降魔的大結局(22)

1001 回覆
58 Like 21 Dislike
其實可以到最尾都唔解豪仔條線(廢石=/=豪仔),續集再講
乜Naomi仲有戲份
乜Naomi仲有戲份

點啊得返一個鐘又豪仔又魔種又Naomi,想點
如果有續集
芷若大夫都可以幫手降魔 做軍醫
反正佢係鬼域都試過救日本軍人
最後呢3集去得太快

淨係夢境呢集都可以拍一集

你尋晚咁講一定俾人屌足廿版
最後呢3集去得太快

頭六集真係太慢
講咁多小馬同心姐既野最後石敢當搶左心姐

有為研究超自然現象都可有可無,晒好多時間

因為監製話呢套劇係一個實驗 要試香港觀眾對靈異劇既接受情度
如果一開始就爆發D c9 可能接受唔到就直接熄電視 實驗失敗
所以套劇開頭會鋪墊D 生活情節 等大家慢慢了解角色同待入角色條線
雯b好索
今次雯b其實做得真心唔錯
問心個句芷若大夫就真係係人都做到
但做魔做到咁索咁正我相信唔係幾多個做到

Ali做呢個角色都會合格
兩個砌得過,可以both

到時降魔果個都搞唔掂,唔知小馬會唔會吸得太多反噬

Ali 都上左位,俾黃智雯發揮下都好
Btw 好想同隻魔扑野

趙希洛都到啦 隻魔角免上無咩挑戰性

如果劉佩玥同黃智雯交換角色做你估會點?

我覺得牙moon做到芷若同魔
但係黃智雯做唔到啤啤

芷若可能得 但觀感上都係智雯襯啲
但魔唔覺得

唔想智雯做啤啤 但想啤啤啲戲份分返啲俾芷若
最後呢3集去得太快

頭六集真係太慢
講咁多小馬同心姐既野最後石敢當搶左心姐

有為研究超自然現象都可有可無,晒好多時間

除非結局話有為研究到秘密武器,否則真係用黎攝時間

死咗一個蔣志光 仲有3個蔣志光
伏線

編劇彩蛋黎 暗示緊呢幾套劇係同一個universe

這三個網友分別叫做葉學明、祁仁和艾鐵文,除了在劇中同為蔣志光一人飾演之外,其他他們還有一個玄機,應該說是有一個共同之處-他們的角色名全部都是蔣志光曾經演過的!
在《情越海岸線》的葉學明,與謝雪心也是一對姐弟的關係,跟《降魔的》一模一樣(蔣志光與謝雪心雖無血緣關係,但叫阿姐,情比姐弟)。
在《實習天使》中,祁仁是一名經常沉迷於外星人的世界的人,跟《降》入面也是一樣。
《鬼同你OT》中的艾鐵文精於電腦科技,亦能感應腦電波,即鬼魂的存在。這三個角色套在《降》的角色上,無論性格和外型都無違和感,編劇功力真強勁!
https://www.hk01.com/%E5%A8%9B%E6%A8%82/134601/-%E9%99%8D%E9%AD%94%E7%9A%84-%E8%94%A3%E5%BF%97%E5%85%89%E4%B8%80%E4%BA%BA%E5%88%86%E9%A3%BE%E5%9B%9B%E8%A7%92%E5%8E%9F%E4%BE%86%E5%A5%BD%E6%9C%89%E5%BF%83%E6%80%9D-%E7%B7%A8%E5%AF%A9-%E7%B4%A2%E6%80%A7%E8%86%A0%E7%9B%A1%E4%BD%A2
希望TBB俾多少少BUDGET 開多一輯啦
講返真降魔 加返1,2個角色做隊友 一個亦敵亦友既人(但通常打FINAL BOSS會幫拖) 再加返條女女陪馬明

睇live監製話過30點收視會大機會開2

馬明: 而家26 27點好高啦

而家26, 7點都好撚高啦 30點好難,又唔係c9鍾意嗰類劇
呢輯當前傳做係好好睇,好想開第2輯講真降魔

唔開好d 根據以往經驗開親唔係劇本膠就係為左夾硬比人上位(達哥果類) 最後變到麒麟怪怪咁

最好第二輯講假芷若被馬明消滅前
用最後力量令魔界同人間之間出現一道裂縫
妖魔可以走到人間作惡
嘟嘟sir想同馬明合作
整個好似救殭清道夫VCD咁既秘密部門
馬明一開始唔想同人合作想單拖
因為怕自己會再害死人
有為既靈魂因爲想照顧晶晶唔想升天
留左係人間一邊陪伴晶晶一邊幫馬明製造降魔武器
馬明一邊幫手解決因為魔而引起的罪案
而之後出現一隻同馬明亦敵亦友既精靈
依隻精靈同石敢當一樣生存左幾百年
係古代曾經好似廢石咁搵左一個人類拍擋
但因為輸左比魔,拍擋被殺永不超生
自己又再次沉睡,再次復活之後為左降魔不擇手段
馬明一邊想佢教自己幫廢石復活既方法
一邊因爲睇唔過眼佢既手法而衝突
最後老套橋段,精靈因爲馬明而放低仇恨
教左馬明點幫石敢當復活,但自己比魔暗算
精靈臨死用自己生命去封印魔界同人間既裂縫
而係人間既魔為左解開封印而集合
石敢當復活之後同馬明一齊打大佬
打完之後馬明同石敢當講返自己終於知降魔係咩
明白自己天職之後馬明繼續做的士佬
每日一邊揸車一邊係裂縫封印附近守護
而石敢當恢復力量再一次踏上降魔之旅
並應承馬明有咩困難既時候
只要大叫三聲石敢當,佢就會出現幫手
降魔的2完
Sorry for 1999

如果結局係本來芷若死咗未婚夫有心病已經黑黑地 鍾意咗小馬之後見佢咁著緊死咗嘅啤啤呷醋黑化
小馬打完魔之後發現芷若先係黑得最勁個個
降魔2條主條就係小馬要救芷若脫離魔道

咁就神劇啦

女拳 始終衰係女人手上
馬明對芷若冷淡 都係怕自己剋死對方

open ending 可能又係回復的士佬 不過多左個身份降魔

芷若做番好醫生 無同馬明一齊

心姐可能受蔣志光影響

降魔係咩呀?

降魔係咩呀?

降魔係咩呀?

又幾夾
雯b好索

但芷若好少戲份
魔都係最後幾集先出
之前撞左車之後可以幾集無佢份

掛名女主角

可能係史上最少戲份嘅女主角

最少你都記得降魔的女主角係邊個先

但你記唔記得心理追兇 Mind Hunter女主角係邊個
唔準諗 唔準google 即刻答

係咪王君馨
女角諗起佢同靚湯
大結局都未到就推爆一個post
到底石敢當係咪豪仔?
降魔的完左我就專心溫書了
頭6集為左大家對個劇人物有d感情
始終降魔太魔幻
雯b好索

Btw 好想同隻魔扑野

Ali係索 不過佢成日入唔到戲
做正經戲成日同成套戲夾夾不入
佢唔浮誇時得一個樣 仲要側住頭講對白
黃智雯做戲贏佢一條街

黃智雯高佢好多lv

降魔係咩呀?

又幾夾

https://youtu.be/B6TacetvUSs

降魔係咩呀?

又幾夾

https://youtu.be/B6TacetvUSs

咁大個仔嗱
雯b好索

Btw 好想同隻魔扑野

Ali係索 不過佢成日入唔到戲
做正經戲成日同成套戲夾夾不入
佢唔浮誇時得一個樣 仲要側住頭講對白
黃智雯做戲贏佢一條街

始終Ali唔係正統做戲出身,做幾年已經呢個表現算好好
但距離獨當一面仲爭好遠,唔夠自然,融合唔到角色

反而黃智雯做戲其實有演技、有台型,做大既戲定小品戲都無問題
個根底打得好,同以前楊怡一樣,屬於有望做大將個類
但黃智雯都經常比人投閑置散,觀衆好容易忘記

智雯有套演人格分裂但tvb雪撚左唔播

好想睇添, tvb d倉底貨好多時爆得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞