網絡小說集中討論區<7> 烏賊世界第一

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
其實佢好鬼似bloodborne
左手槍,右手杖
用神秘、靈視而非魔力
所謂嘅神近似克蘇魯上位者,唔同一般西幻所指嗰種,不過我講唔清楚

工業革命,佢只係借用咗工人生活淒慘同異化一小部份做引入就算,有d可惜
武器花款冇咩點講過
講生產力大大提升,又好似變咗種田文,姐係佢嘅穿越者前輩啊大帝
你覺得邊d位可以發揮多d?

我鍾意佢有睇書叫做過吓research先寫
勞梭貶低女性嗰到有d好笑
而且係維多利亞時期嘅英國
例如上下議院、穀物法案

另一問題係驚佢支線人物太多,用完即棄,一如前作
之前養肥緊到最近先追到live
一開頭真係好有克蘇魯feel 非凡者會失控會癲咁 好有懸疑風格
個時代背景加埋有個咩機械之心教會仲以為佢想玩steampunk 或者低魔世界要靠科技咁 好期待

點知去到而家都係玩緊升級流咁 D高序列既非凡者可以叫半神半人 又埋晒伏筆好似會解開D神話咁 描述個個白銀之地真係同一個高魔既setting冇分別
同克蘇魯個種混亂 未知既懸疑風格 好格格不入

本身維多利亞時代背景好適合玩ED懸疑 查案既 點知佢到而家都係戰鬥多
仲以為會有d非凡者失控犯案要主角搵兇手既劇情可以鬥智鬥力 例如個教唆者係游輪殺人個case咁 或者去處理下封印物引起既怪事咁
點知主角既重點都係玩升lv 就算係查案都係D雞毛蒜皮既小事 封印物個setting仲要當左做道具咁用 去到而家只係處理過兩件非凡者失控既事 仲要好草草帶過既feel 老尼爾個case明明可以寫多D

搞到而家我已經覺得同一般西幻冇咩分別 如果主角會去D社會階級高D既職業可能會睇到多D關於成個時代背景 但係到而家都仲係做緊個教會既普通成員 真係好冇癮
拋舊磚先:
傳奇紈絝少爺
大明王候
明朝偽君子
啱啱追到live上嚟就見到你地傾

我都好鐘意克蘇魯咁嘅風格,有冇書係呢隻?
真實的克蘇魯跑團遊戲?
有冇人可以介紹下啲類似「重生之最強劍神」嘅網遊小說。雖然最強劍神而家出到2000幾集,但係睇個勢有排都未完故 但又真係幾好睇
好似幾得意咁
網文好少可真係寫到克蘇魯個種風格既 通常變左升級升到勁過D神 要睇建議搵番人地外國寫個D
你講得啱,確實做唔到嗰種懸疑氣氛
好可能受限於大陸讀者思維同口味
我check過其他兩本都唔係嗰種feel
最後改名詭秘之主
力壓七大教會之主
睇左孺子帝60章
有啲明點解慶餘年可以係同類小說入面突圍而出
大王饒命👍🏿👍🏿👍🏿 搞笑+有劇情
呢本野鳩下鳩下但真係好好睇
劇情唔合理但又好似好合理

最中意呂樹願意企出黎承擔責任果段
追緊賊行天下
比我想像中好睇好多
有無類似嘅網遊小說推介
唔想追post
除咗瘋狂打面有乜好睇
btw live咗劍來典搞
睇宗教裁判所+天神下凡

之後等唔知幾多年希望太監總管會寫埋落去
雪中悍刀行世界第一
好睇過雪中多多聲
起碼睇平安唔撚洗記一車車洪嘉北奔呢d history setting
跪求玉莖重新
網遊之射破穹蒼
英雄監獄
啱啱睇完隱殺留名
原本嫌佢個名中二病好抗拒
點知個饀同個名唔係好對版
沙沙
唔係講笑
黑暗王者真係好好睇 暗黑文
好似惡魔法則但主線清楚情節又細緻d
昆侖有劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞