[三葉陪你過聖誕新年][LIHKG]「你的名字」劇透討論區[6]

1001 回覆
27 Like 6 Dislike
有條撚屌帶埋個細路入場睇秒速
野都未識講就已經感動到喊

好明顯唔關事啦

-你的父母-

星期日,下午兩點,某商場一間戲院賣飛處外,長長人龍頭位,一對模範恩愛夫妻正打算同啱啱考完試嘅寶貝仔睇場戲輕鬆吓。

男人:「今日有乜戲啱小朋友睇㗎?」

此時阿仔已經叫住要睇妖怪手錶-

戲院職員:「妖怪手錶吖,不過就5點場。」

男人睇一睇手錶就同老婆講:「而家先兩點,點等到五點,我今晚重要番去睇波架,曼市大戰呀,快D拿拿林睇完番屋企煮飯啦。」

正當佢地完全唔覺自己阻住後面條隊嘅情況下,後面人羣開始鼓燥,呢個時候女人大膽地作出一個佢認為一生中最明智嘅決擇-

「不如睇果套呀,果套呢,呢排好多人講果套呢,好似叫你的咩咩㗎呢?我聽電台DJ話好好睇,好好笑㗎!我番工果度D男仔都話好好睇㗎!」

職員呢個時候就答:「係你的名字。」

男人聽到呢個戲名,感覺上好似邊度聽過,彷彿好似一隻熱門馬嘅外號,一陣陌生又熟悉嘅感覺,諗咗陣就問戲院職員;

「係日本定美國架?」

「係日本嘅。」戲院職員答;

「哦!係宮崎駿嘅,我知啦。」男人滿有自信咁講,其實喺男人心目中,美國會做卡通嘅只有迪士尼,而日本會做卡通嘅就只有宮崎駿。

「吓...可以咁講嘅...」戲院職員支吾以對,亦唔打算多作解釋,只想盡快打發呢幾個人,因為戲院經理已經企咗喺佢後面,睇吓點解咁耐都未賣到飛,而買飛人潮已經越來越多。

「咁呢套你的名字吖,兩點,兩大人一小童。」男人邊講邊拎出銀包,拎出現金;

「咪住!用乜嘢卡有折之類呀?百達通有無得蓄分?」女人突然從後㩒住男人銀包,精打細算嘅佢當然唔可以放過任何好處。

再過五分鐘,戲飛終於買到,由於已經遲到,所以佢地都急急腳入場。

未完待續
好多人搞唔清楚「卡通」同「動畫」嘅分別,最近上映嘅《你的名字》又再一次印證呢個謬誤。

以下係真實對話:
「喂,有冇睇《你的名字》?」「吓,咁大個人仲睇卡通片?」

我都懶得同佢解釋太多,一個連卡通同動畫都分不清嘅人,有乜好講。

每次有人批評動畫上唔到枱面時,我都會反駁佢添布頓嘅《Nightmare Before Christmas》《Corpse Bride》《Frankenweenie》都係動畫,更拎過唔少獎項、登上過奧斯卡舞台。

無知唔係罪,唔承認自己無知先係,動畫係世界舞台上面開始受到重視,而你仲係將佢停留係童年式嘅娛樂,更將動畫=宅男,係毒嘅表現,代表你份人無進步過之餘,仲非常無知。

http://www.orangenews.hk/lifestyle/system/2016/11/16/010045109.shtml

次次上嚟都俾ching 追擊
想點

TV ASAHI每周日早上九點的小型音樂會節目「題名のない音楽会」 本周(1/8)的主題曲「テーマ曲の秘密を知る音楽会」 (了解主題曲祕密的音樂會) 其中一曲就是當紅的君名主題曲 並且邀請新海誠出席
「君の名は。」メドレー
作曲: 野田洋次郎
編曲: 萩森英明
ピアノ: 實川風
サクソフォン: 高橋弥歩
チェロ: 水野由紀
指揮: 海老原光
演奏: F.S.スペシャルオーケストラ
日本網友提供的可收看片段(低畫質低音質 不過也沒辦法了XD)

http://fast-uploader.com/file/7039396433330/

好多人搞唔清楚「卡通」同「動畫」嘅分別,最近上映嘅《你的名字》又再一次印證呢個謬誤。

以下係真實對話:

我都懶得同佢解釋太多,一個連卡通同動畫都分不清嘅人,有乜好講。

每次有人批評動畫上唔到枱面時,我都會反駁佢添布頓嘅《Nightmare Before Christmas》《Corpse Bride》《Frankenweenie》都係動畫,更拎過唔少獎項、登上過奧斯卡舞台。

無知唔係罪,唔承認自己無知先係,動畫係世界舞台上面開始受到重視,而你仲係將佢停留係童年式嘅娛樂,更將動畫=宅男,係毒嘅表現,代表你份人無進步過之餘,仲非常無知。

http://www.orangenews.hk/lifestyle/system/2016/11/16/010045109.shtml

想學野
可以解釋一下嗎

以下係真實對話:

想學野
可以解釋一下嗎

個人認為
要睇下個套作品既定位
勇者系列早期既黃金勇者/勇者特急可以叫卡通
又可以叫動畫(兒童向又得成人向又得)
但最後個套勇者王就好難被稱成卡通(成人向多)
而史努比/米奇就通常會用卡通形容(兒童向)

以下係真實對話:

想學野
可以解釋一下嗎

個人認為
要睇下個套作品既定位
勇者系列早期既黃金勇者/勇者特急可以叫卡通
又可以叫動畫(兒童向又得成人向又得)
但最後個套勇者王就好難被稱成卡通(成人向多)
而史努比/米奇就通常會用卡通形容(兒童向)

日本風格嗰啲叫anime
美國風格嗰啲叫cartoon
噉分就唔使煩
好明顯係有d人(包括外國人)睇戲少
如果睇過Up, Wall-e
點會叫佢地做卡通

至於點分我覺得可以用觀眾年齡層同作品genre 去分
點會叫佢地做卡通

陶傑:給「長城」拆磚頭
中國借殼美國好萊塢的大片「長城」,慘遭中國觀眾詛罵劣評,中國政府為保護國家電影業,下達禁令,不准妄議。

共產黨震怒,也是可以理解的,因為同期排映的另有美日兩齣:「鋼鋸嶺」和「你的名字」,同獲中國觀眾一致的讚賞好評。

中國年輕人為什麼戀美崇日,卻鄙棄中國貨?須知「子不嫌母醜」,「長城」再不好看,也是一齣美中攜手大戰怪獸的綠布景電腦特技大片!頂尖的張藝謀操刀,今天中國有了錢,才請得起麥迪文來當主角,在「華人與狗不得內進」的國民黨時代,拍「火燒紅蓮寺」時,請得動華倫天奴來中國跟胡蝶一起飛簷走壁加掌心雷嗎?今天中國強大了,中國人還是覺得英美日本,片子什麼都好,認定中國一切都壞,是很不對的,令人痛心。

其實歐美每年也有許多平庸的電影。但因為中國不遵守WTO協議,拒絕完全開放市場,一年給西方電影上映只二十齣,人家自然挑製作最精緻、在外面最叫好叫座的進中國給你看,把中國人看得一楞一楞。你完全開放了,西方三四流的電影都進來,看多了,中國人就不會那麼崇洋了。

中國觀眾看了「長城」,還要主動拆牆,跟長城下的農民將長城磚頭拆下來蓋豬圈一樣,這種劣根性,世代真的沒得改。還要詛咒國寶張藝謀,叫人家去死。張老爺子上一齣戲「歸來」,就是百分百拍自己的心聲和思想,拍得素顏淡恬,中國人卻不屑一顧。

好了,你只喜歡喧嘩打鬥的俗雜色彩,老爺子從「黃金甲」開始,就將色彩的油漆一碗碗往你嘴巴灌:你喜歡這個?好,咱也有,喝呀,啃呀,再喝呀,夠了沒?中國觀眾卻又嘔吐喧罵,罵完景甜,又罵老謀爺。每一齣所謂爛片,一路罵一路看,都有十來廿個億票房。導演和明星,在台上給抽嘴巴,連着銀子扔爛柿菜頭,等下面批鬥完了,才躬身撿拾散落地上的鈔票──這一點,是中國電影人比早年的地主幸福得多之處。地主鬥完,村委書記下令拖出槍斃,是沒有元寶打賞的。

中國人為什麼這樣鄙視和仇恨自己?是困在圍牆裏的狂躁。有一天如果都能越牆遠走,跟着電影「長城」的麥迪文最後去美國,拿到綠卡,才會停止狂躁,平靜下來,直到他們發現蔡英文或達賴喇嘛過境美國為止。真是一個奇怪的民族耶。
19又吹奏
尋日睇秒速,花苗喊果時隔離個女仔即喊

代入左貴樹同花苗任何一個到都會好撚sad
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣
點解入左三葉身體既瀧 會做做下個救人計劃無啦啦又會跑上山搵入左既瀧身體既三葉?
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣
點解入左三葉身體既瀧 會做做下個救人計劃無啦啦又會跑上山搵入左既瀧身體既三葉?

尋日睇小說,話因爲瀧需要三葉去說服佢老竇,所以去揾佢
點會叫佢地做卡通

好主觀喎
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣

明曬
繼續留名支持
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣

明曬

電影其實都有交代
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣

明曬

電影其實都有交代

係 唔記得左
聽日去hmw貫碟
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣

明曬

電影其實都有交代

係 唔記得左
聽日去hmw貫碟

咁快有BD

代入左貴樹同花苗任何一個到都會好撚sad

【我也終於清楚的意識到..遠野並沒有注視著我..所以那一天 我什麼也沒對遠野說】
看著遠野離開的背影
【遠野雖然很溫柔..非常的溫柔..不過 遠野他一直再看著我的身後..看著我身後更遙遠的某個地方..】
【我希望從遠野身上得到的東西 一定無法得到】
【即使這樣..即使這樣..我想..不管是明天..後天..乃至更遙遠的未來..我也依舊會不可救藥的喜歡著遠野】

呢幕好催淚
琴日先睇完
其實有個細位唔係好明
係最後一次交換身體果陣

明曬

電影其實都有交代

係 唔記得左
聽日去hmw貫碟

咁快有BD

咩都唔知 去睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞