[LIHKG 獨佔] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包

556 回覆
86 Like 2 Dislike
係youyouwifi租左 12號出發
好撚平 有無人用過?
我之前去釜山租過呢間都唔錯 唔知日本蛋如何

番黎再report

我用過. 賴左野. 我個blog 未得閒寫wifi d 報告. 遲d 會再講香港d wifi 公司. youyou wifi 我早幾個月用過. 我租左佢個咩"日本(郊區)4G WiFi" plan.

係無限data, 不過長期瑣速係2.5Mbps. 嬲撚到陣.

用過幾次都okay 快喎
Lm
早2個月係淘寶淘咗3張docomo 8日 無限plan ,唔記得幾錢
一落機set apn 唔太識set,同埋雙卡機唔可以插住sim 2卡槽
搞咗幾耐先搞掂,不過部s6 成日斷線,反而HTC 同部iphone 用得唔錯
可能頭幾日係京都收得唔好(但應該唔關事架),去到大阪明顯快咗好多,正常香港4G網速
我都買左freetel 2gb 14日 唔知好無用
係youyouwifi租左 12號出發
好撚平 有無人用過?
我之前去釜山租過呢間都唔錯 唔知日本蛋如何

番黎再report

我用過. 賴左野. 我個blog 未得閒寫wifi d 報告. 遲d 會再講香港d wifi 公司. youyou wifi 我早幾個月用過. 我租左佢個咩"日本(郊區)4G WiFi" plan.

係無限data, 不過長期瑣速係2.5Mbps. 嬲撚到陣.

用過幾次都okay 快喎

因為"快" 既標準每個人都唔同, 所以個blog 嘗試量化速度,

用speedtest 先知佢係行緊幾快.
輕鬆啦 幾蚊幾蚊都要計往 真係可憐

我明你買左之後 如果發現有平咁多既同一樣野出現會心理唔平衡 你當我無講過 最緊要你玩得開心 係咪?

睇返hkepc 呢張野之前wtsapp fb果d任用係限速 250kbps 但上ig普通上網就真係4g全速
比人屌之後代理話改善左 唔知依家點
到時巴打用完睇下wtsapp慢fb 會唔會好慢
lm

睇返hkepc 呢張野之前wtsapp fb果d任用係限速 250kbps 但上ig普通上網就真係4g全速

搵人係whatsapp 試voice call 同video call 就知點情況, 坐等報告
輕鬆啦 幾蚊幾蚊都要計往 真係可憐

我明你買左之後 如果發現有平咁多既同一樣野出現會心理唔平衡 你當我無講過 最緊要你玩得開心 係咪?

我知你係咁 但唔好當我係你
大家都見我屌既係淘寶既信用 唔係價錢
但你就一直講價值 大家都知咩事
貪小便宜既支那狗

咁就叫扯火
你呢D咪正式小農垃圾DNA囉
我買得比你貴就叫「買貴左」
我買左既係保証 價錢合理 可接受就OK 我唔會計較果小小錢
唔似得D小農垃圾DNA咁 幾蚊幾蚊都要計往
你咁樣去玩會開心咩?
可能會既 當你覺得你玩得低過人既時候
但你既開心唔係因為去旅遊 係其他地方得到開心
只係單純因為「低」過人就覺得開心... 真係可憐

做咩唔覆我呢段野
選擇性回覆?
果然係典型支那狗

咁就叫扯火
你咁樣去玩會開心咩?

做咩唔覆我呢段野
選擇性回覆?
果然係典型支那狗

得啦得啦 你贏左啦得未呀 同你拗都無結果嫁啦 無謂阻住樓主收集數據

咁就叫扯火
你咁樣去玩會開心咩?

做咩唔覆我呢段野
選擇性回覆?
果然係典型支那狗

得啦得啦 你贏左啦得未呀 同你拗都無結果嫁啦 無謂阻住樓主收集數據

仲細咩?贏? 你既存在就係阻住樓主啦 呢到有幾多會好似你咁上淘寶買假卡
LM
平時買開100蚊左右
用8日嘅上網卡
是咪正常

買左+1 唔知share hotspot會唔會好快爆
用咩app黎test
等我到時cap圖上黎

買左+1 唔知share hotspot會唔會好快爆

share hotspot 唔知佢wtsapp fb 會點計 一人用就任用 你pm佢代理個fb page問下點計好似好d
用咩app黎test
等我到時cap圖上黎

叫speedtest既app 簡單快捷
用咩app黎test
等我到時cap圖上黎

google speedtest.

先感謝提供數據
<blockquote>巴打

有兩張28/2過期既docomo x studio A 既 2.2GB 7日卡多左
有無巴打黎緊會去日本?
購自studio a, 平少少放

巴打放幾多?</blockquote>
買返黎百六,平少少放
巴打係咪要晒兩張?

巴打,請問你係咪要晒兩張?
好過用日本通 (LCCSIM ) 吖
$180 蚊 仲慢過68蚊卡
而家係新宿 0.12 Mbps download

有無sim 卡封面, speedtest 既result 同測試地點提供? 我加埋落個blog 到.

岩岩試左用公司Wi-Fi
點解同上面巴打個數差咁遠
點先為止快 點樣睇?

利申:真心問 非扮野
好過用日本通 (LCCSIM ) 吖
$180 蚊 仲慢過68蚊卡
而家係新宿 0.12 Mbps download

有無sim 卡封面, speedtest 既result 同測試地點提供? 我加埋落個blog 到.

岩岩試左用公司Wi-Fi
點解同上面巴打個數差咁遠
點先為止快 點樣睇?

利申:真心問 非扮野

呢個係我寫個blog 既原因. 就係日本d 上網卡好參差. 係, 個位巴打用緊個張得0.25Mbps. 而香港一般用既速度係30Mbps+. 所以你估到個速度又幾慘烈. 你當平常香港用30Mbps+. 用到whatsapp 基本語音功能係約2Mbps. 即係最低要求, 張卡有3Mbps+ 或以上.

而個blog 既用途, 就係搵個平衡點, 點樣用最平既方法, 買到"可用"速度既日本sim.

懶人包

http://simegg.zerosaga.com/forums/topic/%E6%97%A5%E6%9C%ACsim%E5%8D%A1%E4%B8%BB%E8%A8%8E%E8%AB%96%E8%B2%BC/

睇左唔該哂巴打
但係都好似冇咩好選擇
除左蛋有咩選擇係sim卡無限+快+15日咁
唔該哂

咁既combination 係必定貴. 3個選擇

1. EZ nippon 11 日無限 + 7 日Freetel 1GB 卡. 開頭幾日慳少少用. $330 + $100 = $430

2. Klook wifi 租15日. $12 x 15 = $180. 不過一定要帶尿袋.

3. 認真諗多次, 你係咪真係用到咁多data. 跟據你香港用量, 你係咪真係15日用到2GB. 用唔到既話買 Freetel 2GB 15日. $150.

唔該哂巴打種想問下klook wifi係咪可以係東京囉同埋還
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞