濕疹令到我好絕望

394 回覆
264 Like 16 Dislike
睇中醫
係, 今日爆到成面都係, 仲要食電子煙
外的話
要轉沖涼液同做好保濕
牌子就要留 TG
因為經我買有折 (成日因為呢樣俾人話打手)
其實兩樣嘢加埋都係三百幾蚊
都唔夠你睇半次專科
如果用得ok
可以試埋佢啲內服嘢
我有個朋友,廿歲女濕疹,沖完涼成條毛巾都係血,塊面有時會出臭水
咩QV, Aveeno, 施巴都試過
完全冇用
直到用咗呢個牌子
我都好登佢高興
內服野係咩?
無追post 可能會miss左d野

樓主突然爆既話可以留意下自己呢排食既野有無咩特別
生活環境 工作 壓力 呢d都可以引起濕疹

唔知你睇左醫生未
唔好怕睇西醫 唔好亂聽d人講話唔好搽類固醇

類固醇絕對有效 只係有部分人唔識控制份量先出事
一開始搽少少見有效就起勢咁搽 見好返就立即停用
要聽醫生指示 一定要覆診

另外除非你本身對某種食物敏感
否則唔需要盲目戒口
牛 海鮮少食就ok
盲目戒口 呢樣唔食得個樣唔食得
只會令你個人愈黎愈負面
唔會對病情有幫助

保持心境開朗 個心唔好成日諗住d濕疹
好快好返
放心一定冇
我太太都有過濕疹
知道steroid會令皮膚變薄
就算類固醇你用啱份量,只要一用完就起咁就已經奶野,用完起>覆診加量>用完起,loop....
營養產品
未必人人都信
所以都應該試咗外先
有人係會出現呢個情況
但唔需要妖魔化類固醇
類固醇的而且確醫好左好多人既濕疹
我覺得樓主初期爆發絕對可以試用類固醇
我就係,當初打針keep到一年,之後半年,三個月。。。
搵唔搵到引致濕疹既原因?
啱啱做咗3200蚊既驗血,等緊結果
講咁耐好似未有人詳細咁講類固醇有咩真正副作用
聽過有人話blood test skin test 係冇用
有冇巴絲有test 過可以分享下?但埋你地做邊間
同埋戒口其實有冇用 我本身好鍾意食嘢

各位同路人
濕疹都係情緒病
我都學習緊爛面爛身個陣安撫自己
爛面個陣 我會同自己講
捱過左就冇事 一星期之後就會結蕉好番
頂埋呢幾日
今次爛冇上次咁爛已經進步左
或埋冇爛得咁密

但我知道真係身心好難受
有濕疹成廿幾年 到到今日我都仲學習緊
咁多位加油 you are not alone
有冇人會因為濕疹而唔想生小朋友
當我知道 父母敏感底生出來嘅小朋友好大機會都會有濕疹
即刻覺得好無奈
雖然濕疹講唔上係乜嘢會令人死嘅病
但我真係唔想我小朋友受苦 所以都偏向唔生
我都有濕疹 已經起馬有成十年
原本只係手有兩達 但係近尼兩三年無啦啦起上條頸
嚴重個陣皮膚乾得好嚴重 訓醒條頸同手兩到乾到甩皮
睇過專科 試左枝protopic 0.1 好左幾日 但搽得耐皮膚變曬質 即刻停左
衣家皮膚長期都好乾 要不停搽lotion 唔可以比佢乾
衣家頸同手都係紅左一達 雖然無甩皮 但係都唔好睇
衣家睇緊中醫飲中藥已經叫止左痕
驗下食物敏感,好可能日日食緊致敏食物。
至少你有男朋友
慢跑30分鐘,帶住條濕毛巾
一路跑一路抹,唔好比啲汗up住
一星期兩至三次
兩個禮拜見效
用死海鹽嘅巴打,想問你哋開水比例係點?我就一半水一半鹽,感覺好似唔多夠力,但係水少過一中50%嘅情況又好似溶唔到
益生菌一定要食
因為腸道唔健康會係皮膚度反映出黎
另外基礎營養都唔可以少
食左幾日益生菌, 食多排再REPORT
巴打咩情況?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞