[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike
Push
香港d土炮皮革產品/workshop真係搵笨柒
款,料,手工乜都唔掂
睇下日本牌子 真係狗也不屌香港d垃圾
款,料,手工乜都唔掂

講幾個handmade牌子比我地聽學下嘢

到手

係咪一樣

整左個

想問下中間條gap點整得冇咁明顯?
只用cmc

幼紗紙磨

膠水要薄
長遠嚟講啡係咪襟舊過黑...?
定其實冇關係?

有無巴絲知類似呢D款嘅散子包邊度有得賣?
[/img]
想問下中間條gap點整得冇咁明顯?
只用cmc

幼紗紙磨

膠水要薄

剛落左大南街行下
其實會唔會太多皮店
學左整皮一排, 想請教巴打呢個袋係用咩整, 問過呢間學整要500幾蚊, 唔係好想比錢住, 有冇巴打求簡單教學
就咁睇好似係羊皮, 但面果浸點整???

面果浸似係布?

睇落似, 但又好似唔係, 困擾左我成個月

內外都係布,係得後面用皮
500蚊可以留返買料
https://www.youtube.com/watch?v=iX574Gsu1Qg
係正面加多層布

最好有機車
留名
估唔到個post仲未沉
代我朋友貼多張新作(佢無AC)
估唔到個post仲未沉
代我朋友貼多張新作(佢無AC)

好靚

到手

係咪一樣

我望落覺得19 好啲
完全新手, 想自己整條結他揹帶, 有咩要注意?
用邊種皮/要d 咩基本工具?
求教路, 感激不盡
求教路, 感激不盡

初學要買幾多工具先夠?
A:皮革工具係無底深潭,買極都可以繼續有,
但初學基本要有:CUTTER、CUTMAT、黃膠/膠水、菱斬、針線、木/膠鎚、膠板都已經可以開工,跟住就視乎做咩野而添購

其他我唔識 等高手答你
款,料,手工乜都唔掂

Mildy hand

台灣人嚟喎師傅
求教路, 感激不盡

初學要買幾多工具先夠?
但初學基本要有:CUTTER、CUTMAT、黃膠/膠水、菱斬、針線、木/膠鎚、膠板都已經可以開工,跟住就視乎做咩野而添購

其他我唔識 等高手答你

如果係一次性
去皮號叫人幫你開料啦
揀啲厚同實嘅皮
Buttero / j&e bridle 總之就雙肩(部位嚟)
價錢1xx-2xx
睇吓你買咩,唔好揀腩太軟同伸展性太高
如果你彈木結他就勉勉強強如果你彈開電結你放支gibson好快收皮

條帶嘅金屬位置相信你拎去皮嘅人地肯幫你裝
咁大概係咁其他人補充下

有無巴絲知類似呢D款嘅散子包邊度有得賣?

揾人整,上下淘寶/深水寶揾師傅整
款,料,手工乜都唔掂

Mildy hand

呢個台灣好野黎

本身鐘意日牛,又買唔起名牌皮袋,的起心肝自己整

呢個真心靚
款,料,手工乜都唔掂

Mildy hand

呢個台灣好野黎

如果要日本既師傅,可以揾揾
dullesclub, 8leather, niwa,

Mildy hand

呢個台灣好野黎

如果要日本既師傅,可以揾揾
dullesclub, 8leather, niwa,

Niwa啲邊好靚
但唔係好鐘意佢啲線步

日本仲有go_leather
神級
求教路, 感激不盡

初學要買幾多工具先夠?

其他我唔識 等高手答你

如果係一次性
去皮號叫人幫你開料啦
揀啲厚同實嘅皮
Buttero / j&e bridle 總之就雙肩(部位嚟)
價錢1xx-2xx
睇吓你買咩,唔好揀腩太軟同伸展性太高
如果你彈木結他就勉勉強強如果你彈開電結你放支gibson好快收皮

條帶嘅金屬位置相信你拎去皮嘅人地肯幫你裝
咁大概係咁其他人補充下

謝解答
款,料,手工乜都唔掂

介紹下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞