[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike

岩田 同 army 都好似係3-5百一枝咋喎

岩田過千啦
比多兩舊用army,正過岩田

想問下啲斬要係邊到買?大南街?我見有人話岩田已經好難買到,要上網訂,唔該曬大家

想菱斬定法斬?

菱斬歐洲式,因為之前去上堂用呢個整散紙包
但分別係咩?

其實斬大概係分
菱形 橄欖形 六棱形
菱斬平價又ok 就elle 貴就岩田
橄欖就淘寶好似有 有牌子就唔知
六棱就amy roke(email訂) 布蘭查(裕豐好似有得訂) 裕豐好似有自己搵廠整左隻1400蚊有8 5 2齒
其實我覺得新手買elle就ok

清楚曬!咁vergez Blanchard 呢?聽聞係hermes工匠用,elle係大南街d 店有無得賣?一般要用幾多號?好似愈多孔就愈貴?真心唔該曬解答左我咁多問題

即係六棱既 布蘭查 新手唔建議用不過 因為要自己打理 易銹 同埋技巧有小小分別

岩田 同 army 都好似係3-5百一枝咋喎

岩田過千啦
比多兩舊用army,正過岩田

想問下啲斬要係邊到買?大南街?我見有人話岩田已經好難買到,要上網訂,唔該曬大家

想菱斬定法斬?

菱斬歐洲式,因為之前去上堂用呢個整散紙包
但分別係咩?

其實斬大概係分
菱形 橄欖形 六棱形
菱斬平價又ok 就elle 貴就岩田
橄欖就淘寶好似有 有牌子就唔知
六棱就amy roke(email訂) 布蘭查(裕豐好似有得訂) 裕豐好似有自己搵廠整左隻1400蚊有8 5 2齒
其實我覺得新手買elle就ok

清楚曬!咁vergez Blanchard 呢?聽聞係hermes工匠用,elle係大南街d 店有無得賣?一般要用幾多號?好似愈多孔就愈貴?真心唔該曬解答左我咁多問題

同埋一般就8配2齒 價錢就千幾啦 愈多就愈貴當然

腩條比肩位平一半around
腩條密度比肩位低 利用程度低 多疤 冇咁挺身
你上堂學你叫佢比你睇下原本塊片 如果佢係長而且窄 就腩條黎
千幾蚊你自己衡量啦 不過人地要交租哥啲 手工 時間都係金錢
我可以介紹啲比你 如果想多啲選擇 tg我 iameric123
最後,小弟拋磚引玉,引下高手上水

長銀包

馬屎忽短財

錶帶

手鐲

皮雕

個袋幾靚
如果兩邊加個扣變斜孭袋唔知得唔得?
(想訂製
小弟想整個手袋比女女,
有無巴打可以教教小弟

大槪咁樣大細

如果要E隻色皮筆直大約幾多?
想淘套法斬 有冇介紹
想淘套法斬 有冇介紹

Budget?
其實新手咩都唔識
去到兄弟個到見到擦蠟皮幾好想試下整
想問下各位前輩會唔會有咩特別注意

極失敗之作 本身卡位預得啱啱好 打斬打得太入 去到整好曬先發現擺唔落卡 覺得自己好傻尻 跟住手殘cut到啲皮唔知想點咁

極失敗之作 本身卡位預得啱啱好 打斬打得太入 去到整好曬先發現擺唔落卡 覺得自己好傻尻 跟住手殘cut到啲皮唔知想點咁

巴打買材料用咗幾錢

巴打買材料用咗幾錢

工具淘寶 非新手包 $500左右
皮就大南街 一大塊擦蠟 冇記錯就$140

巴打買材料用咗幾錢

點解你個面都打左lon
正常應該係入面打
其實新手咩都唔識

注意地方就係唔好以為好易整得靚
要經得起整得樣衰既準備
同埋燒錢

巴打買材料用咗幾錢

點解你個面都打左lon
正常應該係入面打

一切皆因on9
學野
其實新手咩都唔識

注意地方就係唔好以為好易整得靚
要經得起整得樣衰既準備
同埋燒錢

收到
想問下,如果要將3塊分開嘅皮
立方體咁縫埋,個角位應該點做
紅圈果個位
紅圈果個位

https://youtu.be/AVHL0TUCTG4
黎緊想整個女裝背囊,做生日禮物送俾人
自己乜都唔識,所以想出去上堂整
只識一間觀塘工廈既皮革,見$3xxx
想問價錢合唔合理?
或者各位巴絲有無介紹
紅圈果個位

https://youtu.be/AVHL0TUCTG4

沒齒難忘
唔知有無問錯地方,有無巴打絲打會搞皮革workshop或者join過出面嘅皮革workshop? 小弟公司要搞員工event 8-15人,想join下出面嘅皮革workshop整下皮卡片套。但市面上太多選擇,驚中伏,有無人有介紹?

非常感謝
唔知有無問錯地方,有無巴打絲打會搞皮革workshop或者join過出面嘅皮革workshop? 小弟公司要搞員工event 8-15人,想join下出面嘅皮革workshop整下皮卡片套。但市面上太多選擇,驚中伏,有無人有介紹?

非常感謝

Tg: fortgonly
可以睇睇我開嘅post睇下合唔合心水
有無人試過陶瓷裁皮刀? 好唔好用?

https://www.facebook.com/AlriStarLeatherFactory/photos/a.661212183902064.1073741828.659387684084514/883556028334344/
或者淘寶都有
https://world.taobao.com/item/35531410344.htm?spm=a1z3o.7695283.0.0.5I8pyn

幾十蚊咪玩下囉 點都好用過古之月既
但仲平過美貴久
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞