「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike

1. Schrödinger's cat
2. Wave particle duality

1 係 quantum entanglement?

個英文好陌生

1係量子糾纏?
2係波粒二象性定係不確定原理?
其實只要搭一架有光速咁快既太空船
再圍住地球行
咁就可以去到未來

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維
大陸有人係唔知啲咩古墳掘到一隻介指環既瑞士手錶,仲有以前未有手機既時候,有人錄影到有人用手機,上網好多

用手機果張黑白相有睇過,手部動作有少少似,真係看圖作文;而大陸新聞就更加…
我覺得好似打機咁

要發明左之後save 低個時間點, 之後先可以load 返返來

Mac嘅Time Machine原理,呢個真係幾合情理,咁係咪要有部超級Database做backup先

去未來係理論上已經係可行, 只係技術未到, 方法係以極高速移動,
例如你坐飛船係外太空以極高速運動,咁地球既一分鐘可能只係你既幾秒, 於昰你就可以去未來

至於回到過去, 恐怕係無可能

利申:非專科, 只讀過科普

不如簡單啲,我跑一百米要20秒,你跑就10秒,咁算唔算你去咗我10秒後嘅未來?

我諗極高速嘅意思唔係指快與慢咁簡單

就係搞唔清個分別
邀未來人開派對
霍金證時空穿梭不可能
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120705/16485677

霍金有同樓主一樣嘅疑問,樓主都可以試下搞個party

金仔都搞唔成,我都係搞sex party算

我有啲質疑佢呢個實驗
未來人唔去佢個party嘅原因實在太多
可能佢地唔想去
未來政府可能會禁止佢地去
甚至係佢地有呢種科技但係政府根本唔畀佢地穿越時間
有太多可能性,唔可以單憑呢個party就咁武斷咁話未來人穿越時空
邀未來人開派對
霍金證時空穿梭不可能
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120705/16485677

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去
有太多可能性,唔可以單憑呢個party就咁武斷咁話未來人穿越唔到時空
簡單啲諗
由時間流動比較慢既地方返去正常時間流動既地方 算唔算係已經去到未來

(諗法源於之前睇過套漫畫講太空人回到地球係佢曾曾孫接佢)

可以咁理解,但係好似係一條不歸路…

Off topic:
咗呢個人一生完仔就去太空,老婆守一世生寡?正人渣
quantum mechanics 連最top既科學家都解釋唔到俾你聽,係呢度都好難搵到答案喎

不如簡單啲,我跑一百米要20秒,你跑就10秒,咁算唔算你去咗我10秒後嘅未來?

我諗極高速嘅意思唔係指快與慢咁簡單

就係搞唔清個分別

其實就係快與慢
太空站速度係每秒行7.6KM
上面d太空人每過6個月 就會比地球上既人老慢左0.005秒
佢地都算去緊未來
我覺得啦
回到過去 係唔可能的
上面有巴打講左啦 去未來既原理係令自身接近光速 從而令主觀時間不變 而客觀時間睇起上黎加速
達到「穿越時空」
意思就好似a b兩個人
一個坐車 一個行路咁
兩個要去既目的地原本一樣(時間流逝速度)
因為坐車(時光機)
令到a早過b到

咁回到過去具體要點操作?
憑空出現係一個原本唔屬於你既空間裡面?
咁既話就好似一版100塊既拼圖 你夾硬要拼第101塊入去咁
成版拼圖會崩潰

另外有點諗左好耐
如果穿越到未來
咁未來既b意識裡
會唔會有a存在?如果有 咁穿越中既時間 a係咪係b既認知裡憑空消失?

諗到呢一點
與其話坐車
其實我諗 「蛹化」更似我想講既野
人入時光機 出返黎 自我意識上可能係十分鐘既事
蟲化蛹至破蛹而出 都可能係意識上係一瞬間既事
只係客觀觀察上覺得好耐

所以我覺得時光機(只去未來)就算出現
佢既形式可能都只係一個防止身體衰老既裝置

查實同放你入雪櫃訓一百年再叫返醒你差唔多,中間時間大家照樣過,但冇你嘅存在,而且去完未來,你唔會返到之前原本嘅時空,同我地認知類似叮噹時光機真係差十萬八千里
回到過去咪會出現左悖論
邀未來人開派對
霍金證時空穿梭不可能

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去
有太多可能性,唔可以單憑呢個party就咁武斷咁話未來人穿越時空

事實如果可以隨便穿梭時間真係會造成好多混亂
其實只要搭一架有光速咁快既太空船
再圍住地球行
咁就可以去到未來

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

但係理論咗都幾百年,連想接近光速都做唔到,唔通呢個就係到人類絕種都挎越唔到嘅樽頸

點解你會覺得接近光速係好簡單既事?
首先 物件加速就要燃料製造能量
件物件(如火箭)要越快 就要越多燃料 又要越多空間儲存燃料 又搞到果件物件重左 變左需要更多燃料 如此類推

一定唔簡單,但科技係會不斷進步,一億年後好未?點都會發展出時間旅行嘅方法,只係唔明咁多年都唔發出未來人,反而外星人,飛碟就成日影到

一件有質量嘅物件越要快就越要能量,如果要加速到光速係要用無限大能量,點進步都做唔到

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去

唔認同
如果未來政府禁到
咁更遠嘅未來一定又有人破到禁

如果真係回到過去
一定發現到未來人
而依家一直都無未來人
連半個都見唔到
所以回到過去係不可能

如果硬係要講未來人有方法回到過去 但點解唔番黎而家
有個説法係 佢地既機器係用蟲洞理論 有人工入口 同時要有人工出口
第一個人工出口即係第一個人工入口 而呢個時間點 就係可以回到過去既極限

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去

唔認同
如果未來政府禁到

如果真係回到過去
一定發現到未來人
而依家一直都無未來人
連半個都見唔到
所以回到過去係不可能

有時會幻想啲人話有陰陽眼見鬼,
會唔會係咁啱係啲未來人穿緊時空嘅殘影
你喺未來黎左過去 你做左每一件大事都會發生蝴蝶效應 咁即係改變左歷史 咁咪即係揾自己笨?

改一改,搞到自己老豆同阿媽相遇唔到,自己會唔會即刻消失咗

Grandfather paradox
如果你返到去做低咗你嘅祖先,咁你會唔會出世?
如果你冇出世到,咁你即係冇返到去過去
咁即係祖先冇死,你又可以出世
出左世回到過去做低祖先,咁你又會唔會出世?

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去

唔認同
如果未來政府禁到

如果真係回到過去
一定發現到未來人
而依家一直都無未來人
連半個都見唔到
所以回到過去係不可能

有個説法係 佢地既機器係用蟲洞理論 有人工入口 同時要有人工出口
第一個人工出口即係第一個人工入口 而呢個時間點 就係可以回到過去既極限

即係同上面巴打意思相近,由有咗呢個科技開始嘅日子為最早可以返到嘅時間

我有啲質疑佢呢個實驗
可能佢地唔想去

唔認同
如果未來政府禁到

如果真係回到過去
一定發現到未來人
而依家一直都無未來人
連半個都見唔到
所以回到過去係不可能

呢個相信已經係正解
中六合彩果啲咪就係搭左時光機番嚟
你喺未來黎左過去 你做左每一件大事都會發生蝴蝶效應 咁即係改變左歷史 咁咪即係揾自己笨?

改一改,搞到自己老豆同阿媽相遇唔到,自己會唔會即刻消失咗

Grandfather paradox
如果你返到去做低咗你嘅祖先,咁你會唔會出世?
如果你冇出世到,咁你即係冇返到去過去
咁即係祖先冇死,你又可以出世
出左世回到過去做低祖先,咁你又會唔會出世?

如果回到過去搵到個女人同我搞嘢,佢生咗個仔叫我阿爸,但年紀大過我……
留名
聽過一個講法
話冇時間依樣嘢
永遠只有現在
話乜9我地會長大變老只不過係一個消耗嘅過程
係消耗嘅過程加上一個距離叫做時間

利申:好耐之前聽嘅 所以講得1999
求資深人士講解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞