Asus GTX1080 laptop 唔駛16000蚊

662 回覆
25 Like 15 Dislike
72其實算標準
但個人覺得都係淡
我覺得窮玩gaming notebook算係咁

尋日打過吓wolfenstein 2 full hd max

室內場境fps 有成1,2百

所以忍唔住些牙吓部機

有無用架

之後換mon我會揀d支援硬件色彩校正

用spyder 5 pro黎調
巴打睇開adobe RGB/DCI-P3 9X%?
最後都買到部8750h+1060, 尋日終於收到!
想請教下各位巴打部機開箱後有咩方向可以優化下? 小弟搵左堆文黎睇, 大概有以下方向:

1. overclock隻60Hz mon, 但部機行intel optimus, nvida control panel得3D setting, 冇option for overclocking...請問有冇高手指教下

2. 裝afterburner check下塊1060 clock同官方data夾唔夾, 手動調fan

請問仲有冇D咩漏?
唔該哂巴打!!!
而家部msi gt75 有ntsc 94%
岩岩睇哂!
但我個情況應該要跟A卡個review download個舊Custom Resolution Utility (CRU)先做到mon overclocking? 因為我部機個nvidia control panel左手面得3D setting。上網CHECK過好似係同intel optimus有關。
唔肯定

同埋oc 完都要檢查有無skip frame
咁我晏D試一試再上黎報告下
ips?
如果只係數字上超到,但物理上隻mon超唔到而發生skip frame,影出嚟會係咁:

如果成功超到隻mon

出嚟效果應該係咁:

今晚返去用iphone slow motion 咁影,檢查吓有無skip frame就知真超到定假超到

廣角Tn 94% ntsc 120hz 3ms
Ips唔一定好
Tn唔一定差
點睇va

我用緊ips覺得對比度好低 又漏光
Va黑位好正
但得而定部tn我覺得黑位有va級數
電話mon都好正 OLED黑位完美

又DCI P3 113%
電話用既細面板oled好撚垃圾
唔好同電視用既大面板比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞