Samsung Note 8/S8/S9/討論區 S9紅色版不遠矣! (17)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
未解鎖都用到通知欄同側邊欄,有冇得set唔俾用?
原來出fronite特別版

求指點
s9 全方位都比note 8好少少
係相機提升比較大

結論有新買新

個人用後感(由Note 8轉S9+):

首先Note 8機身太長好易拎唔穩,S9+就黃金比例(似V30+),手感極佳。數字上S9+只係輕Note 8少少,但就明顯冇咁贅手。

S9+隻藍色比較subtle,個人覺得靚過S8+同Note 8嘅藍色。

指紋掣搬返落嚟實在係德政,冇咁易按錯主鏡頭整汚糟。指紋或intelligent scan解鎖都極快。

S9+個mon可算歷代之中最靚,就算用FHD已經滿意,色彩自然順眼,字體顏色紮實,亦好夠光。不過略嫌個mon四隻角太圓,當要按右上角X整走pop up ad時,個X會難按咗。

Note 8我用咗半年後啲電開始倒水,S9+明顯好咗,中用量我頂到一日,但始終去唔返S8+嗰陣咁襟用。

S9+用S845行Android 8.0,操作比Note 8更流暢,上網速度亦有提升,可以用爽嚟形容。不過有啲apps支援8.0未夠好,例如死人香討app就偶爾會hang同回覆/編輯時顯示唔到文字。

影相一向係三星強項,今次最大進步係低光拍攝,比Note 8少noise而又不至油畫化。

S9+聽歌明顯贏S8+一條街,比Note 8就好少少,總能夠調音調到自己啱聽,令我可以放棄用初階DAP。

Smart Octopus由Note 8轉過去S9+好方便,連銀行自動增值都順利過渡。

整體上你可以話S9+比Note 8進步唔多,但淨係手感提升同低光拍攝好咗已經令我唔後悔換機。

用左s7,2年又跌爆mon.乘機想換部s8,依加仲有咩大行有賣
上s9
去華仁買算啦
記得蓋公司印
巴打 note8 支筆 其實多唔多用?
有啲想等埋note9
note9 8月尾24 25先派貨

睇埋IFA8月31 有咩新料先決定轉
等note9定買s9+好?btw邊到出s9+好?
差唔多價錢,諗緊出s9+定iphone 8 plus好
用慣android
iPhone 8 plus考古
設計同iPhone 6 plus有咩分別?
玻璃機背
加個殼,已經變咗iphone 6 plus
要比較就用iphone X 同s9+
S9 plus點樣整個wts縮小視窗 有得收埋變個波好似fb messenger咁
等NOTE9好定買S9好?
等埋發佈先
左上拉至中間變 floating window
再禁縮小箭頭
8月9號
thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞