「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
越探索宇宙越感到無力
用重力改變光嘅方向令到兩點重疊算唔算穿越時空
其實超越光速最多都係見到過去
返返去過去係冇可能
因為時間一路向前走 or even 係冇宜個概念
去未來上面巴打都解釋左

話可以時間旅行
你其實果一段已經assume左
時間係會一格格咁save 只係等你搵到機會load入去咁
但事實上唔會save 就會真係比你入到去 你都只係睇片咁睇 唔會改變到d咩
點解一定要同光鬥快?

先可以去未來或回到過去

唔可以好似蟲洞咁將時間線疊接

直接穿過去?
點解一定要同光鬥快?

先可以去未來或回到過去

唔可以好似蟲洞咁將時間線疊接

直接穿過去?

蟲洞嘅入口同出口唔係你話事呢
返返去過去係冇可能
去未來上面巴打都解釋左

話可以時間旅行
但事實上唔會save 就會真係比你入到去 你都只係睇片咁睇 唔會改變到d咩

冇野快得過光速
返返去過去係冇可能
去未來上面巴打都解釋左

話可以時間旅行

冇野快得過光速

以今日嘅科技而言
其實點解快過光就一定可以時間旅行?
你快過架車都唔會返過去或者未來
光只係一種能量嘅表現方式姐
唔係咩
快過架車都唔會返過去或者未來
唔係咩

你幾風趣喎
唔係咩

你幾風趣喎

咁你解釋下?
以為科技發達就會有一天快過光速就已經on 9
光速1秒大約可以圍繞地球7.5個圈
地球既圓周係40075km
40075*7.5*60*60*24*365
=3.94939125*10^11km/hr

利申:小學mahts次次80分以上
=3.94939125*10^11km/yr

聽講光年係距離
=3.94939125*10^11km/hr

但英文就差啲
唔係咩

你幾風趣喎

咁你解釋下?

追一次post,包你獲益良多
聽講光年係距離

你搶答得好遲吓喎
唔係咩

你幾風趣喎

咁你解釋下?

洗乜晒時間 你直接解釋咪得
大家有無留意其實我地都time travel 緊
只係一秒=一秒咁過
Time travel 由喱個觀點出發其實其非無可能
如果局限左用光速同相對論既概念其實討論空間唔大
不如大家講下有無啲天馬行空既穿越時空做法
可能有討論價值
唔係咩

你幾風趣喎

咁你解釋下?

洗乜晒時間 你直接解釋咪得

Cls,樓上巴打用咗好多時間心機打篇佢嘅專業見解你唔去睇,仲話晒時間,懶到咁唔怪得講嘢咁「有見地」

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

好似遲左兩個月加入
依照degree of freedom 個講法
即係我地連瞬間移動(跳去同一時間線上第二個空間)都未做到
談何穿越時空
係咪咁理解

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

好似遲左兩個月加入
依照degree of freedom 個講法
即係我地連瞬間移動(跳去同一時間線上第二個空間)都未做到
談何穿越時空
係咪咁理解

冇睇過可以參考
https://www.youtube.com/watch?v=OdnhKE95AqM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞