「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
感覺上去未來只能夠係推快時間而自身空間時間不變
咁樣就唔會出現有2個我既情況
而單純係你去左時間旅行
其實處於時光機中(如果真係被快過光既物質包起而令時間+快/慢)
入面既人既粒子成份會唔會被分解/ 重置,
然後係世界就無左呢個人存在既證據?
其實我好細個已經有個諗法
你返左去以前
殺左你呀媽
咁點解仲有「你」

我覺得要返回過去並唔可行
去未來就真係唔知
但係基於返唔到過去依個假設
去未來都可能未必得?
有可能同一個世界係兩邊時間都行緊咩?
就算平行時空都係喺一個時間點上面運行緊
你去左未來 咁原來既時空呢? 仲有因果關係既存在 咁你去左未來 個世界會不斷變緊?
屌 講到1999 總之我覺得time travel 並唔可行

話明攞A又點會問啲咁柒嘅問題

開此post只係想廣集對科學有興趣巴絲入黎吹吹水

以下有兩個問題點都諗唔通,一齊討論吓

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?

科學攞A仲點會講point 1 ,咩叫一定會發展到

利申咗:文科仔
光年係指距離

明嘅,因為你係物理學生

你覺得宗教有咩值得同無神論平起平坐既地方?
Btw ,我覺得信唔信有神都好,唔用腦既人都唔值得尊重

事實上有唔少科學家同成功人士都有宗教信仰,而且以現時既科學都唔可以完全否定有造物主既存在,所以我會相信不可知論

打個比喻,呢度好多巴打都唔會信燒衣紙,但你唔信唔代表你會唔尊重佢,走去踢冧d化寶盆,我諗樓主想講既就係呢樣,科學係認清世界事物既學問,唔代表你要去唔尊重其他同你相反既人

科學難解,
人與人之間嘅愛恨情仇都一樣係幾複雜
我曾經都有諗過其實宜家有咁和平既生活會唔會係有未來人坐時光機翻黎
做左一d行動改變歷史避免左好多不安定既未來
所以宜家先無咁容易有大型戰鬥發生

Btw 所有都係命運石之門既選擇 希望有同好

唔覺呢個世界和平,如果有末來人可以改變不幸發生,個世界唔會好似依家咁難熬
一光年唔係指距離咩

咁你問1公里即係幾多分鐘,冇對比性喎。

利申:電腦jj

睇內文啦

IT人都唔睇清楚instructions就講答案,實屬少見
未追晒post但9up住先
利申:以下個人意見,如有雷同實屬所見略同

講咗結論先,我傾向信平行世界,無時光機。

邏輯係有個層次嘅,相對嘅概念來嘅。

例如「1+1=2」係trivially and necessarily true.
當然呢度嘅「1」「2」「+」「=」係用緊數學上嘅定義,而1q題就係喺定義度玩嘢。
上面句statement (or proposition, type)可以用唔同方式(token)表達,例如「一加一等於二」「one plus one equals two」;可能喺某個平行世界(哲撚叫呢個做possible world, 未講到time travel嗰度,唔好搞亂),呢句係寫做「- | ○○」都唔定。

「太陽由東邊升起」係眞,但係細心諗下,呢句嘢嘅意義係改變過嘅。
呢個眞係相對嘅眞。
「太陽圍住地球轉」(aka地方說)曾經係眞。喺呢度我將「眞(true/truth)」定義做有合邏輯嘅理論支持。咁好明顯,如果有啲新嘅理論同舊理論有矛盾嘅時係,一啲眞嘅嘢可以變假。而家「地球圍住太陽轉」(aka地圓說)先係眞。但係我哋有新嘅理論,以觀察者為參考嘅相對概念來考慮,「太陽由東邊升起」都仍然係眞。

相似嘅例子仲有牛頓力學同相對論,我哋唔會話牛頓力學係假/錯,但係有誤差,個誤差大到某個位我哋要用第二套理論先啱使。

喺相對論入面論定咗光速係絕對嘅,所有粒子係無可能達到光速(EM waves 喺眞空中嘅速度)。咁量子結纏快過光速又代表啲咩?只係重新定義咩係眞,打破(或者係修正?)咗好多「眞」嘅現有理論,但唔會破壞「邏輯」。

咁返返去時間嗰度,我同意Time doesnot exist. 只有而家呢一刻先係存在嘅。時間係「而家」變化嘅記錄。所以我認同時間同溫度一樣係絕對嘅、不可逆嘅,雖然有唔同嘅方法改變時間「流動」嘅速度,但係無辦法返到過去。

比起時光機,我覺得平行世界更可信;即係即使有類似時光機嘅嘢可以去到「過去」,佢其實只係fork咗個世界(時間線),咁平行世界嘅理論亦都match到entropy non decreasing.

所以雖然未證實到呢套理論,但係我傾向信平行世界多過時光機。
忘記左大學讀相對論既內容
點解「時間」同「空間」兩者之間我地只可以自由改變自己所處既「空間」,而唔能夠隨意改變「時間」?時間只可向「前」流動
我曾經都有諗過其實宜家有咁和平既生活會唔會係有未來人坐時光機翻黎
做左一d行動改變歷史避免左好多不安定既未來
所以宜家先無咁容易有大型戰鬥發生

Btw 所有都係命運石之門既選擇 希望有同好

唔覺呢個世界和平,如果有末來人可以改變不幸發生,個世界唔會好似依家咁難熬

我講緊既唔和平係指 世界大戰個類 係對世界影響好深個種
可能我講得唔夠清晰
留名

想問問之前粒子加速器實驗 話有種粒子移動速度係可以快過光係唔係真事?

想問問之前粒子加速器實驗 話有種粒子移動速度係可以快過光係唔係真事?

第一: (重複千千萬萬次)faster-than-light 係冇可能
粒子加速器實驗快過光個粒particle係某一種neutrino,而佢所謂快過光只係因為space-time continum bend左,所以到達目的地所需時間比光(在正常速度下所需既時間)快
點解「時間」同「空間」兩者之間我地只可以自由改變自己所處既「空間」,而唔能夠隨意改變「時間」?時間只可向「前」流動

巴打岩啦 時間既方向係唔可以改變既,簡單啲黎講係因為second law of thermodynamics -entropy 即係世界既混亂程度,second law of thermodynamics states that entropy will always increase in a system,所以你只會見到倒瀉水而唔會見到水un倒瀉,從big bang開始世界就一直向混亂進發,係物理學上唔容許backwards time travel至於點解唔容許,一匹布咁長呀
未追晒post但9up住先
利申:以下個人意見,如有雷同實屬所見略同

講咗結論先,我傾向信平行世界,無時光機。

邏輯係有個層次嘅,相對嘅概念來嘅。

例如「1+1=2」係trivially and necessarily true.
當然呢度嘅「1」「2」「+」「=」係用緊數學上嘅定義,而1q題就係喺定義度玩嘢。
上面句statement (or proposition, type)可以用唔同方式(token)表達,例如「一加一等於二」「one plus one equals two」;可能喺某個平行世界(哲撚叫呢個做possible world, 未講到time travel嗰度,唔好搞亂),呢句係寫做「- | ○○」都唔定。

「太陽由東邊升起」係眞,但係細心諗下,呢句嘢嘅意義係改變過嘅。
呢個眞係相對嘅眞。
「太陽圍住地球轉」(aka地方說)曾經係眞。喺呢度我將「眞(true/truth)」定義做有合邏輯嘅理論支持。咁好明顯,如果有啲新嘅理論同舊理論有矛盾嘅時係,一啲眞嘅嘢可以變假。而家「地球圍住太陽轉」(aka地圓說)先係眞。但係我哋有新嘅理論,以觀察者為參考嘅相對概念來考慮,「太陽由東邊升起」都仍然係眞。

相似嘅例子仲有牛頓力學同相對論,我哋唔會話牛頓力學係假/錯,但係有誤差,個誤差大到某個位我哋要用第二套理論先啱使。

喺相對論入面論定咗光速係絕對嘅,所有粒子係無可能達到光速(EM waves 喺眞空中嘅速度)。咁量子結纏快過光速又代表啲咩?只係重新定義咩係眞,打破(或者係修正?)咗好多「眞」嘅現有理論,但唔會破壞「邏輯」。

咁返返去時間嗰度,我同意Time doesnot exist. 只有而家呢一刻先係存在嘅。時間係「而家」變化嘅記錄。所以我認同時間同溫度一樣係絕對嘅、不可逆嘅,雖然有唔同嘅方法改變時間「流動」嘅速度,但係無辦法返到過去。

比起時光機,我覺得平行世界更可信;即係即使有類似時光機嘅嘢可以去到「過去」,佢其實只係fork咗個世界(時間線),咁平行世界嘅理論亦都match到entropy non decreasing.

所以雖然未證實到呢套理論,但係我傾向信平行世界多過時光機。

+1相信parallel universe,就好似probability theory話齋, everything that might happen does, just in a parallel world
其實處於時光機中(如果真係被快過光既物質包起而令時間+快/慢)
入面既人既粒子成份會唔會被分解/ 重置,
然後係世界就無左呢個人存在既證據?

this has become a philosophical question (打中文真係好gui)

what is the prove of mankind? same as the quantum teleportation theory, when human travel to another place, the original atoms that make up that human is gone, so is that human still the same? given the vastness of our universe, in mathematical terms, every 若干 meters away, there will be a set of atoms with the exact composition as you
如果可以去未來 係咪就去到時間既盡頭

請解釋咩野係時間既盡頭
量子纏結我覺得你可以想象有個魚缸,入面裝左水同一條魚,當你企係魚缸既45度角望埋去既時候係會見到兩條魚(條魚係個缸特定既位置),一條係黎自魚缸正面既影像,另一條係黎自魚缸側面既影像,你見到正面個果影像一郁,側面果個影像亦都會郁,如果你去量度兩個影像之間變化既距離,一定係超光速,因為本身就係同一樣野

上面都係聽返黎

至於話超光速係咪可以返到過去,我覺得如果將個人量子化,再超光速咁倒時間行,係可以返到過去,但一定唔會係人類所見既實體存在(可能維度唔同左),而去到亦都冇能力改變唔同維度既野。

但我就唔明就算可以有超光速技術,粒子移動既方向係向邊度先叫倒時間,冇理由就咁倒住地球自轉既方向就等於倒時間咁樣掛
平時朝早系張床度合埋隻眼一分鐘 就可以跳躍到30分鐘後既時間 有冇爸打有呢項能力?
留名
中六合彩頭獎都係未來撚
量子纏結我覺得你可以想象有個魚缸,入面裝左水同一條魚,當你企係魚缸既45度角望埋去既時候係會見到兩條魚(條魚係個缸特定既位置),一條係黎自魚缸正面既影像,另一條係黎自魚缸側面既影像,你見到正面個果影像一郁,側面果個影像亦都會郁,如果你去量度兩個影像之間變化既距離,一定係超光速,因為本身就係同一樣野

上面都係聽返黎

至於話超光速係咪可以返到過去,我覺得如果將個人量子化,再超光速咁倒時間行,係可以返到過去,但一定唔會係人類所見既實體存在(可能維度唔同左),而去到亦都冇能力改變唔同維度既野。

但我就唔明就算可以有超光速技術,粒子移動既方向係向邊度先叫倒時間,冇理由就咁倒住地球自轉既方向就等於倒時間咁樣掛

超光速係唔可以返到過去
光速係絕對嘅,我呢度用個approx. c=3×10^8 m/s
而家相對論嘅理論係話
當一個人高速移動(當1%c=3×10^6m/s先算)
咁佢係喺1秒入面行咗3000000m=3000km=3Gm
但當然佢繼續「加速」嘅時係
當佢可以加多一倍速度先算啦
咁係佢自己嘅角度,佢係秒速6Gm
但如果搵人幫佢計時其實佢一秒係行唔足6Gm
咁個呢度就係時間扭曲咗,「去咗未來」嘅意思。

當然1%c呢個數係我求其舉例啦,實際係幾多我都唔知

因為空間係3d,時間係4d?
利申:9upper

上面都係聽返黎

超光速係唔可以返到過去
光速係絕對嘅,我呢度用個approx. c=3×10^8 m/s
而家相對論嘅理論係話
當一個人高速移動(當1%c=3×10^6m/s先算)
咁佢係喺1秒入面行咗3000000m=3000km=3Gm
但當然佢繼續「加速」嘅時係
當佢可以加多一倍速度先算啦
咁係佢自己嘅角度,佢係秒速6Gm
但如果搵人幫佢計時其實佢一秒係行唔足6Gm
咁個呢度就係時間扭曲咗,「去咗未來」嘅意思。

當然1%c呢個數係我求其舉例啦,實際係幾多我都唔知

用返上面某個巴打例子(改少少)
我當跑100米,50米折返起點
A君要10秒(平均10m/s)
B君要20秒(平均5m/s)
C君計時
咁喺終點A君要等B君10秒
A君跑10s+等10s=B君跑20s=C君等20s

但而家如果係去500km外嘅行星再折返呢
當飛船行直線同無限加速度先算
A君架飛船要10秒(speed=100km/s)
B君架飛船要20秒(speed=50km/s)
喺地球嘅C君可能係11秒先見到A君返來
而去到22秒先見到B君
咁A、B君已經分別去咗1/2秒後嘅未來
頭盔:數字係9up舉例

咁當呢個情況推到「超光速」啦,
我當要去個行星係5光年遠
A君架飛船行1年(10倍光速)
B君架飛船行2年(5倍光速)
咁呢兩個數據係講緊喺架船上面嘅速度/時間咋喎
對於靜止嘅觀察者C君來講,飛船(任何有質量mass嘅嘢)係無可能超越光速嘅,即係
d / t = v ≤ c
t ≥ d/c
光嘅話 t = 10光年/光速 = 10
即係對於地球嘅C君來講,A君同B君快極都係喺10年後先返到落地(ideal case)
即係A君同B君分別用咗一年同兩年去咗十年後嘅世界換句說話講即係A travelled 9 years forward & B travelled 8 years forward.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞