「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
屌 我咪返左黎 但係返唔到去

咁你可否講吓你本來嘅世界科技發展到咩地步?
"可行既"時間旅行印象中只可以去未來
冇得回到過去

原理係點?
過去即現在 現在即未來

重疊時間線
冇得回到過去

原理係點?

不停加速 去到接近光速 時間係相對既 咁你自身既時間流逝速度變慢 其他人就係正常時候啦
咁當你停低既時候 你自己就會keep著咁後生 其他人都變老 就好似去左未來咁

利申:小學畢業
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

好科幻,不如話其實我地身處嘅宇宙,只係一班不明生物玩緊嘅遊戲…就好似有啲人整個箱養竇螞蟻一樣咁
你喺未來黎左過去 你做左每一件大事都會發生蝴蝶效應 咁即係改變左歷史 咁咪即係揾自己笨?
冇得回到過去

理解中既時間旅行都係靠改變身邊光既行進速度
令你感受既時間 比起其他人感受既時間更快或更慢(例如地球上感受緊正常光速既人)
而令光速減慢 可以靠重力 重力越大 越近重力中心 光就行進得越慢
你係果個區域 可能過左一個鐘 外面已經過左一年或更甚 從而"去到未來"
但係有咩可以令光 最快既速度 行得更快?

但係理論咗都幾百年,連想接近光速都做唔到,唔通呢個就係到人類絕種都挎越唔到嘅樽頸

去未來係理論上已經係可行, 只係技術未到, 方法係以極高速移動,
例如你坐飛船係外太空以極高速運動,咁地球既一分鐘可能只係你既幾秒, 於昰你就可以去未來

至於回到過去, 恐怕係無可能

利申:非專科, 只讀過科普
解釋 過去現在未來都係同一"時間"進行
時間只係我地呢隻生物睇唔到更深維度既野 而定義既印象 以為時間係直線
詳見 1d2d3d4d5d6d到10d分別係咩

到點解你唔知有人改變左過去
1連你記憶都改埋
2平行時空
3未來人知道改變無意思 因為點都有得改 所以無改
4蝴蝶效應 同樓上兩個有d關聯
你第一點假設左未來一定有時光機
無野好講

因爲呢個係人類終極目標,所以科學發展一定會向呢個方向發展,就好似長生不老藥,同埋飛上天空嘅夢想,以往任何時代任何種族都希望搵到方法
冇得回到過去

令你感受既時間 比起其他人感受既時間更快或更慢(例如地球上感受緊正常光速既人)
而令光速減慢 可以靠重力 重力越大 越近重力中心 光就行進得越慢
你係果個區域 可能過左一個鐘 外面已經過左一年或更甚 從而"去到未來"

但係理論咗都幾百年,連想接近光速都做唔到,唔通呢個就係到人類絕種都挎越唔到嘅樽頸

點解你會覺得接近光速係好簡單既事?
首先 物件加速就要燃料製造能量
件物件(如火箭)要越快 就要越多燃料 又要越多空間儲存燃料 又搞到果件物件重左 變左需要更多燃料 如此類推
利申 我都仲係讀緊書
閒時會睇下ted呀或者啲YouTube channel咁
有好多再深入少少嘅野已經唔識
以下係小弟愚見

首先光已經係成個宇宙最快嘅野
理論上搵到一樣比光更快嘅物質係可以做做穿越時間空間
愛因斯坦有一條space time equation
假如你有樣野係快過光速
咁就會distort space time
甚至可以係極短時間橫跨成個宇宙咁
而數學上一樣快過光速嘅野會計到負數值嘅時間
所以理論上任何比快更快嘅野都travel backwards in time

好似話就算去到光咁快,人類係唔可以承受到,就好似水壓咁,人類永遠去唔到某個海深以下,一過咗界線就會壓爆
超越時空番過去應該冇可能
假設你連光都快過,頂多變時間停止
因為其他野依然有速度,只係你太快令其他野相對地好似唔郁咁
不過如果係你之外所有野快過光速,咁應該可以去未來,不過人地眼中你會成碌木咁唔郁(概念同雪住自己去未來差唔多)

利申文科仔+鳩up
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

1 係 quantum entanglement?
幫你問下項少龍先
冇得回到過去

光速係不變 其實係重力扭曲左時空 令時間跨度有差異
以依家嘅知識去解釋第一條嘅話
係因為理論上快過光速都只係可去未來
而唔可以回到過去

即係相對論之中講嘅正常人生活1日,你以超光速運行生活就係1星期咁意思,但照呢個計法,大家根本唔可能存在於同一個地域,你所見到嘅1時期後同我今日見到嘅唔會係同一樣嘢,所以唔算見到我嘅未來
其實可能有唔少坐時光機返左黎既例子 只係我地覺得一係痴線無理到佢 到佢證明到既時候 已經被政府高層 消失左 又無主流媒體比講/肯講 到真係有d真少少又 有人質疑做假 馬後炮 等你地唔信有

有冇例子?
冇得回到過去

光速係不變 其實係重力扭曲左時空 令時間跨度有差異

謝謝 有時間再上Wiki補下
其實真正光年係計唔出來 就算有先驅科技冇可能幫你

好玄
邀未來人開派對
霍金證時空穿梭不可能
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120705/16485677

霍金有同樓主一樣嘅疑問,樓主都可以試下搞個party
過去即現在 現在即未來

重疊時間線

同色即是空係咪一pair架
個人淺見
時光機淨係可以比人同過去既時空溝通
未來未發生 應該係1個時空都冇

睇星際啟示錄,未來人(或者係外星人又或者係上帝)有能力擺主角上時光機帶佢番過去既時空,但係要靠主角自己搵方法同過去既人溝通
冇得回到過去

原理係點?

不停加速 去到接近光速 時間係相對既 咁你自身既時間流逝速度變慢 其他人就係正常時候啦
咁當你停低既時候 你自己就會keep著咁後生 其他人都變老 就好似去左未來咁

利申:小學畢業

你老咗我後生咗,大家見到啲都係同一個時空,唔算去未來掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞