濕疹令到我好絕望

394 回覆
264 Like 16 Dislike
個驗血中心係呢度 個時
貪佢係香港最多食物品種數既慢性過敏測試 所以先揀呢間 。。。本來不想好似賣廣告咁 其實自己Search 過200種都得呢間 我個陣search 過 第一個月碧而優都係係呢度買 市面上又唔係好多益生菌牌子有雙歧桿同嗜酸呢兩隻菌 諗住反正廢事揾 但其他product 無比佢sell 到 我地自己咩都試過咁制 唔駛用佢推介的啦 我自己研究都識得多過佢 久病半成醫
幾錢架
當你訓又訓唔到 食又食唔落 行又行唔到 剩係血水同痕足十幾年既時候 朋友同食物同金錢什麼的 我男友話佢只要係有方法可以成功的的話 佢什麼都可以犧牲 濕疹真係會磨滅人既意志
屌你老母我男人老狗生濕疹係面上都好撚慘
攪撚到皮膚老化得好快唔夠20歲出哂皺紋
不會 哈哈 我都係想 如果有人都咁嚴重 都叫有個方法 可能打字感覺語氣重了 我也向你道歉
謝謝,食完隻森下冇咩效既話會試吓呢隻
濕疹都唔係咩大問題
最慘係我 每次做完運動都出紅疹
痕到仆街 濕疹又起返
我平時就係一轉天氣就會起濕疹,之後反而係我澳門朋友介紹我返用呢隻香港野,舊幾水查幾佐日舒服好多,之前睇過皮膚醫生又查類固醇都唔掂,越查越乾,查完呢隻幾次就見效,真心推介

https://www.itsoilydiy.com/products/healing-salve
已經好番喇 我男友 哈哈 上面打左千字文 我諗都無咩人咁得閒睇哂
呢個係新聞黎 其實食物測試都唔知有冇用

有女童IgG檢測對蛋、奶等多種食物呈陽性,結果家長誤以為她樣樣都過敏,嚴格限制她的飲食,皮黃骨瘦,比同齡兒童正常體重下限還要輕20%。

香港過敏學會發出新指示,呼籲市民勿自行在坊間進行特異性IgG抗體檢測,其中坊間有聲稱抽取數滴血後可以測試96種亞洲常見食物,其實在臨床上並沒有食物過敏診斷的價值。

過敏科專科醫生鄔揚源指出,IgG多數用於檢測能發揮保護身體功能的抗體,例如在接種乙型肝炎疫苗後,才需以IgG檢測身體能否成功製造抗體。正常人進食某類食物後,腸胃系統細胞產生相應免疫抗體,如果最近吃多了蟹,相應的IgG值就會呈陽性,故IgG檢測如同「畀錢追蹤自己食過啲乜」。

鄔揚源指,近年不少人接受IgG檢測後,被指對20至30種食物都敏感,不能進食,病人發現不妥向醫生求診,始知根本無敏感,可以照吃。另外一名3歲男童原本對奶敏感,家長帶他以「自然療法」脫敏後,再進行IgG測試,對牛奶反應陰性,以為成功「脫敏」可以照飲,其實仍然敏感,誤飲可能有生命危險。鄔建議,若進食時出現敏感反應,包括呼吸困難、出紅疹、患有濕疹,或過敏性鼻炎等,應該先求醫,由醫生判斷需要接受哪一種過敏測試。
呢個我地去驗之前見到都有啲驚 但因為無方法可再試 唔得就真係要死了 所以都係去試下 急性係一定要戒 因為幾分鐘就會過敏 你一定會知 慢性我地試完加埋益生菌同個一個月既健康食品 結果我男友真人成功左我先諗住講 同埋都係個句 無哂方法先會去試呢個 雖然無咩害 但正常無事都去驗 去戒哂啲食物 當普通身體檢查咁去做的話 真係怪獸家長左啲。。
同埋話比錢追蹤自己食過啲咩呢句 我地初時有比呢篇野嚇到 但結果驗完出黎 我男友本身都有常食蛋同奶 但佢更常食米線同米飯同雞 但呢三樣 急性同慢性都係驗到無過敏 反而南瓜椰菜紅菜頭佢呢啲平時唔食既就驗到慢性過敏 咁又點算係追蹤自己食過咩 而家雞牛個啲都照食 完全無再出過疹 雖然我不保證個個得 但有多個方法遮 係無方法既時候 條路都唔知走去邊好
我老婆濕疹都好勁, 成身都係,夏天瞓唔到覺好絕望。

中環有個老伯醫生姓黃, 佢俾d藥好低類固醇但好有效, 我老婆開始睇佢之後瞓得好左d, 但當然唔會斷尾。

而家生左仔之後濕疹好左好多, 生仔真係會荷爾蒙洗牌
我近呢一年有濕疹,人地介紹去左睇黃大仙一個醫生,有藥食有藥膏,睇左一次斷尾。
介紹我個個就由細到大都有,睇左$700就斷尾。
不過個醫生係贈醫施藥個啲,見你老人家又平啲,我睇一次$420....
認真嘅 如果真係頂唔順嘅話 睇西醫啦 我之前因為濕疹嚴重 嚴重影響生活 之後忍唔住睇咗西醫 好返好多 起碼我夏天敢着短褲

我知呢度有好多人推介中醫 我都推崇睇中醫嘅 始終調養身體先係最重要

不過有樣嘢真係好重要 飲多啲水
講返先我都係好多嘢唔食得 朱古力 海鮮 牛肉
戒口,做運動,戒口,做運動,戒口,做運動,濕疹就會好。除非你係由細生到大之外,無排汗,長期積累毒係身就會易有濕疹。
乜都唔做就會好
啲咩藥膏中醫全部冇撚用
唔怕濕疹遺傳咩?
痕起上黎真係要用藥膏頂住,唔係真係影響日常生活
手濕疹左幾年 轉季特別勁
飲水、做運動、早訓、戒口最有用
保持healthy lifestyle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞