「科學攞A」究竟一光年即係幾多小時?

364 回覆
20 Like 7 Dislike
中六合彩果啲咪就係搭左時光機番嚟

李嘉誠用時光機返60年代叫當時嘅自己買第一層樓…
比較相信 時間係單向 同線性 只有向前 而冇backward 最多係接近黑洞咁慢幾乎係零
由於可以推斷出 就算有時光機飛番去以前 並唔化表會影響到而家
大家可以想像時間係一條飲管 我地生活左係中間 向尾端行緊。 突然間有人用時光機飛去前端 都係唔會影響到係中間既我地 至於點解我地仲未知有time traveller 唯一合理解釋係 蝴蝶效應會因為time traveller既行動令到時光機計劃推前推後 令到出到更加多分支?

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來
即係可以操控時間 已經脱離左人類三維度可以做到既野
亦解釋左點解無 未來人 番黎呢個時間點
人類身處三維 感受四維 不可能改變四維

巴打見多識廣

想知巴打對平行時空可能性嘅睇法

即使存在 都不能被觀察同證實
咁有或冇有咩意義
只係人自作多情 幻想當初一個決定改變會得出不同結果 然後又會點發展 小説多於科學
聽過一個講法
話冇時間依樣嘢
永遠只有現在
話乜9我地會長大變老只不過係一個消耗嘅過程
係消耗嘅過程加上一個距離叫做時間

利申:好耐之前聽嘅 所以講得1999
求資深人士講解

意思應該係,所謂時間只係人類自己制定,一日24小時,一年12個月呢啲,對宇宙吓吓幾億年黎講冇意義,而且唔同生物對時間快慢嘅感覺又會唔同,例如你一日俾兩餐俾隻貓食,可能佢嘅時間係:訓咗成個星期,係時候食嘢…
假設 可以回到過去 我進入時光隧道
阻止過去既我進入時光隧道
結果會點?
假設 可以回到過去 我進入時光隧道
阻止過去既我進入時光隧道
結果會點?

幾有趣想法
只有平衡宇宙理論解釋到
比較相信 時間係單向 同線性 只有向前 而冇backward 最多係接近黑洞咁慢幾乎係零
由於可以推斷出 就算有時光機飛番去以前 並唔化表會影響到而家
大家可以想像時間係一條飲管 我地生活左係中間 向尾端行緊。 突然間有人用時光機飛去前端 都係唔會影響到係中間既我地 至於點解我地仲未知有time traveller 唯一合理解釋係 蝴蝶效應會因為time traveller既行動令到時光機計劃推前推後 令到出到更加多分支?

如果已經假設咗時間只可以向前流,
咁time travel呢樣嘢已經直接ban得

樓上有巴打解釋咗個原理,但呢個所謂嘅未來只係行得快過其他人少少,並不代表自己嘅未來?

你想做到既野 意思係將時間變成好似電影 你可以隨意去任何一個時間點開始睇 無論係過去定未來

巴打見多識廣

4維係指時間同長闊高,即係時空
留意返冇人explicitly 講過第四維係時間
你可以想像第四維就係由無限個三維空間組成,穿越古今
咁平行宇宙,以我理解係指喺唔同時間線上嘅空間
即係話要去到5維,因為咁先有最少嘅degree of freedom俾你去跳去第二條時間線上嘅宇宙

巴打見多識廣

即使存在 都不能被觀察同證實
咁有或冇有咩意義
只係人自作多情 幻想當初一個決定改變會得出不同結果 然後又會點發展 小説多於科學

科學就係好多只係理論,就正如我地身處嘅銀河系以外,科學家話仲有千千萬萬個,真係遙不可及過我去追我女神劉亦菲
聽過一個講法
話冇時間依樣嘢
永遠只有現在
話乜9我地會長大變老只不過係一個消耗嘅過程
係消耗嘅過程加上一個距離叫做時間

利申:好耐之前聽嘅 所以講得1999
求資深人士講解

意思應該係,所謂時間只係人類自己制定,一日24小時,一年12個月呢啲,對宇宙吓吓幾億年黎講冇意義,而且唔同生物對時間快慢嘅感覺又會唔同,例如你一日俾兩餐俾隻貓食,可能佢嘅時間係:訓咗成個星期,係時候食嘢…

我係覺得姐係係我地個空間入面
我地係不停移動緊嘅物件
而依個空間係冇時間依樣嘢
依刻我做左件事 但我依刻又做左件事
我地唔可以否定做左第一次依刻
所以我地先要將佢叫做過去
但依一刻就係依一刻
我地只不過係keep 住重覆緊依一刻
冇所謂過去冇所謂未來只有依一刻
Sorry 讀屎片 表達得1999 理解力有問題
係時光機發明之前 人類已經滅亡
1.應該有時光機,不過可能係未來D人有規定唔可以比人發現到你穿越時空,可能去完過去之後用D野一次過消除人地對你既記憶,或者咩復原裝置,先可以走人
你話可能有咩不法分子會唔守規矩,應該會有時空警察管理善後,e.g.不法分子捉恐龍做交易,可以太嚴重,未來人處理唔黎,恐龍先會滅絕

2.可以去未來,不過個未來會係其他平行時空

利申 小學雞多啦A夢知識9up
有冇人講下 點解快過光速可以回到過去?

門外漢9up下先

快過光速好似淨係去倒未來but not 過去

時間同空間係有關連,時間郁得大咗會令空間郁得少咗。 即係對於一個坐喺度唔郁(即係空間冇郁)嘅人,佢嘅時間會比起一個郁緊嘅人郁得快咗。只不過係因為我地空間郁得唔夠快所以feel唔倒。

So if 我地係光速,即係空間郁得好快啦,咁我地時間就會郁得比地球人慢咗。

我地慢,地球人快

我地覺得過咗3秒,地球人覺得過咗30年。

但係我就係度諗緊,身體嘅變化係咪depends on自己感覺倒嘅時間?會唔會我地係果3秒入面身體衰老咗30年?

如果已經假設咗時間只可以向前流,
咁time travel呢樣嘢已經直接ban得

以下東西是鳩嗡的:

先講結論: 時間"向前"既意思係Total entropy 上升緊, 受限於2nd law 呢件事唔會響classical mechanics既世界發生

咁就會有幾個immediate既問題
0. How to sense time.
1. Time flow係咪constant?
2. Time flow有改變我地sense唔sense到?
3. Time flow係咪irreversible?
我自己覺得, 用entropy既角度去睇相對論, 其實係會得到更多有意思既結果。

首先, 咩係entropy先, 數式上係 S=\oint \frac{dQ}{T}, 但係寫左都係冇寫架啦, 人話既講法就係呢個世界有幾亂
要講entropy, 最好係用multiparticle 既角度去討論, 因為一粒particle講entropy就有啲抽象既

熱力學有所謂既第二定律, 就係總體既entropy係一定上升緊 (嚴格講其實係non decreasing)。
但係升得幾快, 會點樣升, 因為咩而升, 冇人知。總之佢升緊啦, 人話既講法就係愈嚟愈亂。

想像下羅湖過關, 永遠都係果一百個中國藉, 永遠個混亂程度都係咁, 咁整體嚟講佢地有時間呢個概念咩? 冇架, 咪一撚樣, nothing changes. 但係對於每個中國人來講, 佢同唔同人既相對位置唔同左, 行為唔同左, 所以佢有左sense of time. 科學啲既講法, 就係望住粒電子響某兩個energy level跳下跳下咁, 你define佢鳩跳一億幾千萬次做一秒咁, 咁先有左所謂既relative sense of time.

(狹義)相對論既出發點就係響度出現, 我而家攞住呢粒一秒鳩跳一億幾千萬次既電子(以constant speed咁)周圍跑, 咁樣我同我身邊既人望到呢粒電子既行為會有咩分別? 果埋咩Lorentz Transform, time dilation, length contraction其實是這樣來的。

同一時間, 我地發覺粒野跳既速度好似係constant, 我地先總結time flow naturally 係constant. 同一時間, 我地如果攞起同一粒會跳既電子, 發覺兩個唔同參照系既人見到唔同既電子跳動速度, 咁先會有sense of different time flow.

去到呢度, 我基本上講左question 0,1,2 既答案

好啦, 以上都仲係大學物理教科書會見到既野, 以下就應該難啲, 更加鳩嗡

如果時間向前走係講緊啲野會愈嚟愈亂, 咁樣向後走既講法就係愈嚟愈整齊。

想像下你攞埋粒電子走出地球, 時間向前走既意思係你見到你條女悿人中出, 生左個仔。而倒流既意思係反翻轉, 有個b爬番入你條女個闣, 啲精反轉走, 而你果粒電子依然係咁樣跳下跳下。

呢度就出現左兩樣野: 呢個世界有啲野time reversal係會出事, 例如你條女, 通常係一啲dissipation process. 但係亦有time reversal invariant既theory, 好似EM咁, 向前流同向後流係唔會影響呢啲theory既運作。

如果要反轉時間流動方向, 咁樣即係你要杯咖啡愈放愈熱, 地球會出現某啲地方自己識聚集能量。所有既backward time traveller都會見到呢一個process發生。咁樣問題來了: 究竟causality (因果論) 是否正確呢? 是先有人中出了你條女再生仔有左imprint in this universe, 定係係個仔爬入你條女個闣先係個imprint?

熱力學既結果同你講, 呢個energy dissipation既過程係隨機的, 隨心的, 隨意的, 只要係整體entropy 上升就對了。如果是在反轉了的世界, 我反而寫唔出反轉既第二定律是要點樣寫的......

鳩嗡完畢
1.過去唔存在,就算科技點進步都發明一樣野帶你去唔存在既地方,就好似天堂咁!

2.你追到影像但拉遠左距離
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

好似係反物質
科技有可能會進步到
證明到時間嘅不可逆性
或者我地一直以來嘅時間觀念都係錯
甚至有機會證明到其實時間從一開始就唔存在
利申門外漢
但之前睇量子力學定唔知乜柒嘅科學研究
有啲超越左而家啲邏輯系統
(好似話有個粒子定乜柒,你喺A地方改變佢,一舊同佢有關嘅野會喺B地方改變,但之間冇任何連繫)
(又好似話有啲光波定唔知乜柒,你睇佢散播過程,佢就會照規律咁散播,但唔睇佢佢就會不規則咁散播,你錄低之後睇佢都會當你有睇咁有規律散播。總之有人意圖會睇,佢都會知)
所以我覺得邏輯唔係絕對

留名等高手重新講一次我講嗰兩樣野

利申 我都係門外漢 我只係咁岩有睇過少少量子力學啲野

你講嘅其中一粒粒子被改變 另一粒粒子就會改變 係一種現象叫量子纏結
例如兩粒光子 A B有呢個特性咁話 本身光子會偏振 呢兩粒野偏振方向係微觀量子世界入面冇單一方向 係同時指向多個方向 但一但其中一粒光子被測量 無論呢兩粒光子相距幾遠 呢種咁奇怪嘅特性就會瞬間消失 佢地嘅偏振方向都會同時由多個方向變做單一方向 變返普通正常嘅表現

而令人最費解嘅係 有物理學家試過將一對光子分開到幾百公里遠 但係量子纏結仍然存在 但係相對論指出冇野傳遞速度可以超過光速 所以呢樣野仲係好難比人理解

呢啲我都係睇本書講 再詳細我答唔到 留名睇勁人出現

無錯呀1係quantum entanglement,量子纏結
以我所知呢個係一個可驗證嘅現象而唔係一個假設
而呢個現象就衍生左兩個可以打破現有邏輯嘅問題
第一個問題係兩粒光子用乜野方法做連繫,佢地似乎係係用緊一個快過光速而未知嘅方法溝通緊

第二個問題係光子點知自己係被測量,繼而將偏震方向變為單一方向。呢個同嗰個乜柒薜丁格的貓思考嘅問題好吻合,上面都有巴打提過個名,好似話你唔打開個盒,隻貓會又係生存又係死亡,直至有人檢測,個狀態先會定下來。咁會唔會其實呢個世界上好多事情都係處於變化或者一片混沌未知,但係因為有生物檢驗,啲野先定性落黎,而唔係存在住一個所謂固定嘅客觀現實?
邀未來人開派對
霍金證時空穿梭不可能
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120705/16485677

霍金有同樓主一樣嘅疑問,樓主都可以試下搞個party

金仔都搞唔成,我都係搞sex party算

毒撚冇人理係咪代表真係冇時間旅行先?定係未來嘅人唔想咁高調俾依家嘅人知有時間旅行先?或者 定係回到過去呢樣野係俾人禁左呢 因為時空穿越者每做一件小事都可能會造成蝴蝶效應 影響番將來嘅世界 會令到未來改變左或者唔存在
所以我覺得霍金呢個所謂party唔可以100%證明時空穿梭係不可能
利申:純9up
其實有冇人覺得我地依家對科學嘅認知係俾人框住左
其實會唔會諗下返左黎都唔會知
因為既然成功修改左歴史
自然全個世界都"被修改"
包括打後所有時間線人類既記憶
Sorry for 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞