[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike

呢隻瘋馬皮?

植鞣

用咩上色?

上左兩層牛角油再上左三層依隻色

呢隻未用過,你用咩黎染?(工具/方法)
留名支持
留名支持

學左一個星期

一個星期皮雕就咁既水平,超勁wo

一星期真係朝九晚五咁整
學個時都係用學校啲工具 想問下巴打知唔知邊到買工具抵啲
雕皮 有冇話要用邊隻皮?有冇鋪頭介紹?
係淘寶訂左一套架生但唔敢開始,驚浪費左啲皮
係淘寶訂左一套架生但唔敢開始,驚浪費左啲皮

淘啲碎皮玩下先

留名

幼線好靚呀
我想問你地係用咩磨皮邊架?一直都係用cmc但磨極都唔係好令身咁
想請教下大家
我想整個A5 size書套比本新schedule
大概有idea要點整啦但唔知應該用咩皮好
有無啲咩唔太貴又襟用嘅皮介紹?
好多港女, 是旦搵兩塊皮連埋一齊就叫做一個袋

真正既考驗係修邊, 磨邊

重未試過搞到一條靚邊, 有冇巴打分享下心得

一條靚邊大約磨幾耐

留名

幼線好靚呀

多謝,鑽研咗好耐
我想問你地係用咩磨皮邊架?一直都係用cmc但磨極都唔係好令身咁

Cmc你指用水開嗰隻?
我就通常買現成床面處理劑

但真嗰句乜都假,你塊皮好,磨邊係會事半功倍
一層皮我用120號沙紙輕輕磨平,用水加木棒磨圓/滑先,之後上床面處理劑再磨,夠滑上邊油

成品

如果係超過一層皮,120沙紙細心磨,磨到完全平同齊就一樣磨法,但上完床面就換400沙紙,重覆至800,最後上邊油

成品
想請教下大家
我想整個A5 size書套比本新schedule
大概有idea要點整啦但唔知應該用咩皮好
有無啲咩唔太貴又襟用嘅皮介紹?

意大利植鞣革啦
用太廢嘅皮整完件product唔靚好難有心再玩落去
中價最好
好多港女, 是旦搵兩塊皮連埋一齊就叫做一個袋

真正既考驗係修邊, 磨邊

重未試過搞到一條靚邊, 有冇巴打分享下心得

一條靚邊大約磨幾耐

如果整開皮其實好易睇到成件product每個步驟做得好唔好
Cut皮直唔直,邊磨得好唔好,塊皮痴得好唔好等等

真係有心搞1個鐘以上啦,睇件嘢大細。隨時可以係最耐嘅一part
我試過測試大陸皮,磨咗30分鐘都係冇嘢睇
所以皮嘅質素係最重要!
新入黎留名

貼下自己個銀包先

以前未返工都仲有時間玩
依家越黎越少時間 屋企放左好多卷皮

留名

幼線好靚呀

多謝,鑽研咗好耐

邊間買呀

幼線好靚呀

多謝,鑽研咗好耐

邊間買呀

線?
其實好多地方都有幼線
當然淘最平,但如果你想支持本地商店,去大南街走轉啦
買圓麻線就得,叫店員比幼嘅你
有個別鋪頭有得睇成品,自己衡量下
新入黎留名

貼下自己個銀包先

以前未返工都仲有時間玩

幾靚
咩皮黎?
新入黎留名

貼下自己個銀包先

以前未返工都仲有時間玩

幾靚
咩皮黎?

瘋馬皮 兄弟買
https://world.taobao.com/item/520164051759.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-10024249216.88.n20lOi

依家兄弟仲係咪免費削皮 舊時買左D皮太厚拎唔到都黎小物

學習中
新入黎留名

貼下自己個銀包先

以前未返工都仲有時間玩

幾靚
咩皮黎?

瘋馬皮 兄弟買
https://world.taobao.com/item/520164051759.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-10024249216.88.n20lOi

依家兄弟仲係咪免費削皮 舊時買左D皮太厚拎唔到都黎小物

下次去睇下先
雕皮 有冇話要用邊隻皮?有冇鋪頭介紹?

雕皮要用原色植柔皮
深水埗皮號有架啦

學左一個星期

一個星期皮雕就咁既水平,超勁wo

一星期真係朝九晚五咁整
學個時都係用學校啲工具 想問下巴打知唔知邊到買工具抵啲

你指皮雕?
淘寶漂印象,牛記堂比較抵
香港就leathermuk夠齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞