[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike

等等要修邊 所以搵左啲皮碎練下
咁樣如何啊

你用水修?咩皮黎,可以再用d大號沙紙磨多d
有冇巴絲淘寶皮料 有冇介紹

淘寶買靚皮唔會點平,香港買會好d
呀里裁好Horween

其實horween同新禧會唔會差好遠? 我果陣唔捨得所以買新禧(加上當時只係玩左半年左右), 而家用左幾年, 有d位磨得多會甩色

horween油份高d, 用耐會愈黎愈正
新禧就個面一開波就做得好靚,但用耐左相對無咁光身,要間唔中'茶'下野
想自學, 由零開始, 點學起好?

買書先
我都係
其實你地係點學雙面打斬 起股 哥d技巧
冇乜人開班教技巧

係香港
睇完幾條片,屎蛋整幾件垃圾都開班教人
再深入D有幾多人會識

不過高手在民間,等神人出沒

雙面打斬最準確同有效方法就係係紙樣mark晒位黎打
但事實好少人會咁做/高手都未必會

大家通常用咩方法雙面打斬
我多數打完一邊用肉眼同間尺度位
衰過幾次

淘寶買過半張擦蠟雙肩7.x英尺500蚊
兄弟同廠腩條皮碎大少少/使用率高都200蚊啦
BTW 兩張都係la bretagana 出嘅擦蠟皮
其實你地係點學雙面打斬 起股 哥d技巧
冇乜人開班教技巧

係香港
睇完幾條片,屎蛋整幾件垃圾都開班教人
再深入D有幾多人會識

不過高手在民間,等神人出沒

雙面打斬最準確同有效方法就係係紙樣mark晒位黎打
但事實好少人會咁做/高手都未必會

巴打可唔可以出教學

link

link

有冇LINK? 淘寶我只買過山羊 同羊皮
兄弟碎皮唔係咁抵 半裁會抵的 不過用唔用得晒係一個問題
留名

買書先
我都係

建議你買皮革工藝19 我幾年前靠睇呢本野慢慢學d基本野
不過你話雙面斬 點修靚邊 壓坑個堆就一步步黎
巴打係高登戈斯汀?

首先買工具

邊到買好

首先買工具

邊到買好

老實講淘寶最平
睇你想支持支那家香港商戶喇

link

間野叫18皮革,自已search 啦
BTW 淨係知buttero 係兄弟買幾抵
有冇整過鎖匙包 好想要

邊種

首先買工具

邊到買好

老實講淘寶最平

有無link

邊到買好

老實講淘寶最平

有無link

Search 漂印象
店名黎
工具齊全

香港好似有間叫 馬頭圍工具店,高級工具為主

你自己比較下
咩係雙面斬 ?
即係兩塊皮分開打窿?

link

間野叫18皮革,自已search 啦
BTW 淨係知buttero 係兄弟買幾抵

望住的皮就諗起皮個陣味
咩係雙面斬 ?
即係兩塊皮分開打窿?

其實分開打安全過兩三層咁打

打完既窿完全反轉左
咁要點縫?
有無特別既方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞