「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
又要睇多次interstellar

interstellar當戲睇好 唔好咁認真
又要睇多次interstellar

interstellar當戲睇好 唔好咁認真

呢啲嘢,永遠唔會知真相
1) 你假設左時光機一定發明到,有可能時光機係唔可能實現。即使有,有可能帶唔到記憶過黎,亦有可能以非物質形態傳送番黎,人就睇唔到。
2) 答你唔到。就算快過光速都要有物質承受到個速度。你話粒子加速器可以,咁你要諗下部機入面有冇可能應用係「可以比你預見未來或窺視過去既機器」。因為唔知你意思係以咩形式去睇,如果唔可以有辦法指定一D地點,比你見到既影像都唔一定係地球上發生既。

利申鳩UP
觀念錯
時間係單向性,指會向一個方向前進。
所以時間唔會有負數既出現。
而由於上述原因,返回過去係無可能,女神始終都係比人啪左。
而由於時間係近代證實左係可以加減速
E.g.太空同地球既時間流逝唔同
所以去未來係有可能,只要將你自己時間流動速動變慢就可以

利申:細個成日鳩諗諗出黎
應該人類滅亡早過時光機發明到出黎
應該人類滅亡早過時光機發明到出黎

呢個答案最Sad
https://youtu.be/h1RysnjAgzU

呢段好啱同好睇
最學術係今次
連登其實隱藏好多高手
推動連登學術文化

呢個post幾有趣
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞