[睡前故事]訓前想聽故事既朋友們進來吧,也許你能找到一個使你安睡的故事

446 回覆
277 Like 127 Dislike
一點鐘前會出到文
第三十三夜,《錯過》

南天佑和慕盈盈二人同年同月同日同時生,打從蹣跚學步起便在同一個屋邨一起渡過幼稚園、小學、中學,南天佑生性陽光外向,愛笑又愛搗蛋,絕頂聰明還彈得一手好琴,從小便是女人緣不俗的小正太。

只是他有一首歌,只為慕盈盈一個而奏,那就是千語千尋的《永遠常在》。

二人彼此很喜歡互損對方,好像不把對方從氣勢上壓下去不行,但往往勝出後的那個都會覺得沒意思,因為弄得另一個人不太高興。

慕盈盈記得幼稚園的南天佑整天一塊每世界欠了他的臭屁模樣,但偏偏很是愛哭。

有次學校秋季旅行他意外走失了,迷路在一片灌木之中,對於矮小的他們來說,灌木幾近參天的熱帶雨林了,不巧他碰掉了一個蟲巢倒在自己身上,整窩的蟲傾巢而出爬滿他身上,他嚇得臉無紅色,只懂無助地大哭。

慕盈盈對南天佑的哭叫聲太熟悉了,沿著哭聲找到了他,平生最怕昆蟲的她居然抄起一枝樹枝,趕走南天佑身上的毛蟲。

由於太害怕,以致於兩個人被發現的時候,二人都仍然在哭著,甚至抱在一起互相安慰對方,逗得幼稚園老師哈哈大笑。

南天佑視此為人生一大污點,但他正因為這件事,喜歡慕盈盈很多年了。

只是,二人始終無法踏出那一步,突破成那種關係。反而是在中六那年,二人因慕盈盈應不應該接受其他男生邀舞的吵架之後,鬧得不歡而散之後,他們鬥氣似的冷戰, 不揪不睬得甚至連彼此的好友都著急了。

直至有一天,南天佑沒有再回到學校上學。

一天、 兩天、一個星期、一個月。

慕盈盈在第二天就知道他退學了,聽說是家庭因素,緊急的連一句道別都來不及說嗎?

她很生氣,這麼多年的情份可以連一句再見都不說,連電話號碼都換了,南天佑徹底消失在人間。

地球沒有停轉,腰間的秀髮也沒有停止生長,只是她剪成短髮,穿上警服。

是的,她成為了一名刑警。

八年後,二人再次相逢的於深夜街頭,慕盈盈與同事接上頭指示到現場捉拿黑幫火拼,慕盈盈一人最先抵達現場。

卻沒想到自己深陷戰場之中,被捲入了火拼,雙方人馬都朝自己攻來,嚇得她花容失色連忙拿出手鎗自保,但他們竟然像不怕死般繼續前衝。

只見一身穿黑色襯衣的男人擋在自己面前,信步穿梭在各種人影、刀光棍影之中,每走一步,便擱下一人,手段之狠辣殘酷完全是致人於死地。

待男子停下腳步時,身邊已經全是躺在地上的傷員,捂著傷處痛哀,他自己也是滿身刀痕、鮮血淋漓,慕盈盈輕易認出了那人就是八年沒見的南天佑,一時之間怔在原地。

此時的他一身戾氣面目猙獰,與過去那陽光爽朗的他完全無法重疊,慕盈盈覺得眼前這人好陌生。一眾小弟姍姍來遲,趕忙屁顛屁顛跑到他身邊詢問他傷勢。

慕盈盈還是硬著頭皮壯著膽子走上前將警員證橫在胸前一喝:「西九龍重案組探員,現在懷疑你們非法毆鬥,全部跟我返差館!」

那一眾混混自然不怕,更甚者吹起口哨調戲起她來:「美女,今晚玩制服誘惑好嗎?」

原來正在呆著的南天佑暴怒,一手捉住那混混的肩膀,朝他腿骨上來了記腿鞭,咔的一聲那人痛得冷汗直冒。

「我未發話,看清楚狀況。」

「是的,南哥。」混混低聲答道。

南天佑無視額角滲血,大步走前來到她面前,忽然露出了八年前的陽光笑容:「好久不見啊,沒想到你做了警察,也對,你是一個有正意義的女生。」

周圍小弟們簡直不敢相信城府極深、不拘言笑的南哥竟然會笑得如此燦爛,是的,自第一天加入社團後,他從小人物一步一步打至雙花紅棍(最強打手),沒哭過也沒笑過。

她冷冷地回答道:「我更沒有想到你消失了八年就是去了做古惑仔。你犯了法,跟我走吧。」

「不,今晚被伏擊的人是我,所以我不會跟你走的。」南天佑豎起食指晃了晃,那是他最愛的李小龍招牌動作,他自小便很喜歡模仿。

慕盈盈掏出手釦,面有難色地說:「不要逼我。」

「你就當從來沒有見過我吧。」南天佑嘆息一聲,轉身就走,慕盈盈上前想用手釦鎖住他的雙手,卻在電光火石之間被他擒拿奪過手釦,再輕輕放回她的手掌心。

頭也不回。

當年不辭而別,抱歉啊,我老爸欠下了巨債,我實在不想連累你,所以一直沒捅破那層關係,我花了很多年才還清。

如果,我知道你當上了警探,我怎會弄得滿身血腥。

原來,錯過一個人,不僅僅只是一個人,我錯過了整個世界,如今我的世界只有殺戮、黑暗。

漆黑的狗窩之中,南天佑默默彈奏起那首《永遠常在》,如以前一般動聽,卻再也回不了去。
https://www.youtube.com/watch?v=ltKjky6ZmmI

《錯過》的主題曲

各位巴絲打晚安
今晚既故事不算特別有靈感

anyway, 是時間睡覺了, 晚安
我幾年前已經睇過《三千年》呢個故事。你唔會同我講幾年前睇到個篇你就係原作者,又或者話你好鍾意呢個故事,所以想借鑑、加啲個人元素落去掛?咁請問你同搬字過紙、抄襲有乜分別?http://www.xn--lhr56reoi3vbc24cwmu.tw/index.php/10-2013-12-28-03-04-24

其實前面已經有巴打提過係九把刀既書、舊登見過呢啲故事,但你仲可以一、兩句就敷衍了事,第時仲話要合輯成小說。大佬,你每隔幾篇就唔同文風,唔係指古風同現代既分別,係你現代都可以上一篇台腔、下一篇充滿大陸俗語。文筆更加唔洗講,《三千年》個篇一睇就知冇可能係你慣有既文筆水平,亦冇可能係幾星期內進步既程度。真心唔知你仲有幾多篇係打住「好鍾意再加插個人元素」既幌子,實質係抄襲既短文。唔係個個都睇唔出架,樓主
好warm
好鍾意睇呢啲小短篇
多謝樓主
加油
我幾年前已經睇過《三千年》呢個故事。你唔會同我講幾年前睇到個篇你就係原作者,又或者話你好鍾意呢個故事,所以想借鑑、加啲個人元素落去掛?咁請問你同搬字過紙、抄襲有乜分別?http://www.xn--lhr56reoi3vbc24cwmu.tw/index.php/10-2013-12-28-03-04-24

我就唔quote 晒成篇啦
回應龍巴既意見同評論,我既出發點其實相當簡單,我放上網唔係想出名或者出書,呢兩樣野只係好額外好額外既bonus,我只係因為放棄左呢個夢想太耐,加上最近遇到人生挫折所以重新執筆,比個寄託自己之餘,又想比快樂大家
我坦白承認,有唔少故事情節其實已經被人寫過,我有啲只係加左好少既個人元素,用大學同學術界既定義,我明白一定會比人詬病抄襲
但我只係想分享同大家睇得開心,所以有啲會將情節搬過黎,我諗我咁諗可能有啲幼稚

晚晚出一篇,要有新意,故事性完整,我個人覺得相當有難度,加上小弟仍讀緊書,做緊野,有其他野要兼顧平衡,我已經盡力做好緊件事,不過呢個係寫手既責任,亦不能抱怨。

亦都明白龍巴你既出發點其實都想點醒我,所以先講聲多謝,我都會調整一下,將出文時間由一夜一篇轉成兩夜一篇,我會慢慢諗靈感,希望可以避免到一啲紛爭。

至於文筆方面,小弟寫小說同短篇已有8年時間,斷斷續續,兩地既小說睇過好多,我無點將台灣腔同大陸腔分開(我非文科出身,亦無認真鑽研兩者分別)。我私以為寫現代文既文筆唔需要好似古風咁典雅、文縐縐,通俗易明則可,否則讀落去會好臭、不好讀。
所以我寫現代文既時候好少斟酌啲字句
古風則不同,《三千年》開篇既文言係我作既,我可以寫得出一啲好文筆既野,但用既時間一定會長唔少,加埋獨有情節,如果《三千年》既原情節係我諗,由諗到寫晒需要大概要4-5日,但4-5日先一篇文,大家真係會睇得高興?我唔清楚

至少我係睇開啲日日更既小說,會開心得多。

我無意為自己開脫,初心亦非為名利同出書,有機會,真係有幸出書,都一定唔會傳錄晒99夜既故事

我明白呢樣涉及到信任問題,但抱歉,我諗我講乜都會有人唔相信

至少我相信有人睇得enjoy
我寫得enjoy
不好嗎?
如果我靠抄襲出名,我絕對會落返黎,但依家我都仲係藉藉無名,睇過既故事,睇下我寫既版本能不能感動你、令你開心吧?

再次謝謝你,龍巴
先多謝你既支持同鼓勵
每一句加油都比到動力我
我諗咁樣做唔會得到別人既掌聲
對於我黎講,原作者冠唔冠我名其實係閒事 我出發點係分享、給予多於創作
不過我唔想一個睡前故事既post咁多紛爭
所以接下來我會盡量避嫌
多謝大家
避你老母縑咩。
而家係你「抄襲」扮「原創」呀,講到你自己好無辜咁,你唔撚好抄咪冇紛爭囉。
屌你老母,又借鑑又致敬,咁撚多藉口。如果你大方認左抄咪算,我會當你一篇半篇,唔會深究。
覆得咁唔負責,咪認真睇下你D文囉,發現其實你篇篇都係抄咁制。
唔講咁多啦,49夜,盲撚睇過下書都知你係「模仿」「十二夜」啦,你實話又致敬架。
咁多篇入面,有幾多篇係抄你自己心裡有數啦。

講到你好辛苦咁。而家你自己話要每日一篇,你自己對自己作品同其他作者俾D尊重啦。
KOLOR以前夠每月一歌啦,唔通佢地又可以抄歌?
唔夠時間寫,冇IDEA,你咪慢慢儲囉。每日一篇,最後藉口唔夠時間去左抄,你話你唔撚係想「紅」?
我諗咁樣做唔會得到別人既掌聲
對於我黎講,原作者冠唔冠我名其實係閒事 我出發點係分享、給予多於創作
不過我唔想一個睡前故事既post咁多紛爭
所以接下來我會盡量避嫌
多謝大家
避你老母縑咩。
而家係你「抄襲」扮「原創」呀,講到你自己好無辜咁,你唔撚好抄咪冇紛爭囉。
屌你老母,又借鑑又致敬,咁撚多藉口。如果你大方認左抄咪算,我會當你一篇半篇,唔會深究。
覆得咁唔負責,咪認真睇下你D文囉,發現其實你篇篇都係抄咁制。
唔講咁多啦,9夜,盲撚睇過下書都知你係「模仿」「十二夜」、「一千零一夜」啦,你實話又致敬架。
咁多篇入面,有幾多篇係抄你自己心裡有數啦。

講到你好辛苦咁。而家你自己話要每日一篇,你自己對自己作品同其他作者俾D尊重啦。
KOLOR以前夠每月一歌啦,唔通佢地又可以抄歌?
唔夠時間寫,冇IDEA,你咪慢慢儲囉。每日一篇,最後藉口唔夠時間去左抄,你話你唔撚係想「紅」?
你唔撚想紅,你唔一早講「改篇」?扮撚曬「原創」俾人踢爆左又係到兜,話自己好慘好慘。
食屎啦你。
我無講過自己無辜
不過我諗我依家做咩都好瓜田李下,依家連post名都話抄
如果真係覺得我篇篇都抄,我後面仲有六十七夜要寫,願意信我慢慢寫過就一齊睇,唔願意既話負評都得,是其是,非其非,我的確一開始就無講明係改編,呢個錯我會認

我講寫作原因唔係需要任何人既同情,願意留低就留,不願意你可以繼續鬧,但我會慢慢做,直至我做唔落去為止。
我無講過自己無辜
不過我諗我依家做咩都好瓜田李下,依家連post名都話抄
如果真係覺得我篇篇都抄,我後面仲有六十七夜要寫,願意信我慢慢寫過就一齊睇,唔願意既話負評都得,是其是,非其非,我的確一開始就無講明係改編,呢個錯我會認

我講寫作原因唔係需要任何人既同情,願意留低就留,不願意你可以繼續鬧,但我會慢慢做,直至我做唔落去為止。

所以話呢,你文化水平真係冇乜,有D故根本冇可能出自你手。
瓜田李下係講緊「君子防未然,不處嫌疑間。瓜田不納履,李下不正冠。」
而家唔係嫌疑,而係你已經抄撚左。
我建議你不如做一個「睡前故事選集」,將人地篇文cut and paste 落嚟,再指明出處,都係一件美事。做嘅嘢同而家差唔多,點都好過俾人話抄。
想人睇得開心你share咪算
又要拎光環又要左抄右抄
比人踢爆咗就懶係多解釋
如果無人爆你可以呃幾耐
一開始就知有部分「改編」,不過依然都好想睇 但希望樓主會原創更多故事 造福下我地
LM睇人抄故
明白 多謝巴打既建議 我以後引用會直接原文 同出處
原創還原創
引文還引文
以後非原創既會注明返
巴打講得岩 多謝你
唔好咁講 我都只係一個凡人
以後無「改編」 只有share同原創
多謝你既支持
抱歉 以後只有share同原創
希望你都會繼續支持
十篇有九篇都話致敬
抄襲狗,最叻偷人地嘅創意,無料扮四條。

出故照抄都有200正評?唐小鴨???
https://lihkg.com/thread/539881/page/1?ref=ios

大家一齊俾負皮呢啲無良心嘅作者!
抄襲狗
抄襲狗
抄襲狗
抄襲狗
抄襲狗
抄襲狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞