「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
量子纏結我覺得你可以想象有個魚缸,入面裝左水同一條魚,當你企係魚缸既45度角望埋去既時候係會見到兩條魚(條魚係個缸特定既位置),一條係黎自魚缸正面既影像,另一條係黎自魚缸側面既影像,你見到正面個果影像一郁,側面果個影像亦都會郁,如果你去量度兩個影像之間變化既距離,一定係超光速,因為本身就係同一樣野

上面都係聽返黎

至於話超光速係咪可以返到過去,我覺得如果將個人量子化,再超光速咁倒時間行,係可以返到過去,但一定唔會係人類所見既實體存在(可能維度唔同左),而去到亦都冇能力改變唔同維度既野。

但我就唔明就算可以有超光速技術,粒子移動既方向係向邊度先叫倒時間,冇理由就咁倒住地球自轉既方向就等於倒時間咁樣掛

超光速係唔可以返到過去
光速係絕對嘅,我呢度用個approx. c=3×10^8 m/s
而家相對論嘅理論係話
當一個人高速移動(當1%c=3×10^6m/s先算)
咁佢係喺1秒入面行咗3000000m=3000km=3Gm
但當然佢繼續「加速」嘅時係
當佢可以加多一倍速度先算啦
咁係佢自己嘅角度,佢係秒速6Gm
但如果搵人幫佢計時其實佢一秒係行唔足6Gm
咁個呢度就係時間扭曲咗,「去咗未來」嘅意思。

當然1%c呢個數係我求其舉例啦,實際係幾多我都唔知

蟲洞理論上係咪可以返去過去?
量子纏結我覺得你可以想象有個魚缸,入面裝左水同一條魚,當你企係魚缸既45度角望埋去既時候係會見到兩條魚(條魚係個缸特定既位置),一條係黎自魚缸正面既影像,另一條係黎自魚缸側面既影像,你見到正面個果影像一郁,側面果個影像亦都會郁,如果你去量度兩個影像之間變化既距離,一定係超光速,因為本身就係同一樣野

上面都係聽返黎

至於話超光速係咪可以返到過去,我覺得如果將個人量子化,再超光速咁倒時間行,係可以返到過去,但一定唔會係人類所見既實體存在(可能維度唔同左),而去到亦都冇能力改變唔同維度既野。

但我就唔明就算可以有超光速技術,粒子移動既方向係向邊度先叫倒時間,冇理由就咁倒住地球自轉既方向就等於倒時間咁樣掛

超光速係唔可以返到過去
光速係絕對嘅,我呢度用個approx. c=3×10^8 m/s
而家相對論嘅理論係話
當一個人高速移動(當1%c=3×10^6m/s先算)
咁佢係喺1秒入面行咗3000000m=3000km=3Gm
但當然佢繼續「加速」嘅時係
當佢可以加多一倍速度先算啦
咁係佢自己嘅角度,佢係秒速6Gm
但如果搵人幫佢計時其實佢一秒係行唔足6Gm
咁個呢度就係時間扭曲咗,「去咗未來」嘅意思。

當然1%c呢個數係我求其舉例啦,實際係幾多我都唔知

用返上面某個巴打例子(改少少)
我當跑100米,50米折返起點
A君要10秒(平均10m/s)
B君要20秒(平均5m/s)
C君計時
咁喺終點A君要等B君10秒
A君跑10s+等10s=B君跑20s=C君等20s

但而家如果係去500km外嘅行星再折返呢
當飛船行直線同無限加速度先算
A君架飛船要10秒(speed=100km/s)
B君架飛船要20秒(speed=50km/s)
喺地球嘅C君可能係11秒先見到A君返來
而去到22秒先見到B君
咁A、B君已經分別去咗1/2秒後嘅未來
頭盔:數字係9up舉例

咁當呢個情況推到「超光速」啦,
我當要去個行星係5光年遠
A君架飛船行1年(10倍光速)
B君架飛船行2年(5倍光速)
咁呢兩個數據係講緊喺架船上面嘅速度/時間咋喎
對於靜止嘅觀察者C君來講,飛船(任何有質量mass嘅嘢)係無可能超越光速嘅,即係
d / t = v ≤ c
t ≥ d/c
光嘅話 t = 10<em>光年</em>/光速 = 10<em>年</em>
即係對於地球嘅C君來講,A君同B君快極都係喺10年後先返到落地(ideal case)
即係A君同B君分別用咗一年同兩年去咗十年後嘅世界換句說話講即係A travelled 9 years forward &amp; B travelled 8 years forward.

弦理論入面有冇時間呢樣野存在?
高質Post
留名

想問問之前粒子加速器實驗 話有種粒子移動速度係可以快過光係唔係真事?

果單野後來發現係研究人員係電線接駁出錯,誤計中微子速度快過光速,後來成個research team 辭左職。
果時有個日本人物理學諾貝爾獎得主講過,因為環形軌道的距離計算需要使用GPS,而GPS計算距離方法本身經相對論修正,所以無可能會出現用相對論修正的情況下計算有粒子違反相對論(無野快過光速)......

結論,學術界對研究結果出現錯誤有好重既懲罰
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

上帝粒子

有無人諗過如果有時光機
生於世界未日果堆人會番去工業革命之前殺左發明蒸汽機條友?
簡單黎講 時間只可以向前 即使有時光機 亦只係加速去到未來 因為都係同一空間 未來並唔存在 並冇直接去再未來 而蟲洞就應該唔可以當時光機用 因為只係空間對摺 從而多條捷徑由a去b 而a同b都係同一時間點上
推返上黎先
睇完interstellar 知多好多呢方面知識,
四維空間,五維空間…真係好有趣嘅課題
不過曾經有位高手發表過類似觀點未知準不準確

係超光速情況下,一切人類認知既物理同邏輯定律(並非絕對正確,只有相對)都不再成立

咁樣真係無從辯駁

係超光速情況下,一切人類認知既物理同邏輯定律(並非絕對正確,只有相對)都不再成立

咁樣真係無從辯駁

必須有新思維推翻相對論,先能夠令依家原地踏步嘅科技作出重大突破。
其實我覺得光根本冇速度,光照射既距離係在於光既強度或者發光本體大小,或者兩者條件都有,但硬係唔知點講
光年係指距離

9up用光速以一年行喎巴打,而光係可以用時間量度到,好似一秒7個地球,有得計喎/9up

咁樣真係無從辯駁

必須有新思維推翻相對論,先能夠令依家原地踏步嘅科技作出重大突破。

唔係新唔新思維既問題,而係實驗上未搵到任何情況令光係真空中既速度快/慢過特定數值
因為而成個相對論只係假設左兩樣野
1. 光係真空中速度係某定值
2. 任何慣性觀察者睇到既物理現象係一樣
而(1.)已經做實驗做到好準確,幾乎唔會錯
最大機會係由(2.)入手,但未有實驗搵到違反(2.)既證據,而且咁樣都好唔make sense
再者現有所有理論都假設左(2.),即係如果唔用呢個假設,你係要將所有理論重做一次

咁樣真係無從辯駁

佢應該講緊超光速會令因果律失效
例如我開槍殺死你,如果有一個人可以超光速,佢會見到你死左然後我開槍,which doesn't make sense

我勸你唔好當真
其實「去未來」我唯一諗到嘅可能就係孖生兄弟呢個思想實驗,姐係有一個人去咗黑洞附近逗留,再返去地球,咁就可能過咗地球上的幾百年

我勸你唔好當真

有趣吓無妨
其實「去未來」我唯一諗到嘅可能就係孖生兄弟呢個思想實驗,姐係有一個人去咗黑洞附近逗留,再返去地球,咁就可能過咗地球上的幾百年

呢個只有理論而無法實行,即係得個諗字
用重力推一推先

我勸你唔好當真

有趣吓無妨

但唔好當係「知識」

我勸你唔好當真

有趣吓無妨

但唔好當係「知識」

明嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞