Asus GTX1080 laptop 唔駛16000蚊

662 回覆
25 Like 15 Dislike
同ips比
我睇過NTSC 72% TN

感覺差過NTSC 72% ips
https://youtu.be/3Gce1JtLYQk

用iphone slow motion 拍咗條片

原生75hz 的mon oc 咗做90hz

大家可以用youtube 0.25速嚟播,就可以睇到一格一格順住咁去,無skip frame的情況

即係monitor oc 成功咗
絲打

Monitor refresh rate oc 的solid proof

https://youtu.be/3Gce1JtLYQk
坦白講,我認為呢個價錢

17.3吋g sync mon 玩到90hz

7700hq 1070 12gb ram

128ssd 1tb hdd

仲有一年國際保

性價比真係好高
我隻mon超唔上75hz

用DP上70hz有畫面出但 有Signal out of range警告

用HDMI 2.0直接黑MON
渣tn同靚tn可以差好撚遠
但ips冇咁明顯
電話oled同電視oled呀
你超4k mon?
yes
巴打超成點?
痴線

條cable都食唔到咁多data 掛?

何況我唔想超死我隻4k mon
4k mon有無靚既TN

星河巴打話4k唔會考慮TN
有可能 DP1.2最多都只係出到DCI 4K 60hz
有時間我會試吓攞條DP超吓我隻舊4k mon
不過我覺得由60超到75其實唔會好明顯有分別

而我將部nb由75超到90,純粹想等孤陋寡聞的小弟試吓60hz 同90hz 的分別(50% diff.)

坦白,試咗1080p at 90Hz

同我用開4k 60hz 比

我覺得解像重要過refresh rate
高hz應該玩第一身射擊先重要
如果係對戰果類真係唔駛預我

First person shooters 我玩故事為主

對戰真係偶一為之而已
高hz當然好
但反應時間都好重要
之前部gx501係120hz ips 但反應時間慢
同而家部gt75已經差天共地
我想講60同75己經超大分別
係滑咗

但4k 變1080p落差更大
其實想分享多少少部機的設定

首先部機用afterburner 降咗gpu 電壓,又將afterburner set咗做每次開機自動run

同時又用intel xtu 幫cpu 降電壓

但由於xtu無自動開機就autorun的設定,所以用ctrl +win
shell:startup 加咗xtu入去

咁autorun xtu唔等於佢有得俾你揀autorun 邊個電壓的profile

所以用app profile pairing 將afterburner 同降0.11v的profile 連結起

所以一開機gpu cpu都會自動降晒頻,唔駛每次手動開

(以上一般連登仔應該手到拿來,但我呢d電腦白痴研咗好耐
估唔到mon都有得超
部notebook 應該要RMA返去整

周時玩遊戲無情白事hang機加restart

Restore default settings 都係咁

上網爬過文d人話係過熱問題, sensor 感應唔到唔等於無過熱

聽日問吓CS要咩手續先

有無人試過可以用邊間速遞寄notebook去台灣?
我都係呢排先知有咁神奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞