Asus GTX1080 laptop 唔駛16000蚊

662 回覆
25 Like 15 Dislike
尋晚試咗機

打HELLBLADE 同 PUBG

Gpu 已經壓到唔上八十度

但CPU 長keep 八十幾,有時有spike temperature 過九十度

於是訂咗呢舊嘢嚟試用:

唔要usb 版,要濕電220V 5000轉

試完再嚟報告
5000轉嘈音污染
asus
7700hq
32gb
512GB ssd
1070gtx
$16000
msi表示?
試吓無壞

最多唔用
咩model先?

7700hq 仲16000?
MSI散熱好? 定少restart?
restart食得架?
我由 ge60,ge62,gt72,gt75都未試過
應該咁講我買咁多部latop都未試過restart
事實係一般我好少用notebook打大作

主要都係玩舊game

大作我會用返部8核1080ti 4k 枱機

但純粹想試吓唔同散熱方法可以有幾大改善
咁下次買MSI
Asus
新出個部 strix hero2 gl504gm
萬4蚊 8代i7 1060 144hz ips mon
我就係想要1070多過1060

但8750 1070我覺得又唔抵

算啦,我部notebook都係屎忽痕先買,夠用架喇
GL502VS
sor 好似記錯 好似係6700hq
冒死建議唔好買

打機熱到90度自動熄
已經買咗7700hq 1070

1080應該真係散唔到

同埋Asus GL系gpu唔太大問題

Cpu散熱先頭痕

等我加把扇係cpu 抽風口睇下咩情況

但其實打bioshock infinite 呢類遊戲完全無問題

反而係有堆cpu loading 重例如AC ORIGINS, hellblade, pubg就八十幾九十度,但又未至於用唔到
7700hq 都舊,仲買6700hq?
asus呢個牌子既laptop 都有散熱不佳既通病, 我用果部係5年前, 5年黎都係咁, 唯一ok既係日日打機到83-87度, 部腦都無壞到
幾多年保?
我都係咁諗,熱就算反正唔係長期heavy load

太新太靚的遊戲我都唔想喺隻17吋full hd mon玩
14000應該係水貨

一年國際保吧?
Razer blase 15.6 2018 點睇 ...
想買部做野剪片打機
At least 1060
但gl702vi 好吸引
GL702VI Spec係吸引

但7700hq 推唔晒張1080

而且散熱都麻麻

Razer你問其他巴打

我唔喜歡呢個牌子
Clevo p870km-gs 點睇
Xmg u727先岩
公模機我都想試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞