Asus GTX1080 laptop 唔駛16000蚊

662 回覆
25 Like 15 Dislike
呢間野買唔買到真係睇佢心情
Ebay amazon billing address 不嬲是旦跟shipping address 就算

好少有人challenge

買唔到就算吧,反正我唔應該買
借樓主POST搭單請教下各位巴打
睇中左呢部, 但AMAZON冇貨(要6月8先返貨)
想係NEWEGG買, 但第一次, 有冇咩要注意
https://www.newegg.com/global/hk/Product/Product.aspx?Item=N82E16834234950&cm_re=gl703gm-_-34-234-950-_-Product
記得揀256gb ssd 好似差一蚊美金

同埋billing address 請跟足bank statement

祝你好運
唔該哂樓主
都祝你早日買到心頭好
點解dp出唔到4k 60hz 4:4:4?
揀咗咁多日

終於出咗一部性價比我覺得較高的機

等佢ship完無俾人cancel 或者我精神分裂cancel咗再post出嚟

如無意外星期四/五會送到嚟

我主力都係用嚟打機,同埋要有位俾太座save 吓文件呀相呀咁

但價錢方面我唔會買太貴

所以唔會係最新最快最勁,大家唔好恥笑就好
最後揀咗呢部

https://www.amazon.com/GL702VS-Gaming-Display-GeForce-i7-7700HQ/dp/B075KX1MJS

無要到7700hq gtx 1080

原因有四

1. Newegg呢間嘢運吉的,不停cancel我order (永不幫襯newegg)

2. 我呢部平2500蚊

3. 我呢部mon 75hz 快過1080果部60hz

4. 睇咗有benchmark, 呢部1080 實測性能麻麻,只有硬件勁,但因為散熱profile太aggressive, 完全俾相似硬件的機比下去
至於點解要7700hq 唔要8750h

原因有二:

1. 平,8750h 1070要 17300

2. 打機嚟計,1070>1060 重要過8750h>7700hq
下次換mon應該唔會再用ips了

ips根本無黑色

拍埋部手機oled到 手機完勝 仲有DCI-P3廣色域
我手機用iphone8+ 無乜感覺

而且我對顏色唔太敏感,木眼真好
ip8好似都係ips
其實我都唔肯定7700hq 1070

打機會勁過 8750h 1060

總係覺得打機計 gpu 重要過cpu

應該夠用掛
要開住冷氣打機
一般都會

或者加個散熱座吧
一定前者勁

6核無高頻都係發揮唔到

睇ryzen 就知

睇7700k 5ghz勁過8700 4.3ghz都知
8750h好難行足all core turbo

應該無乜廠壓得住3.9ghz all core

aero15x 粒8750h行得all core 2.7ghz

除非手動降電壓 解鎖TDP

但6核3.9ghz應該都係打唔贏 7700hq+GTX1070

GPU差太多
7700ha 都好似all cores 3.5 左右架咋

不過1070>1060都唔少
所以兩粒u 差唔遠

得aco bf1果d 6核有優勢但得1060又無咩用
我覺得8750 1060 144mon 完全係mismatch

8750 1070 144mon 索價17,300,如果我無枱機可能會買呢部

但我本身屎忽痕買多部就7700hq 1070 75hz mon 好了

Btw 聽聞 ips mon 得點超頻,係TN mon先好超
order左個部GL703GM, 唉等撚左4日
個newegg send左email黎話verification出問題, order cancelled
我已經跟足bank statement打billing address, 又check左信用卡limit夠...
最撚諷刺係lock尻埋我account
同我一樣,根本唔想做你生意

我仲打咗廿分鐘IDD去

佢verify完我data 叫我隔一兩個鐘再試

後來又出email 叫我用第二個email register 另一個account

隔咗兩日我用另一個電郵

跟足bank info 入,一樣唔受你訂

簡單講: 晒鳩氣
我諗有可能係佢專登唔做香港訂單
睇型號喇
Gt75可以行足3.9ghz x6
Gpu係緊要d
但前提要散到熱唔會降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞