「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
光進入眼睛時間係0.(唔知幾幾秒)
咁我哋所睇嘅嘢係咪即係睇到0.(唔知幾幾秒)前嘅嘢
光進入眼睛時間係0.(唔知幾幾秒)
咁我哋所睇嘅嘢係咪即係睇到0.(唔知幾幾秒)前嘅嘢

如果你信依家既理論

所以太陽爆炸 我哋會七分鐘(好似係)後先知
根據弦定理,假設零維係點,一維係線,二維係面,三維就係所有二維嘅可能性,可以當作一點,而四維(即時間)為一直線,五維(所謂平行時空)為面...如此類推更高維度
所以若四維空間即時間係一條直線(在此定義為一個空間)咁五維(即係如果發明左時光機)就係所有四維會發生嘅可能性
從三維(一點)開始有時間即果一點會向前推進,變成一直線(即時空),如果翻翻去原來個點試圖改變過去果下,其實就等於產生左角度,同原本嘅時空會有偏差,換言之即係會產生另一個時空,所以如果改變本身嘅過去只會產生生嘅未來而唔會改變到過去嘅未來

假設未來有人發明左時光機,未來嘅你翻黎同本身自己嘅過去(時空A)講時光機點發明,再翻翻去本身未來嘅時空,係咩野都唔會改變到,只係會產生另一個時空(時空B)in which 可能係你發明時光機,變得好有錢,但同時空A係完全無關

順帶講埋六維,即五維嘅所有可能(一直線)即係連當初開始果點都改變埋,換言之可以穿梭平行時空,睇曬所有開始嘅可能性(即可以選擇有錢嘅童年/窮嘅童年等等)
巴斯光年

重力領域上,相對論暫時永遠正確;量子力學係一個大學說,有時計算當中要結合相對論先出到答案(例如反粒子)。

量子力學與相對論矛盾的地方在於一個是機率論,另一個是決定論,所以愛因斯坦終其一生都堅信量子力學是「不完全」/「不完備」的理論。 科學家因此發展出「標準模型」,想要統一物理學中四個力,但後來宣告失敗,統到了三力,但統一唔到重力。而家新方向係弦理論,呢10幾年慢慢成熟,有機會統一四力。

長知識

呢個講法其實有bug, 例如好似EM咁, 都好deterministic 架, 又係classical, Maxwell果陣已經搞掂而家班物理撚讀到grad既EM.

問題係, EM field 係點quantized?
或者咁講, 咩叫quantize個field?

UG level既QM係single particle 既量子力學來的, 就算係solve Schrodinger Equation都只係對住一粒電子寫低個Hamiltonian 去solve。
(即係你只會寫 H|1> = E|1>, 最多都係 H|1,2> = E|1,2>)

當某地方有大量既particle, 明顯咁樣去solve一啲都唔現實. 加上會有coupling term, 唔通100粒電子真係做100個coupled, 仲有機係nonlinear既H? (事實上班做Quantum Chem既就真係咁做, 中學生讀果啲SPDF electron orbit就係咁嚟的)

物理撚通常都係戇鳩仔, 所以佢地用左種統計學 + 量子力學既玩法去處理呢個問題。佢地唔再考慮每粒particle, 而係考慮呢個configuration 擁有既可能, e.g. 3 個1 state 2個2 state, QM係要寫|1,1,1,2,2> 同五個H, QF 就會用數量寫, 三個1, 兩個2-> ||3,2>。響EM既角度, 就係quantize photon, 令到由於EM 呢個interaction而來既coupling term可以用field state 去描寫。由於photon 係EM既傳遞子, 所以quantize到photon 就可以準確描述有電磁場下既量子力學

(至於Dirac Equation果啲下年先講)

因為咁, 我地有條formula: 對於某種force, 只要quantize佢對應既interaction particle, 就可以考慮有呢個force既系統。Strong force (Gluon), weak force (W,Z) 的"統一方法"都是這樣來的。

對於重力既問題係,我地可以hypothetically 寫低差唔多既野既, 但係由於graviton 係unrenormalizable, 人話講即係搞唔掂, 所以先話"統一唔到"

但係係唔係統一, 你同我都要返工架啦......

我估冇人知我講咩

我明你講個bug係邊
本質上,發展理論既意念,相對論的確係決定論。
但量子力學一開始就建基於機率=normalised wavefunction ^2
我只係想講個發展概念唔同

By the way, 巴打有無讀post grad? 美國比較多物理學基礎研究。

重力領域上,相對論暫時永遠正確;量子力學係一個大學說,有時計算當中要結合相對論先出到答案(例如反粒子)。

量子力學與相對論矛盾的地方在於一個是機率論,另一個是決定論,所以愛因斯坦終其一生都堅信量子力學是「不完全」/「不完備」的理論。 科學家因此發展出「標準模型」,想要統一物理學中四個力,但後來宣告失敗,統到了三力,但統一唔到重力。而家新方向係弦理論,呢10幾年慢慢成熟,有機會統一四力。

長知識

呢個講法其實有bug, 例如好似EM咁, 都好deterministic 架, 又係classical, Maxwell果陣已經搞掂而家班物理撚讀到grad既EM.

問題係, EM field 係點quantized?
或者咁講, 咩叫quantize個field?

UG level既QM係single particle 既量子力學來的, 就算係solve Schrodinger Equation都只係對住一粒電子寫低個Hamiltonian 去solve。
(即係你只會寫 H|1> = E|1>, 最多都係 H|1,2> = E|1,2>)

當某地方有大量既particle, 明顯咁樣去solve一啲都唔現實. 加上會有coupling term, 唔通100粒電子真係做100個coupled, 仲有機係nonlinear既H? (事實上班做Quantum Chem既就真係咁做, 中學生讀果啲SPDF electron orbit就係咁嚟的)

物理撚通常都係戇鳩仔, 所以佢地用左種統計學 + 量子力學既玩法去處理呢個問題。佢地唔再考慮每粒particle, 而係考慮呢個configuration 擁有既可能, e.g. 3 個1 state 2個2 state, QM係要寫|1,1,1,2,2> 同五個H, QF 就會用數量寫, 三個1, 兩個2-> ||3,2>。響EM既角度, 就係quantize photon, 令到由於EM 呢個interaction而來既coupling term可以用field state 去描寫。由於photon 係EM既傳遞子, 所以quantize到photon 就可以準確描述有電磁場下既量子力學

(至於Dirac Equation果啲下年先講)

因為咁, 我地有條formula: 對於某種force, 只要quantize佢對應既interaction particle, 就可以考慮有呢個force既系統。Strong force (Gluon), weak force (W,Z) 的"統一方法"都是這樣來的。

對於重力既問題係,我地可以hypothetically 寫低差唔多既野既, 但係由於graviton 係unrenormalizable, 人話講即係搞唔掂, 所以先話"統一唔到"

但係係唔係統一, 你同我都要返工架啦......

我估冇人知我講咩

我明你講個bug係邊
本質上,發展理論既意念,相對論的確係決定論。
但量子力學一開始就建基於機率=normalised wavefunction ^2
我只係想講個發展概念唔同

By the way, 巴打有無讀post grad? 美國比較多物理學基礎研究。

以下純粹個人評價
我其實唔會用deterministic或者probabilistic 去分類。
因為就算你做quantum, 個expectation value都係好deterministic 架。
整體嚟講個mean 都係會follow classical mechanics.
只係你而家容許啲particle choose its free path, 而假如你比左限制佢, 先會出現啲奇怪野架咋 (所謂既quantization 第一堂你邊度學, 咪學quantum well, 呢個本身就係一個free path restriction, 或者講double slit, 好多人一聽Feymann 果種interpretation就好興奮, 但係諗深層, 咪又係因為你比左限制佢, 所以有啲走法唔行得先會有fringe pattern)

相對論+量子力學難既地方, 係你又要比啲particle鳩行, 但係又唔知俾唔俾啲particle 違反causality 同speed limit咁行。你諗下EM呀strong呀weak呀冇呢個問題架, 因為佢地係extra野嚟, 係particle既extra properties, 但係 rela 唔係架, intrinstic 架。
我覺得現今知識並唔可以解釋到「時間」呢一個觀念

假設快過光速就可以穿梭未來呢個理論係可行,咁代表住「時間*」唔係「時間」

身處同一時空,理論上時間流動係固定

如果因為快過光速,而令你既時間緩慢到近似靜止,
而地球依然恆常轉動,然後利用所謂時間流動既差別,而令到你穿越未來
但呢到所講既時間流動只係地球上既差別,並非整個宇宙黎講

亦即係話,所謂穿越未來,只係一直講緊地球上既時間
而唔係真正既時間。

舉個例子

一段影片以正常速度
另一段影片A以5倍速度
然後同時播放10秒

咁樣影片A係穿越左所謂50秒後既未來
但現實時間依然係10秒
即係表示只係快速到未來,而唔係所謂穿越「時空」

咁樣衍生左更多既問題出黎,
時間應該以乜野去量度,光速?

我地去諗時間呢一個概念就好似身處一張紙上平面世界去量度體積
但係呢個平面世界既人係唔會知所謂高低分別,只有長同闊
但係人都知一張紙既厚度就會果個平面世界既高
遺憾既係平面世界既人永遠量度唔到身處果張紙既厚度係幾多

利申 9UP
可能成功過 再比人禁止使用再燒毁?
話唒時光機係一樣好危險既嘢 可以改變過去 蝴蝶效應影響唒將來好多嘢
所有新科技槍炸彈大炮原子彈 係一開頭都話係用係好既方面
之後就比人利用 有破壞世界既能力
所以 我認為 唔係科技唔許可 而係無人去做 因為太過危險

點會呀,實有班撚樣好有野心
留名
光年係距離
如果可以去未來 係咪就去到時間既盡頭

可以,不過可能要飛一千年
好多謝有專科生用學術角度去幫我地(文科仔)解讀問題,不過原來好多英文詞彙好專,同埋呢啲抽象理論係好難深入淺出去解釋俾門外漢聽…

但睇高手同高手討論有深度嘅交流就好似睇MVP明星賽咁,好刺激,請高手們繼續交流及互相切磋
新問題

蟲洞係咪只係理論出現高?冇科學家證實或模擬到?咁蟲洞會唔會響地球出現?而個洞可以俾人類進入?定係會一入去就會分解成為粒子而出唔返去?
新問題

蟲洞係咪只係理論出現?冇科學家證實或模擬到?咁蟲洞會唔會響地球出現?而個洞可以俾人類進入?定係會一入去就會分解成為粒子而出唔返去?

睇咗少少資料,蟲洞同黑洞係有少少類似,分別係有出口同冇出口,而黑洞有引力會吸你過去,蟲洞就有機會令人可以實現時間旅行…

請高手修正或補完!
新問題

蟲洞係咪只係理論出現高?冇科學家證實或模擬到?咁蟲洞會唔會響地球出現?而個洞可以俾人類進入?定係會一入去就會分解成為粒子而出唔返去?

蟲洞唔熟,但肯定而家暫時只得理論,未搵到證據
鳩噏下

Time travel有2種
1係喺同1條timeline裡面
即叮噹裡面嗰種Time Travel
但係用悖論同我哋見唔到未來人就輕易推翻佢嘅可能性

2係create new timeline
無悖論但我但仍然唔會見到未來人
喺身處嘅timeline,無未來人或者歷史嘅人嚟到
除非我哋身處嘅timeline係由time travel所create出嚟
新問題

蟲洞唔熟,但肯定而家暫時只得理論,未搵到證據

我印象中前一兩年睇過一份paper講製作蟲洞既方法。
其實暫時冇咩好方法證實。所謂既蟲洞, 係空間經過適當摺疊後出現既結果, 呢樣野響我地平時身處咁平滑既時空係好難搵到好example。
而且no hair theorem 講啲野飛左入黑洞就會無序, 只有幾個grand physical properties係度到的。所以你問飛左入黑洞會點, 定係會唔會響另一個地方出番嚟, 出番嚟你仲係咪你, 真係who knows.......
樓上幾位讀緊物理系嘅巴打,會唔會同時相信有神有鬼有輪迴?

定係會將所有唔能夠解釋嘅現象推理為科技未夠發達所以解釋唔到?

金仔都搞唔成,我都係搞sex party算

我有啲質疑佢呢個實驗
未來人唔去佢個party嘅原因實在太多
可能佢地唔想去
未來政府可能會禁止佢地去
甚至係佢地有呢種科技但係政府根本唔畀佢地穿越時間
有太多可能性,唔可以單憑呢個party就咁武斷咁話未來人穿越唔到時空

會唔會個時間根本唔係線性
係網狀 有好多平行時空
就好似個圖咁 未來人收到之後去到嘅
係一個證實到有時光旅行的平行時空
好似畫鬼腳咁
即使改變到未來 都唔會係同一個世界
而我地就係一個冇時光旅行的時空

我有啲質疑佢呢個實驗
未來人唔去佢個party嘅原因實在太多
可能佢地唔想去
未來政府可能會禁止佢地去
甚至係佢地有呢種科技但係政府根本唔畀佢地穿越時間
有太多可能性,唔可以單憑呢個party就咁武斷咁話未來人穿越唔到時空

會唔會個時間根本唔係線性
係網狀 有好多平行時空
就好似個圖咁 未來人收到之後去到嘅
係一個證實到有時光旅行的平行時空
好似畫鬼腳咁
即使改變到未來 都唔會係同一個世界
而我地就係一個冇時光旅行的時空

有機會但證實唔到,上面有理科巴打講咗,如果proof唔到嘅假設係唔會有人支持呢個說法
樓上幾位讀緊物理系嘅巴打,會唔會同時相信有神有鬼有輪迴?

定係會將所有唔能夠解釋嘅現象推理為科技未夠發達所以解釋唔到?

宗教垃圾野
不值一提
留名
小弟冇咩物理知識,但一直都覺得time travel並唔係純粹回到過去改變過去咁簡單既事黎,而係一件仲誇張既事

以下係我既假說,假設世界上真係有時光機

從前有個人好憎肥婆,佢既夢想係令到呢個世界所有bmi高過50既肥婆都要消失

經過N年努力,佢得到左時光機,瞬間測量bmi既能力,同埋無聲無息咁令bmi高過50既肥婆死於心臟麻痺既能力

然後,佢不斷運用能力同時光機游走於各段時間同地點,一發現有bmi高過50既肥婆就殺,不論任何時間同地點
但始終佢既壽命有限,所以佢就係臨終前整左個機械人,幫佢繼續實現夢想

問題黎啦
假設技術上所有問題都得到解決,令到個過程係可以重覆無限次都冇問題既話,咁呢個世界係唔係就會多左個科學現象:bmi高過50既女人好大可能會死於心臟麻痺?

用呢個假說主要係想帶出兩樣野:
- 要證實有冇time travel唔一定要睇見唔見到未來人
- 當一樣野唔受時間所限,個樣野係可以昇華為“規則”而唔單止係“事物”

以上純屬FF
個人認為就算有time travel,都只係類似系統還原既野,而唔係自由穿梭唔同時間

(用肥婆做例子純粹係為左方便理解同投入,絕無惡意及任何影射目的,敬請見諒)
小弟冇咩物理知識,但一直都覺得time travel並唔係純粹回到過去改變過去咁簡單既事黎,而係一件仲誇張既事

以下係我既假說,假設世界上真係有時光機

從前有個人好憎肥婆,佢既夢想係令到呢個世界所有bmi高過50既肥婆都要消失

經過N年努力,佢得到左時光機,瞬間測量bmi既能力,同埋無聲無息咁令bmi高過50既肥婆死於心臟麻痺既能力

然後,佢不斷運用能力同時光機游走於各段時間同地點,一發現有bmi高過50既肥婆就殺,不論任何時間同地點
但始終佢既壽命有限,所以佢就係臨終前整左個機械人,幫佢繼續實現夢想

問題黎啦
假設技術上所有問題都得到解決,令到個過程係可以重覆無限次都冇問題既話,咁呢個世界係唔係就會多左個科學現象:bmi高過50既女人好大可能會死於心臟麻痺?

用呢個假說主要係想帶出兩樣野:
- 要證實有冇time travel唔一定要睇見唔見到未來人
- 當一樣野唔受時間所限,個樣野係可以昇華為“規則”而唔單止係“事物”

以上純屬FF
個人認為就算有time travel,都只係類似系統還原既野,而唔係自由穿梭唔同時間

(用肥婆做例子純粹係為左方便理解同投入,絕無惡意及任何影射目的,敬請見諒)

系統還原同時間旅行意義上差幾遠吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞