「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

好似遲左兩個月加入
依照degree of freedom 個講法
即係我地連瞬間移動(跳去同一時間線上第二個空間)都未做到
談何穿越時空
係咪咁理解

冇睇過可以參考
https://www.youtube.com/watch?v=OdnhKE95AqM

精彩
Btw,如果係粵語就好
點睇flash回到過去btw,冇追post
我地唔係觀察者 睇唔到時間
只可以感受時間
好似套戲cube唔知第幾集
實驗者係一個相對慢既時間做野
觀察者會睇到但實驗者唔會分到
如果做到觀察者就可以知道更多時間既野
而家有物理理論係可以返到過去咩?
光年係計距離wor
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

量子纏繞
光年係計距離wor

一厘米即係幾多秒
利申門外漢
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

量子纏繞

好有趣嘅課題
光年係計距離wor

一厘米即係幾多秒

一星期即係幾公里
光年係計距離wor

一厘米即係幾多秒

一星期即係幾公里

一滴精即係幾滴血
一光年即係光行一年

即係一年時間

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

科技發展唔係線性推進,一日未有關鍵技術開發出黎,一千年之後都未必有時光機。

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?

理論上超越光速之後可以穿越時空,但點解係光速?因為光速係已知道最快嘅速度。 比喻:以前有個權威人士話過天堂喺天空上邊,大部分人對此深信不疑(因為無人飛過上天),但事實上呢?

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

科技發展唔係線性推進,一日未有關鍵技術開發出黎,一千年之後都未必有時光機。

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?

理論上超越光速之後可以穿越時空,但點解係光速?因為光速係已知道最快嘅速度。 比喻:以前有個權威人士話過天堂喺天空上邊,大部分人對此深信不疑(因為無人飛過上天),但事實上呢?

巴打想表達咩
學術post通常唔長久
學術post通常唔長久

其實成個POST無咩幾個係真正學術
好多人都係道聽途說
解釋左,D人又唔追POST,咁解黎有咩意思
學術post通常唔長久

其實成個POST無咩幾個係真正學術
好多人都係道聽途說
解釋左,D人又唔追POST,咁解黎有咩意思

唔追post,一入黎就屌我話一光年係距離大有人在
又要睇多次interstellar
又要睇多次interstellar

其實去未來易過番去以前好撚多倍

廢話
你咩都唔洗做都已經去緊未來啦
relativity話冇任何massive嘅野可以超越或者以光速移動
利申門外漢
所以我覺得邏輯唔係絕對

唔係邏輯只係思考方式
物理定律會因為有新嘅發現而改變

唔好睇啲科普戇鳩鳩
quantum state collapse唔係咩人見到
只係如果做observation 就會改變個wave function
唔關有冇人嘅意識事
利申門外漢
所以我覺得邏輯唔係絕對

唔係邏輯只係思考方式
物理定律會因為有新嘅發現而改變

唔好睇啲科普戇鳩鳩
quantum state collapse唔係咩人見到
只係如果做observation 就會改變個wave function
唔關有冇人嘅意識事

Introduction to Quantum Mechanics, David Griffiths
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞