見未完 放低左之後連個男主名都唔鬼記得
睇咗幾章又好似唔係 恐怖廣播個男主角唔係學佛 個肥佬係道士 但係我想睇果本書個個係靠對手掌 同埋仲有一個吸血鬼
惡靈國度?
好似都唔係 我對主角個名無印象 略略掃左幾章都好似唔係 可能我上面打得1999 我試下整合下先

1. 個主角好似係學佛

2. 識左2個朋友 1個肥佬 (能力係靠對手掌, 初頭好似係可以發熱, 後尾有次經歷換左對白骨手), 1個青年人, 佢有個辟好好似係番自己中學玩時間停止之後搞佢個班miss,能力後面揭曉係吸血鬼

3. 個青年人之所以隱藏自己係吸血鬼係因為佢最初得到能力既時候, 西方既其中一個能力者曾經教過佢要留一手 永遠唔好比人知你底線 然後佢就比人封印左記憶 連自己都唔記得左係吸血鬼, 以為自己既能力係念力, 吸血鬼身份係去到後面先知

4. 主要分東西方既能力者 東方能力者好少會合作 (除左主角3個人), 單體戰力比較高 但係成日內訌, 西方就多數都組隊 所以初期西方>東方既人 加上上一批東方既人好似去左第2個世界 消失哂 所以造就成西方戰力>東方

5. 好記得有個位係 主角同狐仙講佛 狐仙係一心向佛 打從心底唔認同主角對佛個套, 一開始主角唔夠講 因為如果信念唔夠係會比佛抹殺 但最後主角係講贏番狐仙 (好似係)

6. 主角封頂之後就開始搵上一批東方能力者去左邊 發現佢地去左主世界(換言之佢地原本既世界只係一個容器 係裝住有能力打破世界桎梏既人去到主世界, 個主世界無記錯好似係打緊仗)

後面既劇情真係唔太記得 上面個幾點可能都同故事有dd出入 但希望搵得番依個故

紅字好有印像
推一本末世無限流 末日樂園
D技能同道具好創新同搞笑
重點係佢冇數據同個人屬性版 姐係冇體力64 精神力36個d
應該係恐怖網文

係依套啦 原來係同一個作者 唔怪得我睇左幾章先發現唔似
不過岩岩碌落去睇...好似..爛左尾 頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞