Samsung Note 8/S8/S9/討論區 S9紅色版不遠矣! (17)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
用到部note8好撚殘,見到note9咁都唔知換乜好,定係轉下s9+
樓上兩個好似等note9好啲,如果著重電量同充電速度
唔會
唔遲

samsung oppo意念差不多

闊左 係咪變薄左
前人種樹,後人乘涼
多謝巴打嘅分享
第二次就成功 現時開心使用中
可惜嘅係無用到dome glass塊貼 (本身預last take用
縮小貼靈敏度差小小,Tick番個觸碰靈敏度就好好多

多謝巴打
我張whitestone都有少少fail再 仲有一支膠水靜 其實佢係貴係個貼定膠水到 見tao bao 2樣都有代用 如果只係貴係膠水到 我就淘番張貼再痴過
我認為係本身dome glass訂價過高
膠水都好似25定30羊有交易,你個case係貼爛左?
條邊有透光 應該係邊位膠水唔夠
機背好醜樣
一早應該出紅啦
顏色都擠牙膏
手機世界盃

Smartphone world cup: Samsung Galaxy S9+ is our champion

你最後用咗2500 loca? 係咪要等好耐啲膠水先勻循? 我撞爆咗又要再貼過, 今次兩隻膠水都買咗
直接一次過講, if you query

事前準備:
電話discon wifi,關鬧鐘,轉飛行模式+請勿打擾 差足電用白屏app

道具:
2500 loca,s9+ ,幾塊6羊縮小貼同一塊dumb glass,消毒酒精,平水尺,兩塊眼鏡布(1塊濕酒精1塊乾用,電線膠布,棉花棒,噴射式Co2,些少膽量。

需時:
2 hrs (10 mins消潔機身,貼要甩左層膠去再酒精清潔兩面。半個鐘睇片+安裝,一個鐘等膠散開,照uv 15mins,15mins清潔 )

流程:
同妖精巴做法一樣,不過我用電線膠布封左電話speaker同啲窿同邊先, just in case. 開工前度度台面平水,之後用co2噴走台面啲塵。

衰左啲咩:
第一轉落膠高得制,一落就見泡
好似清跌落地嘅雞蛋咁用紙巾夾走啲膠。再用酒精清。落膠要貼住mon落

清多左邊位流出啲膠,邊位呈1mm鋸齒狀,照完uv後邊位漏光,白屏下明顯啲,但係日用完全唔會察覺。

用酒精清潔縮小貼時太粗魯,貼向mon面有十數道好微嘅痕,兩處細花痕,somehow痴完貼後啲痕就消失曬

用後感:
因為縮小貼build quality一般,唔夠滑有小小痴手,安裝貼後靈敏度剩原先7-8成,要tick番觸碰靈敏度就正常番。
電子工程專輯 EE Times發表關於三星自研GPU的一篇短文,提煉一下:
1.採用新穎的GPU架構,10年以來行業真正意義上的新架構。
2.該GPU架構可以適用於每個平台,從手機到汽車到超級計算機都可以。
3.三星GPU可以“與蘋果媲美”。唯一的問題是三星GPU將何時應用。
4.該架構可提供領先的能效比,對高通來講,具有破壞性。
5.架構的領導者是原Nvidia的Chien-Ping Lu,曾設計Nvidia的nForce IGP,後來去了聯發科做自研GPU,不料聯發科半途取消自研計劃,後加入三星,和原研發團隊開發了一種聰明的方法來批量指令用於SIMD架構。它與VLIW相似,但沒有VLIW的所有複雜性,並創造一系列技術專利,打造除了三星內部稱之為SGPU的全新GPU IP
6.分析師預測三星自研的SGPU將不晚於明年此時發佈
恭喜
玻璃貼,可以係1688 阿里巴巴(俾錢要大陸銀行or搵人代充) 到買到高質素,10蚊人仔塊,電鍍防指紋 日本進口玻璃。 (專用用膠水都有賣,會縮膠)

至於膠水要流好耐,可以倒膠成骨頭形狀>--<。用手慢慢下壓,會慢慢散開,注意氣泡 邊位可能要用牙籤補膠水
今日手痕終於由部殘note8轉咗s9+
淨用緊原裝套,裸mon好撚正,btw都係驚,有冇mon貼好推介
巴打有冇1688 link? 」分唔到邊啲高質

勁靚可惜我藍色機
找硬殼 uag保證點跌都得
#611 #626 White stone Dome glass / Triskin
建議揀好case再諗貼,唔係每款貼都case friendly,Even最受歡迎嘅dome glass同 Uag pathfinder撞到應一應 四角會翹起
陣間又話我打廣告 買左4塊返黎(用緊) 水點真係115度 日本旭硝子玻璃

https://detail.1688.com/offer/564617072219.html?spm=a360q.8274423.1130995625.26.49c84c9af6enH4
巴打咁有心點會話你打廣告 不過做唔到實名認證要搵下方法先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞