「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
由於地球沙漠化同污染嚴重,我想問以下嘅嘢有無可能:

當做到接近光速時,起一啲巨型碉堡同巨型太空站,將人類搬入去住,然後開光速mode。等地球用幾百幾千年恢復,再出返來住

話明攞A又點會問啲咁柒嘅問題

開此post只係想廣集對科學有興趣巴絲入黎吹吹水

以下有兩個問題點都諗唔通,一齊討論吓

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?

假設性嘅問題你話科技發展到可以去到未來都得啦
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

請google quantum entanglement 唔好誤導人
留名
究竟量子力學同相對論係咪矛盾?
https://hk.thenewslens.com/article/57651
有錢佬/政府唔會令時光機普及
而佢地回到過去會係搵我地呢d 平民百姓?
接觸到未來人既現代人都知唔公佈佢地先會得到最大利益
就算當有人真係接觸完再同你講,你又會唔會信?
當所有人都信,件事引起好大迴響,現代既知情者唔會抹黑/滅口?,甚至未來人會回到更早既事間阻止呢件事
純ff,勿認真
利申門外漢
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

上面果個應該係講緊量子糾纏
下面係觀察者效應,先係出自薛仔隻貓

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

https://youtu.be/cTWBxZpwIMo
老實說講,四維都已經要好有想像力先明,因爲冇實物去表達
聽過一個講法
話冇時間依樣嘢
永遠只有現在
話乜9我地會長大變老只不過係一個消耗嘅過程
係消耗嘅過程加上一個距離叫做時間

利申:好耐之前聽嘅 所以講得1999
求資深人士講解

意思應該係,所謂時間只係人類自己制定,一日24小時,一年12個月呢啲,對宇宙吓吓幾億年黎講冇意義,而且唔同生物對時間快慢嘅感覺又會唔同,例如你一日俾兩餐俾隻貓食,可能佢嘅時間係:訓咗成個星期,係時候食嘢…

我係覺得姐係係我地個空間入面
我地係不停移動緊嘅物件
而依個空間係冇時間依樣嘢
依刻我做左件事 但我依刻又做左件事
我地唔可以否定做左第一次依刻
所以我地先要將佢叫做過去
但依一刻就係依一刻
我地只不過係keep 住重覆緊依一刻
冇所謂過去冇所謂未來只有依一刻
Sorry 讀屎片 表達得1999 理解力有問題

Get唔到
光年係長度單位

光年(英語:light-year)是長度單位之一,指光在真空中一年時間內傳播的距離,大約9.46兆公里

google返黎

唔係時間單位,化唔到幾多秒
有冇人講下 點解快過光速可以回到過去?

好似超人咁圍住地球超級快飛,搞到個地球逆轉,咁時間就會倒轉行

好似超人咁圍住地球超級快飛,搞到個地球逆轉,咁時間就會倒轉行

認真,快過光速搵返n年前既光有冇可能睇返以前既世界?
我地觀察宇宙都係睇緊n年前既宇宙
不過要接觸甚至改變過去,現時黎講係無咩可能
利申9up
係時光機發明之前 人類已經滅亡

我一直覺得係咁,懷疑過多100年就因為資源不足,各地互相爭奪資源引發WW3,最後打咗幾個鐘因為核爆令到世界末日…

不過樓上已有巴打幻想到更有力嘅原因,係時光機嘅起始點問題
第一條:
我覺得時間係無未來可言

利申:哲學人,有興趣可以再傾落去
唔係幾覺得好可以回到過去
人類肉身超越光速 返到過去都已經變肉醬意粉
利申門外漢
所以我覺得邏輯唔係絕對

1. 量子糾纏
2.uncertainty principle ?
其實人既智慧太低,好多野都理解錯
如果0+0=0 咁呢個世界就唔存在,因為起碼有1呢個世界先存在(有學說係依家呢個世界係1另一個世界係-1,加埋=0,但我地實實在在存在,所以點都會無中生有先有世界)
究竟超光速係咪會可以回到過去,無人知,只係數學上存在(同無限大或細一樣)
依家可以實實在在去做既只可以係去到未來或者叫冰封(冰封時間或物件令時間停止,在未來解凍)

其實可能好耐以前嘅科技已經超越過依家,但係想實驗冰封去未來嘅可能性,但實驗影響超過預期,搞到全地球冰封之後進入冰河時期…人類文明又再由零開始
第一條:
我覺得時間係無未來可言

利申:哲學人,有興趣可以再傾落去

巴打是咪講緊時間只係自己既感官所感受到四周既改變,所以只有現在?
利申門外漢
所以我覺得邏輯唔係絕對

1)quantum entanglement
2)wave particle duality
終於有專業physics佬出現
前面d討論真係
1.應該有時光機,不過可能係未來D人有規定唔可以比人發現到你穿越時空,可能去完過去之後用D野一次過消除人地對你既記憶,或者咩復原裝置,先可以走人
你話可能有咩不法分子會唔守規矩,應該會有時空警察管理善後,e.g.不法分子捉恐龍做交易,可以太嚴重,未來人處理唔黎,恐龍先會滅絕

2.可以去未來,不過個未來會係其他平行時空

利申 小學雞多啦A夢知識9up

完全係叮噹嘅內容,大雄有時響過去嘅時空出事,叮噹又俾人捉咗或者個袋唔見咗,就會有時空警察出現救佢…

大雄仲會偷偷去末來睇自己長大後同靜宜結婚後嘅生活,但呢個講緊嘅應該唔係平行時空,係佢自己真實嘅末來…
究竟量子力學同相對論係咪矛盾?
https://hk.thenewslens.com/article/57651

重力領域上,相對論暫時永遠正確;量子力學係一個大學說,有時計算當中要結合相對論先出到答案(例如反粒子)。

量子力學與相對論矛盾的地方在於一個是機率論,另一個是決定論,所以愛因斯坦終其一生都堅信量子力學是「不完全」/「不完備」的理論。 科學家因此發展出「標準模型」,想要統一物理學中四個力,但後來宣告失敗,統到了三力,但統一唔到重力。而家新方向係弦理論,呢10幾年慢慢成熟,有機會統一四力。

門外漢9up下先

快過光速好似淨係去倒未來but not 過去

時間同空間係有關連,時間郁得大咗會令空間郁得少咗。 即係對於一個坐喺度唔郁(即係空間冇郁)嘅人,佢嘅時間會比起一個郁緊嘅人郁得快咗。只不過係因為我地空間郁得唔夠快所以feel唔倒。

So if 我地係光速,即係空間郁得好快啦,咁我地時間就會郁得比地球人慢咗。

我地慢,地球人快

我地覺得過咗3秒,地球人覺得過咗30年。

但係我就係度諗緊,身體嘅變化係咪depends on自己感覺倒嘅時間?會唔會我地係果3秒入面身體衰老咗30年?

衰老係要睇身體新陳代謝嘅次數,始終理論係咁,實際係現時冇嘢可以快過光,而最重要係人類根本承受唔到快成咁,進入呢個速度,人類個五臟六府都即時爆晒…
利申:FF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞