濕疹令到我好絕望

394 回覆
264 Like 16 Dislike
臉頸乾紅,甩皮,都4,5年了
平時有冇做好保濕?
苗太醫?
都叫有, 但我都BUY主要要由身體內部解決
我都好絕望,唔知咩事突然有隻眼睇唔到,好快就到另一隻喇,仲未揾到源頭醫,醫生話再咁惡化就要開始食類固醇,明明都係幾日前的事
你啱
不過內外一齊會仲快
作為過來人。。。
想當年我屋企搵左個大煲 煲中藥黎沖身
最後無哂濕疹 皮膚消哂印
心情放鬆d好緊要架 到你望番轉頭就會覺得無咩大不了
好簡單 問你一句 今次搽類固醇醫好左
咁下次發你用唔用?
你答我用咁已經係上左癮
你咁樣同叫人吸毒係無分別
戒毒果下辛苦過死
皮膚變薄 有萎縮紋呢d講到口臭
呢d都算 起碼唔會覺得辛苦
但紅皮症真係慘過死
https://m.facebook.com/redskinsyndrome/

紅皮症 出黃水 而你咩都做唔到除左等死
日常社交無哂 郁得大動作d都會扯開個傷口
果幾個月唔係人過嘅生活
濕疹生仔仆街過窮人生仔
窮 你都可以靠自己努力
濕疹 sorry 係一世都要suffer無得改變
我做左blood test 但半年要做一次
因為會變 其實好浪費錢
你試左知道邊d唔食得已經好足夠
而家介口 淨係食菜,魚,雞,豬
淨係飲水 凍野甜野一定要介
我bb嗰陣已經有濕疹 但今次係最嚴重
大概一年前因為失戀 又煙又酒 令濕疹大爆發
直至而家都冇好過 期間有用類固醇
一停用就起得比之前更加厲害
一個月前開始停用 等佢反彈
不過轉左食維他命b雜同維他命c
仲有益生菌
心理壓力我都一樣學習緊點樣去處理
共勉之
早幾年開始有,尤其夏天大汗濕度又熱特別嚴重,上年成個心口背都紅撚晒又紅又痛
同白蝕一齊出現兩樣初頭都試下睇醫生,後尾兩樣都冇特別理佢反而冇再嚴重翻發
睇化咗反而冇咁嚴重可能壓力細咗又真係忍到手唔搲
大概使用類固醇幾耐會出現呢啲症狀?
同使用頻率係幾多,即係每日一次定係兩次
使用邊個部位,同埋每次搽嘅範圍係幾多
有否使用濕裏治療?
我自己經驗係同做運動有好有關係

我以前都成日有濕疹,但自從由完全唔做運動變成運動派,我就好少出疹。就算有時出少少,都好快就消返

Btw 可能我自己唔適用啦,但我覺得中醫真係無咩用。
冇出水就由佢紅啦
我啱啱做咗個食物test
今日開始戒上面啲最致敏既食物
乳製品,雞蛋,大豆黃豆(即係豉油都唔得)
麵包,戒三星期
同時食益生菌加中醫
食咗幾日益生菌好似真係痕少咗
由12月開始塊面突然有濕疹
以前未試過
咁我新年同復活節假去日本
一去到日本 自然冇事
一返香港第二日即刻又紅又腫
唉 宜家好困擾
雖然未去到出水 但都紅
唔想見人
期間我有睇中醫 成效不大
益生菌買邊隻食好??
頭爛到腳底
爛得滯就成身好緊
萬寧有森X牌(日本牌子), 銀色盒的
中醫可能要大半年先見效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞