[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike
見到隔離開始有人開始講皮鞋,而有部分巴絲都開始討論皮革既野

不如開個皮革、皮雕討論POST,等大家可以係度互相交流

由於市面上質素參差,不論想搵人訂造、學造都可以唔洗做水魚,唔係怕貴,而係怕手工差,做得唔好
Q&A:
Q:皮革分幾多種?
A:大類分兩種,一種係由植物油份製既植鞣革:另一種就係常以化學原料製既銘鞣。前者比後者環保,可塑性大,可用作染色皮雕,價錢一般較貴。

Q:點樣分辨靚皮革?
A:其實靚唔靚好主觀(廢話)。但有一套常用既準則比大家參考,
第一, 皮面花痕既多少/愈少愈靚
第二, 皮面顏色既均勻/愈勻愈靚
第三, 皮底既纖維緊密程度/愈密愈靚
第四, 皮所散發出既香味/並非化學味濃
最後,都係個句,你揀上手覺得心水O岩就去碼啦

Q:邊度買皮革/工具?
A:深水埗大南街一堆既皮號/觀塘某部分工廈/淘寶

Q:初學要買幾多工具先夠?
A:皮革工具係無底深潭,買極都可以繼續有,
但初學基本要有:CUTTER、CUTMAT、黃膠/膠水、菱斬、針線、木/膠鎚、膠板都已經可以開工,跟住就視乎做咩野而添購

Q:係咪愈貴工具愈好?
A:一分錢一分貨,一般中價日本工具已經好夠大家用,而大陸亦有部份手製工具又平又靚,但係產量唔多,要花D時間去搵搵下

Q:皮藝難唔難學?
A:易學難精,要上手好快,但要做得好就要花時間練習同鑽研,小弟睇書自學都花左年幾先似樣

Q:皮雕係咩野?
A:皮雕有別於皮藝,完全係第二樣野,可以分為傳統皮雕同浮雕。有興趣我先再講多D。

Q:點解手造皮革產品咁貴?
A:其實唔係皮料最貴,往往都係手工同時間最貴,日本唔少職人賣一個袋就等於你一個月人工,因為當中一針一線都係時間同心血黎。

有用網站:
皮工坊
http://www.leathercraft.cn/bbs/
動手網
[url]http://www.dongshou.com/
[/url]
最後,小弟拋磚引玉,引下高手上水

長銀包

馬屎忽短財

錶帶

手鐲

皮雕

可能有人已經認得我,歡迎各高手上水
留名
留名
強帖黎明
留名學野
比多個日本仔皮革channel大家參考下,入面會有保養同縫紉教學
https://www.youtube.com/channel/UCYksBAVU71Xiph2aE5pe-8g
留名

垃圾級

唔垃圾,慢慢做會進步
不過做錶帶可以用薄少少既皮,更易上手。
隔離既卡套幾型
留名
留名
留名
如果想出去學整個皮革銀包有冇推介?
留名

有冇budget限制先?
同長定短?
皮革post好似有魔咒咁
冇一個post過到3 日

同長定短?

短 想$1000 內

垃圾級

唔垃圾,慢慢做會進步
不過做錶帶可以用薄少少既皮,更易上手。
隔離既卡套幾型

我都有整p仔錶帶
皮革post好似有魔咒咁
冇一個post過到3 日

係,我都未試過1001
希望今次得

同長定短?

短 想$1000 內

有冇聯絡方法?免得賣廣告,但出面多數要1k多d如果想整得靚
無整差唔多成年囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞