「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike

話明攞A又點會問啲咁柒嘅問題

開此post只係想廣集對科學有興趣巴絲入黎吹吹水

以下有兩個問題點都諗唔通,一齊討論吓

1)科技響不斷發展之下,一百年一千年或更久之後一定會發展到時光機,一定會有未來人回到今日,但點解從來冇出現過?定係地球人去到爆炸一日都發展唔出時光機?

2)當科技可以發展到可以超越光速嘅技術,最多都可以追返過去嘅時間,點都唔可能去到未來,因為未發生嘅事,你就算幾快都唔可能預見到,我諗法合唔合logic?
唔通返左黎又同你講咩
1)我都諗過,但如果冇人返過來姐係代表以後唔會時光機的出現!
2)時間影響空間?導致可以返未來?

利:鳩UP,小學生科學知識水平
如果返左黎今日,就返唔返未來喇喎,你返埋我果份
平行時空?
屌 我咪返左黎 但係返唔到去
"可行既"時間旅行印象中只可以去未來
冇得回到過去
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野
其實去未來易過番去以前好撚多倍
留名
"可行既"時間旅行印象中只可以去未來
冇得回到過去

理解中既時間旅行都係靠改變身邊光既行進速度
令你感受既時間 比起其他人感受既時間更快或更慢(例如地球上感受緊正常光速既人)
而令光速減慢 可以靠重力 重力越大 越近重力中心 光就行進得越慢
你係果個區域 可能過左一個鐘 外面已經過左一年或更甚 從而"去到未來"
但係有咩可以令光 最快既速度 行得更快?
你第一點假設左未來一定有時光機
無野好講
點解一定有時光機 ?
忽然一週年,卻似失戀一萬年
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality
利申 我都仲係讀緊書
閒時會睇下ted呀或者啲YouTube channel咁
有好多再深入少少嘅野已經唔識
以下係小弟愚見

首先光已經係成個宇宙最快嘅野
理論上搵到一樣比光更快嘅物質係可以做做穿越時間空間
愛因斯坦有一條space time equation
假如你有樣野係快過光速
咁就會distort space time
甚至可以係極短時間橫跨成個宇宙咁
而數學上一樣快過光速嘅野會計到負數值嘅時間
所以理論上任何比快更快嘅野都travel backwards in time
以依家嘅知識去解釋第一條嘅話
係因為理論上快過光速都只係可去未來
而唔可以回到過去
其實可能有唔少坐時光機返左黎既例子 只係我地覺得一係痴線無理到佢 到佢證明到既時候 已經被政府高層 消失左 又無主流媒體比講/肯講 到真係有d真少少又 有人質疑做假 馬後炮 等你地唔信有
留名
唔通返左黎又同你講咩

同過去冇任何接觸同影響,返黎完全冇意義,即係俾你去返小學時代,點都會想做啲嘢去修補一啲遺憾
其實真正光年係計唔出來 就算有先驅科技冇可能幫你
1)我都諗過,但如果冇人返過來姐係代表以後唔會時光機的出現!
2)時間影響空間?導致可以返未來?

利:鳩UP,小學生科學知識水平

查實攞a係假,文科生
「返未來」呢個詞,我諗唔通…
如果返左黎今日,就返唔返未來喇喎,你返埋我果份

有技術返黎,點會唔諗埋返去
平行時空?

如果係平行時空,你返嘅同見到嘅就係另一個世界,另一個你,講真完全冇意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞