[LIHKG] 皮革工藝、皮雕技術研究、分享討論區

702 回覆
56 Like 2 Dislike

整袋縫線好痛苦

個底難唔難整?
新整左個馬臂X多脂意植鞣

另外買左張雙肩BUTTERO整銀包比自己,超耐無玩原色

整袋縫線好痛苦

個底難唔難整?

就咁睇一張皮過,個底唔難整,紙樣設計難好多
新手上路 唔知點解個邊磨極都唔會「令」到發哂光咁嘅
我上網搵過方法 睇過皮革書 跟足做都磨唔靚
求大家詳細教細佬點先磨得靚
利申 啲工具全部淘寶買
利申 啲工具全部淘寶買

你嗰塊植鞣定鉻鞣先?
利申 啲工具全部淘寶買

影黎望下先
利申 啲工具全部淘寶買

你嗰塊植鞣定鉻鞣先?

我都唔識分
皮底好多毛毛

第一眼睇錯以為係面包黎
巴打應該係植楺黎 即係可以修邊既
鉻鞣就修唔到既
但首先建議巴打塊皮買哥時可以削薄少少先 會易啲處理 1.2mm咁上下都岩整啲小物

第一眼睇錯以為係面包黎
鉻鞣就修唔到既
但首先建議巴打塊皮買哥時可以削薄少少先 會易啲處理 1.2mm咁上下都岩整啲小物

同埋修邊講求條邊一定要齊先 用刀裁返平先 或者用粗沙磨平 後者方法會較適合新手啦
條邊基本上平滑 唔會凹凹凸凸先再做封邊既步驟
基本上就係加床面處理劑再磨邊 其他巴打有po教學都可以參考一下 但一般所謂反哂光都係有打燈既
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/11/194857_265973a55579d81167fb94f2f072d59a.jpg

第一眼睇錯以為係面包黎
鉻鞣就修唔到既

同埋修邊講求條邊一定要齊先 用刀裁返平先 或者用粗沙磨平 後者方法會較適合新手啦
基本上就係加床面處理劑再磨邊 其他巴打有po教學都可以參考一下 但一般所謂反哂光都係有打燈既
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/11/203645_c253f03fa0057839a9aa5ccc74b1c804.jpg

多謝巴打指教
我都有用粗沙磨佢 但一邊磨就一邊跌好多毛毛出黎 有啲又會kick住係皮上面 呢個時候可以點做 請指教
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/11/194857_265973a55579d81167fb94f2f072d59a.jpg

第一眼睇錯以為係面包黎
鉻鞣就修唔到既

https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/11/203645_c253f03fa0057839a9aa5ccc74b1c804.jpg

多謝巴打指教
我都有用粗沙磨佢 但一邊磨就一邊跌好多毛毛出黎 有啲又會kick住係皮上面 呢個時候可以點做 請指教

所以我唔鐘意用超粗既沙 我會用裁皮刀慢慢批平佢
似瘋馬皮喎,如果係磨唔到架
新整左個馬臂X多脂意植鞣

另外買左張雙肩BUTTERO整銀包比自己,超耐無玩原色

巴打buttero 原色係兄弟買?幾錢尺阿?

啱啱開始學整皮革 劣做
想自己整cardholder同筆袋

係咪好難搞 點入手好
想問下咁多位巴打去開皮街邊間買皮多?

利申:想搵擦蠟皮

係咪好難搞 點入手好

皮革工藝本書有筆袋紙樣教學 跟住整都唔錯, card holder 就youtube 好多教學
想問下咁多位巴打去開皮街邊間買皮多?

利申:想搵擦蠟皮

巴打個d 質感幾好

唉學人去左淘仔買擦蠟皮, 中哂伏

利申:跟書整

係咪好難搞 點入手好

皮革工藝本書有筆袋紙樣教學 跟住整都唔錯, card holder 就youtube 好多教學

驚3分鐘熱度
有冇邊間淘寶啲工具好推介

係咪好難搞 點入手好

驚3分鐘熱度
有冇邊間淘寶啲工具好推介

買2,4齒菱斬,𠝹刀,蠟線,針,cmc 同皮就可以整card holder(好似係)

淘寶好多入門套裝, 好似都係7,80蚊人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞