Asus GTX1080 laptop 唔駛16000蚊

662 回覆
25 Like 15 Dislike
無特別研究,反正唔係主力部機

反而係轉頭會幫枱機2 號咭undervolt
頂,原來之前已經手undervolt咗
按道理我undervolt 佢只係用少d的電去推同一個速度

唔應該會降頻
1060 3gb cuda 少咗都唔係最大件事

Vram得3gb 有機會有遊戲爆vram就大件事

但呢個價錢抵玩的
買吧

我都買咗了
屌那星我枱機玩Forza 7 入親story mode 就播片例牌會force close

咁我咪試用laptop 玩,玩到半路死機restart

都唔知game事定機事

Dl 返gpu benchmark software 燒吓機先
1070好難降架
Gl502/702壓1070冇問題既
係香港dell先貴
Fx系列散熱大伏
GV 散熱okay 的
用緊GV62
ACO full hd 不是 all max (dial down 咗草呀,雲呀,AO咁)

Cpu at -0.11v

Gpu 都undervolt 咗少少

結果:

以一部4c8t 價值12000的laptop 計,我覺得超值
想當年係香港兇宅買左部垃圾acer成皮野,廢spec用左一年就壞
我早年喺蘇寧出部Fujitsu ultrabook 可能因為用量低

用咗四五年都未壞,係trackpad有時失寧會搞到老婆好火

但我見我上一部laptop 已經係2c4t 8gb ram 1368x768的舊嘢,先的起心肝出部laptop 俾老婆文書用(再俾我打少少機
原本個底:

神人改造:

於是我都訂咗嚟試改:

暫時個setup係咁

下面加咗個portable and foldable fan

上面拮隻輕身手制

Mon算幾靚
咩喎
目測有NTSC 72%色域
係呀,係NTSC 72%

咁眼利

但其實點分?
主要睇價錢分

同埋睇d色唔太淡 最少都有標準NTSC 72%
之前睇acer helios predator 隻mon 出名垃圾

就預咗無72%

呢部好歹都係中檔notebook

用落真係唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞