[睡前故事]訓前想聽故事既朋友們進來吧,也許你能找到一個使你安睡的故事

446 回覆
277 Like 127 Dislike
因為小弟今晚打算做野做成晚
所以早啲post

各位巴絲打巴打
新年快樂,整理過去一年,新一年輕裝上陣
晚安啦各位
新今年第一個新讀者留名
寫緊今日既故事,希望係12點45分前出到
多謝巴打支持
晚安啦各位巴絲打

發個好夢
我都訓了
晚安
好好睇
好好睇

多謝巴打既欣賞
第十五夜 – 《魚餌》、《記憶》、《變色龍》

第一則故事 《魚餌》

小兔子餓了想吃烤魚,這天她蹦蹦跳跳地來到溪流旁邊,背後藏著從老爸那裡「借」來的魚桿。

她興奮地揮動魚桿,彷彿已經嗅到了烤魚那濃郁芳香的味道以及金黃香脆的口感。

小兔子一直等啊等,連蝸牛都從樹根爬到了樹冠,仍然沒有任何收穫,每等一刻鐘,小兔子的腮便會多鼓起一分,現在小兔子的腮子已經腫得像被塞進兩塊大石頭了。

小兔子打算收桿回家看動物電視時,魚漂終於晃動了一下,喜出望外的小兔子嘴巴微張,連忙興奮地捲動魚線,發現勾子上的魚餌被換成一條蚯蚓和一封濕透的信:

「兔子小姐,別再用胡蘿蔔啦。」小兔子有點不好意思地收回魚桿,回家去了。

水下的那條年輕的魚正吃吃地笑:「反正我們都知道那蚯蚓是甚麼樣,捉不到我們的,而我又可以常見到她,真好。」

第二則故事:《記憶》

金魚從缸中醒來,他花了二秒了解清楚自己身在何方,一瞬間他知道自己只有七秒的記憶,動彈的時候全身上下都劇痛,他從不記得自己為何而遍體鱗傷,他在魚缸中游了一秒,終於看見另一隻金魚,她的模樣、氣質深深吸引著自己,他們相戀了三秒,然後最後一秒看見她愉快地游向另一隻比自己更好的金魚,終於明白自己的心痛和傷痕從何而來。

下一秒,他又從魚缸中醒來。

第三則故事:《變色龍》

「變色龍先生,你不用遷就我的,不用改變自己啊。」桔梗花小姐略帶驚慌又有點開心地對變色龍說道。

變色龍遲猶了一會兒,好像在下甚麼重大決定一般,好久他才開口說:「不,我決定了你就是我的顏色了!」

(桔梗花花語:不變的愛) 
今晚無乜特別靈感, 提供3篇好短既故事比大家

各位巴絲打晚安
希望你地今晚有個好夢
今日搵靈感果陣睇到則笑話, 可能有啲低俗勿介意, 分享比大家

勇者鬥惡龍
從前,
有條惡龍它必須每天吃個處女,
後來..村裡來了個勇士,
然後,
惡龍就餓死了。

而後公主知道了殺死惡龍的勇士後,便來到了勇士所在的村子,
後來,
勇士就死了。
好睇 雖然冇成日留言 但keep住每晚都入黎睇 加油
好鍾意靈魂伴侶個故 唔講出黎但expect對方會做的確係好大風險 往往最後只會越來越多嘅失望 無論係對朋友 家人 或伴侶都一樣 但呢樣野係雙向 要雙方肯講出黎先可以一直維持..加油 好有同感
今晚個三個短篇都正 鐘意《記憶》個篇
好睇 雖然冇成日留言 但keep住每晚都入黎睇 加油

多謝巴打支持
好鍾意靈魂伴侶個故 唔講出黎但expect對方會做的確係好大風險 往往最後只會越來越多嘅失望 無論係對朋友 家人 或伴侶都一樣 但呢樣野係雙向 要雙方肯講出黎先可以一直維持..加油 好有同感

無錯 但我好多野都太遲先學得識
將我既反思同諗法寫成故事
今晚個三個短篇都正 鐘意《記憶》個篇

多謝巴打欣賞
我都鐘意記憶果篇多啲
D故雖然講唔出咩大道理
但非常有親切感
巴打好有心
嘻 高山低谷 王清蘇非
係咪改編至Up Side Down 同 The Notebook?
搞到我好想再睇過呢兩套戲
D故雖然講唔出咩大道理
但非常有親切感

我怕篇篇都講道理
就會流於表面
其實我有啲雞湯野係入面
如果你面對緊某啲問題 可能會得到啟發
但當係普通溫馨故睇 都無咩問題
再次多謝巴打欣賞
巴打好有心
嘻 高山低谷 王清蘇非
係咪改編至Up Side Down 同 The Notebook?
搞到我好想再睇過呢兩套戲

寫果陣唔覺意用左差唔多既模式
但希望有啲新野比到大家去睇
我都鐘意呢兩套戲
依家寫緊今日既故, 今日果篇會長啲, 所以我盡趕係12點左右前出, 但慢工出細貨, 我會兩者平衡下, 希望快得黎篇故好睇

如果遲左, 先同大家講句唔好意思
有未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞