[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike
啱啱造咗人生第一件成品, 有好多地方都做得好差...
想問下大家一啲技巧

1. 打斬時個底係咪要完全穿透? 定有少少窿位就得?
(因為我用硬膠板墊底好難打穿, 係咪要塊軟身墊板先得?)
2. 如果塊皮本身太厚想成塊削薄佢既話, 點做比較好?
3. 點樣令到塊皮軟身啲? 因為我整果個卡片套屈極都會自己彈返起
4. 用CMC前洗唔洗用砂紙磨咗一次先?
5. 我見有人話個皮邊要用封邊液磨, 但我照用CMC得唔得? (因為手頭上無)

>>另外分享下我整既流程, 希望大家可以比啲意見我等我下次可以整得好啲.
>>皮係淘寶既, 唔知係唔係唔識揀, 塊皮好厚(3mm)...
>>感覺上係買錯咗野, 佢似係做大型皮具用..
>>但唔買都買咗, 照試整咗個卡片套出黎...
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c-s.w4002-14938167372.19.lwXelJ&id=42786940022

流程如下:
1. 畫紙樣Cut皮
2. 皮面上少少油
3. 皮底/皮邊 用CMC磨平
4. 削少少邊 (要縫線既位置)..... 基本上係亂削, 最後個縫線位好核突...
5. 用間距規畫要縫線既地方然後打斬
6. 用膠水黐要縫線既地方
7. 膠水乾之後縫起佢

圖就唔POST喇, 太核突
冇圖冇真相
如果要大力打穿,係皮下面再墊多塊皮
打唔穿可以用菱錐

2.用削皮機 OR 自己削

3.唔太明你想點屈? 如果想定型可以係皮上面點少少水

4.要

5.可以

高手有錯請指正
想問下大家一啲技巧

2. 如果塊皮本身太厚想成塊削薄佢既話, 點做比較好?
3. 點樣令到塊皮軟身啲? 因為我整果個卡片套屈極都會自己彈返起
4. 用CMC前洗唔洗用砂紙磨咗一次先?
5. 我見有人話個皮邊要用封邊液磨, 但我照用CMC得唔得? (因為手頭上無)

>>另外分享下我整既流程, 希望大家可以比啲意見我等我下次可以整得好啲.
>>皮係淘寶既, 唔知係唔係唔識揀, 塊皮好厚(3mm)...
>>感覺上係買錯咗野, 佢似係做大型皮具用..
>>但唔買都買咗, 照試整咗個卡片套出黎...
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c-s.w4002-14938167372.19.lwXelJ&id=42786940022

流程如下:
1. 畫紙樣Cut皮
2. 皮面上少少油
3. 皮底/皮邊 用CMC磨平
4. 削少少邊 (要縫線既位置)..... 基本上係亂削, 最後個縫線位好核突...
5. 用間距規畫要縫線既地方然後打斬
6. 用膠水黐要縫線既地方
7. 膠水乾之後縫起佢

我會最尾打磨之後先削邊,因為用間距規條邊唔直好易畫出黎條線都唔直
冇圖冇真相
3.唔太明你想點屈? 如果想定型可以係皮上面點少少水

唔該晒, 下次我打斬時試下墊塊唔要既皮先

另外第3點即係好似銀包咁通常摺埋佢就唔會彈返起身
但我件作品佢會自己翹返起身
示意圖:
想問下大家一啲技巧

我會最尾打磨之後先削邊,因為用間距規條邊唔直好易畫出黎條線都唔直

唔好意思我有少少唔明.
最尾打磨之後 即係臨打窿前?? 定係打完窿縫線前?
想問下大家一啲技巧

唔好意思我有少少唔明.

打磨皮邊我會係最最最尾, 縫線之後
所以我係開皮, 畫線, 打斬, 削邊, 磨邊 咁做

劣作!

3mm 太厚啦
Card holder 好似係1定1.2 就夠
想問下大家一啲技巧

唔好意思我有少少唔明.

我最後縫線之後都有磨條邊令佢滑身

但唔知係咪我塊皮太劣定我手勢唔好.
個邊唔磨一次先(磨平少少)好難削...
所以我係 磨邊->削薄->縫線後再磨邊

咁樣做法有無問題?
皮係淘寶既, 唔知係唔係唔識揀, 塊皮好厚(3mm)...

3mm 太厚啦
Card holder 好似係1定1.2 就夠

係, 所以我下次整呢啲細件野都會買返薄皮
今次當學野

唔好意思我有少少唔明.

咁樣做法有無問題?

咁你畫出黎嘅間距線直唔直?
岩岩買左set tool 同原色植色反來
有冇d 新手試玩既小配件推薦小弟做
想問埋你地d 樣板係邊個website 搵

card holder

card holder

想問埋原色植鞣皮係郁手做之前係要上左邊隻油先?
有無皮玫瑰花教學 想整比女朋友

card holder

想問埋原色植鞣皮係郁手做之前係要上左邊隻油先?

自己畫,想要幾長咪幾長,幾格咪幾格
上左mink oil先

card holder
coin bag
wallet
passport holder
如果我想試下畫星空皮

係咪要用白色/肉色皮上色?

另外用邊款顏料?
我預用3原色+白色

咁岩ig 見到
利申打手死全家

咁岩ig 見到
利申打手死全家

其他好易,cut 5/6 塊 花狀既皮
之後用水濕濕佢,扭下d 彎度,之後幾塊 串埋佢

唔好意思我有少少唔明.

咁樣做法有無問題?

唔係好直, 所以一路打斬一路自己人手修正

咁樣做法有無問題?

唔係好直, 所以一路打斬一路自己人手修正

所以你可以試吓界開咗塊皮然後畫左間距先, 條線會直好多
用左elle菱斬年幾 想玩下法斬
通常大家係邊入手 同埋岩田屋哥d咩價位到?
淘寶見過有d訂做都好似幾靚仔 大家點睇

趁淘寶開爐 買下野先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞