「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
第一條:
我覺得時間係無未來可言

利申:哲學人,有興趣可以再傾落去

巴打是咪講緊時間只係自己既感官所感受到四周既改變,所以只有現在?

我覺得
時間唔止只有「現在」,仲會有「過去」
只不過我認為唔可以單憑「過去」係存在而推論出「未來」係存在
A---->B =/= B----->C

利申:9up

門外漢9up下先

快過光速好似淨係去倒未來but not 過去

時間同空間係有關連,時間郁得大咗會令空間郁得少咗。 即係對於一個坐喺度唔郁(即係空間冇郁)嘅人,佢嘅時間會比起一個郁緊嘅人郁得快咗。只不過係因為我地空間郁得唔夠快所以feel唔倒。

So if 我地係光速,即係空間郁得好快啦,咁我地時間就會郁得比地球人慢咗。

我地慢,地球人快

我地覺得過咗3秒,地球人覺得過咗30年。

但係我就係度諗緊,身體嘅變化係咪depends on自己感覺倒嘅時間?會唔會我地係果3秒入面身體衰老咗30年?

我大約知去未來既原理
但我想知點解會有人話 快過光速可以回到過去

超級門外漢

記得讀書聽過當你移動速度係光速 時間就停左係度
所以話超越光速仲向以調轉返過去
有無人補充

以下用英文打(因為快啲)

first thing first, faster-than-light travel is impossible as the equation the einstein developed simply say so. E=mc2 in order to reach light speed, energy is needed and when there are more energy, you gain more mass as c is constant.想知再深入

to answer the question above, we can look at general relativity, it said that time is divided in reference frame. in the twin paradox, one twin set on a journey to infinity and return (infinity is just a point without gravitational pull, we use that very often in physics) and another twin stays on earth. the moment the twin leaves earth, it becomes its own reference frame, (acceleration changes the reference frame想知再講) and because there is acceleration the time that they experience is different, thus having their own time of either 3 days or 3 years, which means that you are right (但係我就係度諗緊,身體嘅變化係咪depends on自己感覺倒嘅時間?會唔會我地係果3秒入面身體衰老咗30年?)

(So if 我地係光速,即係空間郁得好快啦,咁我地時間就會郁得比地球人慢咗。)
technically you are kinda wrong here as it is time itself slowing down when you approach the speed of light, not space

其實好亂
我都已經唔知道自己講左啲乜

black = view from earth
blue = view from spaceship

because reference frame shifted, it appeared longer in time axis
或者時間本身就唔存在
我地生活唔係一套電影 點可以向前向後?
如果你覺得係得既 姐係話 你認為我地發生既每一件事都有人安排好
否則冇可能去一個唔存在或者所有野者尚未發生既地方
假設話 我可以去到30年後 但係所有野都根本未發生
可能聽日就地球大爆炸 後日宇宙大爆炸
咁我又會去左邊?
姐係話 除非我地係一群被未知生物養住既人類 每做一件事都一早安排好左 包括你而家睇緊我既字同個腦諗緊既野
否則 點去一個乜都未發生既地方?
何況時間 只係人類創造出黎既代名詞 用黎方便我地生活 到底真係有定冇 根本就未有人證實到

利申 一d都唔明科學野 文科人 用邏輯諗野

話明攞A又點會問啲咁柒嘅問題

開此post只係想廣集對科學有興趣巴絲入黎吹吹水

以下有兩個問題點都諗唔通,一齊討論吓

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?

1. 假如時光旅行可以回到過去,而又相當普及,呢個論點好正確 不過有可能好似射火箭上太空甘,好少國家有能力實現,而且次數好少,亦講明唔可以比過去既人知道,甘有機會我地一直都唔知。 仲有就係,上面巴打有講,根據相對論,我地只可以去未來,但無法回到過去。

2. 根據相對論,「未來」一早已經發生左,係可以去未來,因為時間只係其中一個維度

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

https://youtu.be/cTWBxZpwIMo
老實說講,四維都已經要好有想像力先明,因爲冇實物去表達

光年係指距離
關時間撚事?
科學角度細佬唔係好識
但係logically 有個叫做殺死爺爺既悖論黎證明回到過去係唔可能
意思姐係如果你發明咗時光機 然後你回到過去殺死你阿爺 咁邊個生你老豆生你出黎殺死你阿爺呢?
故此回到過去理論上不可能

如果你話我回到過去咩都唔做咪得囉
咁又有樣嘢叫做蝴蝶效應

利申 咩都唔識鳩up 等指教
其實有冇人覺得我地依家對科學嘅認知係俾人框住左

其實係有班未來高智慧生物做嘅實驗品,
模擬出十九億年前嘅地球,製造咗依家我地呢個身處嘅環境,但就限制我地嘅智力,(例如set個設定:腦部只可發展5%)而令佢地可以完全控制個發展

我大約知去未來既原理
但我想知點解會有人話 快過光速可以回到過去

超級門外漢

記得讀書聽過當你移動速度係光速 時間就停左係度
所以話超越光速仲向以調轉返過去
有無人補充

以下用英文打(因為快啲)

first thing first, faster-than-light travel is impossible as the equation the einstein developed simply say so. E=mc2 in order to reach light speed, energy is needed and when there are more energy, you gain more mass as c is constant.想知再深入

to answer the question above, we can look at general relativity, it said that time is divided in reference frame. in the twin paradox, one twin set on a journey to infinity and return (infinity is just a point without gravitational pull, we use that very often in physics) and another twin stays on earth. the moment the twin leaves earth, it becomes its own reference frame, (acceleration changes the reference frame想知再講) and because there is acceleration the time that they experience is different, thus having their own time of either 3 days or 3 years, which means that you are right (但係我就係度諗緊,身體嘅變化係咪depends on自己感覺倒嘅時間?會唔會我地係果3秒入面身體衰老咗30年?)

(So if 我地係光速,即係空間郁得好快啦,咁我地時間就會郁得比地球人慢咗。)
technically you are kinda wrong here as it is time itself slowing down when you approach the speed of light, not space

其實好亂
我都已經唔知道自己講左啲乜

巴打
補充少少,根據相對論,時間因運動速度不同的快慢不只是「感覺」到,而是生物學上正確,「快d」果個慣性座標入面既時間的確係相對地慢左。

不過進階版既雙胞胎矛盾理論其實係好複雜,假設無蟲洞存在的話,雙胞胎相遇時應該是同一歲數的。有無巴打對twins paradox 有研究 ?
留名

模擬出十九億年前嘅地球,製造咗依家我地呢個身處嘅環境,但就限制我地嘅智力,(例如set個設定:腦部只可發展5%)而令佢地可以完全控制個發展

我一直覺得係咁
如果可以去未來 係咪就去到時間既盡頭
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

quantum entanglement:係量子力學入面有樣叫entangled state,簡單講就係兩個粒子之間somehow有d關聯
假設你而家係實驗室到準備兩粒粒子,例如你知道呢個兩粒粒子總動量係0(但量子力學容許佢地各自同時有唔同動量,只限制其中一粒係另一粒既相反),如果你量度其中一粒粒子動量係p,另一粒就一定要係-p,而當你量度既同時呢兩粒粒子由本身個entangled state立即改變成「一粒既動量係p,另一粒係-p」既狀態
問題就黎啦,呢兩粒粒子無論幾遠都好,當你量度其中一粒,另一粒既狀態都會即刻改變(當你其中一粒係p,另一粒既狀態即刻改變成-p),而呢個改變似乎違反左相對論既其中一個原理,就係任何野都唔可以快過光速,冇可能「立即」令另一個地方既粒子既狀態改變
而家好似有d argument話呢個過程其實唔係真係有野行得快過光速,所以唔違反相對論,我唔太熟
quantum measurement量子力學入面一個粒子既所有狀態係由「量子態」描述,一個粒子你可以諗做同時行緊唔同既路徑,只有你量度個一下先會知道佢實際係邊到。而呢粒粒子我地可以從佢初始既量子態去計到係特定時間係唔同位置搵到佢既概率。所以某程度上都叫做可預測,而唔係「不規則」
但你唔能夠量度到佢「實際行過既路徑」,即係你講既散播過程:你做實驗既時候只可能量度到佢最後去到邊,例如佢打落個mon到你就見到去最後去到邊一點。如果你有好多粒粒子,全部既量子態係一樣既,你逐粒咁放出去,佢地會係mon上而產生一個pattern,而重覆做呢個實驗你係會得到同一個pattern,而呢個pattern其實可以從初始既量子態可以預測到
但如果你嘗試去睇粒粒子「實際行過既路徑」,就要係佢行緊既時候量度佢個位置,而呢個measurement係會改變佢既量子態態,咁粒粒子去到個mon到產生出黎既pattern就會唔同我地用初始既量子態計出黎個pattern
總括黎講就係你measure佢既時候佢會改變量子態,所以觀察vs.唔觀察會有唔同結果
但measure佢既時候到底係點樣令佢量子態改變呢,呢個仲未有結論,物理學家仲研究緊
利申: physics year 4讀屎片
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

識唔識架
利申 我都仲係讀緊書
閒時會睇下ted呀或者啲YouTube channel咁
有好多再深入少少嘅野已經唔識
以下係小弟愚見

首先光已經係成個宇宙最快嘅野
理論上搵到一樣比光更快嘅物質係可以做做穿越時間空間
愛因斯坦有一條space time equation
假如你有樣野係快過光速
咁就會distort space time
甚至可以係極短時間橫跨成個宇宙咁
而數學上一樣快過光速嘅野會計到負數值嘅時間
所以理論上任何比快更快嘅野都travel backwards in time

相對論直情係唔容許travel backward in time,數學上一樣快過光速嘅野會計到虛數嘅時間, which is unphysical and so unacceptable

我一直覺得係咁

Russell's teapot
If you were to assert without offering proof than oh could not expect anyone to believe you solely. Because no one can either proof you wrong nor right 拙見
以依家嘅知識去解釋第一條嘅話
係因為理論上快過光速都只係可去未來
而唔可以回到過去

理論上快唔過光速
可能成功過 再比人禁止使用再燒毁?
話唒時光機係一樣好危險既嘢 可以改變過去 蝴蝶效應影響唒將來好多嘢
所有新科技槍炸彈大炮原子彈 係一開頭都話係用係好既方面
之後就比人利用 有破壞世界既能力
所以 我認為 唔係科技唔許可 而係無人去做 因為太過危險

去未來係理論上已經係可行, 只係技術未到, 方法係以極高速移動,
例如你坐飛船係外太空以極高速運動,咁地球既一分鐘可能只係你既幾秒, 於昰你就可以去未來

至於回到過去, 恐怕係無可能

利申:非專科, 只讀過科普

好過上面好多唔識又亂up既人架啦

1 係 quantum entanglement?

個英文好陌生

1係量子糾纏?
2係波粒二象性定係不確定原理
比較相信 時間係單向 同線性 只有向前 而冇backward 最多係接近黑洞咁慢幾乎係零
由於可以推斷出 就算有時光機飛番去以前 並唔化表會影響到而家
大家可以想像時間係一條飲管 我地生活左係中間 向尾端行緊。 突然間有人用時光機飛去前端 都係唔會影響到係中間既我地 至於點解我地仲未知有time traveller 唯一合理解釋係 蝴蝶效應會因為time traveller既行動令到時光機計劃推前推後 令到出到更加多分支?

如果已經假設咗時間只可以向前流,
咁time travel呢樣嘢已經直接ban得

以下東西是鳩嗡的:

先講結論: 時間"向前"既意思係Total entropy 上升緊, 受限於2nd law 呢件事唔會響classical mechanics既世界發生

咁就會有幾個immediate既問題
0. How to sense time.
1. Time flow係咪constant?
2. Time flow有改變我地sense唔sense到?
3. Time flow係咪irreversible?
我自己覺得, 用entropy既角度去睇相對論, 其實係會得到更多有意思既結果。

首先, 咩係entropy先, 數式上係 S=\oint \frac{dQ}{T}, 但係寫左都係冇寫架啦, 人話既講法就係呢個世界有幾亂
要講entropy, 最好係用multiparticle 既角度去討論, 因為一粒particle講entropy就有啲抽象既

熱力學有所謂既第二定律, 就係總體既entropy係一定上升緊 (嚴格講其實係non decreasing)。
但係升得幾快, 會點樣升, 因為咩而升, 冇人知。總之佢升緊啦, 人話既講法就係愈嚟愈亂。

想像下羅湖過關, 永遠都係果一百個中國藉, 永遠個混亂程度都係咁, 咁整體嚟講佢地有時間呢個概念咩? 冇架, 咪一撚樣, nothing changes. 但係對於每個中國人來講, 佢同唔同人既相對位置唔同左, 行為唔同左, 所以佢有左sense of time. 科學啲既講法, 就係望住粒電子響某兩個energy level跳下跳下咁, 你define佢鳩跳一億幾千萬次做一秒咁, 咁先有左所謂既relative sense of time.

(狹義)相對論既出發點就係響度出現, 我而家攞住呢粒一秒鳩跳一億幾千萬次既電子(以constant speed咁)周圍跑, 咁樣我同我身邊既人望到呢粒電子既行為會有咩分別? 果埋咩Lorentz Transform, time dilation, length contraction其實是這樣來的。

同一時間, 我地發覺粒野跳既速度好似係constant, 我地先總結time flow naturally 係constant. 同一時間, 我地如果攞起同一粒會跳既電子, 發覺兩個唔同參照系既人見到唔同既電子跳動速度, 咁先會有sense of different time flow.

去到呢度, 我基本上講左question 0,1,2 既答案

好啦, 以上都仲係大學物理教科書會見到既野, 以下就應該難啲, 更加鳩嗡

如果時間向前走係講緊啲野會愈嚟愈亂, 咁樣向後走既講法就係愈嚟愈整齊。

想像下你攞埋粒電子走出地球, 時間向前走既意思係你見到你條女悿人中出, 生左個仔。而倒流既意思係反翻轉, 有個b爬番入你條女個闣, 啲精反轉走, 而你果粒電子依然係咁樣跳下跳下。

呢度就出現左兩樣野: 呢個世界有啲野time reversal係會出事, 例如你條女, 通常係一啲dissipation process. 但係亦有time reversal invariant既theory, 好似EM咁, 向前流同向後流係唔會影響呢啲theory既運作。

如果要反轉時間流動方向, 咁樣即係你要杯咖啡愈放愈熱, 地球會出現某啲地方自己識聚集能量。所有既backward time traveller都會見到呢一個process發生。咁樣問題來了: 究竟causality (因果論) 是否正確呢? 是先有人中出了你條女再生仔有左imprint in this universe, 定係係個仔爬入你條女個闣先係個imprint?

熱力學既結果同你講, 呢個energy dissipation既過程係隨機的, 隨心的, 隨意的, 只要係整體entropy 上升就對了。如果是在反轉了的世界, 我反而寫唔出反轉既第二定律是要點樣寫的......

鳩嗡完畢

其實會唔會諗下返左黎都唔會知
因為既然成功修改左歴史
自然全個世界都"被修改"
包括打後所有時間線人類既記憶
Sorry for 1999

即係查實我本來上期係中咗六合彩頭獎,但就俾人回到過去改咗另一個人中,任何人都冇理會呢個改變,我只能繼續做窮毒同上Lin登
科學角度細佬唔係好識
但係logically 有個叫做殺死爺爺既悖論黎證明回到過去係唔可能
意思姐係如果你發明咗時光機 然後你回到過去殺死你阿爺 咁邊個生你老豆生你出黎殺死你阿爺呢?
故此回到過去理論上不可能

如果你話我回到過去咩都唔做咪得囉
咁又有樣嘢叫做蝴蝶效應

利申 咩都唔識鳩up 等指教

時光旅行中有兩大悖論,一是無中生有,二是殺父論。巴打諗既呢個就係殺父論。
科普角度而言,有另一個可能性,就係當你回到過去打算殺父去阻止自己出世既時候,一定會有其他因素去阻止你甘做,使你殺父不成功,而你父親一直以來都會有呢個記憶,有人想殺佢但殺佢唔到。你回到過去只係去順應歷史,而唔係改變歷史。
你地用相對論黎講超光速會點係唔合理。因為光速係速度既極限呢個係相對論既基本假設黎,成套theory都係建基於呢個假設黎推論,所以你唔可能用番相對論既公式推論番超光速會點。

超光速唔一定會travel backward in time,超光速還超光速, 時光機還時光機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞