林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
車費要1200,先可以攞足300

如果你得400蚊,只有100補貼

又唔聽書
如要「取盡」300元減免,每月車費要1,600元。
係超出$400既部份先再計25%

好老千
咁咪益咗啲要員工用公共交通工具送貨啲公司

3舊水
即係每個月派3舊水?
窮人拎300 富人又拎300

做就做好D啦 令到窮人拎500 富人拎100都好

富人洗撚搭地鐵咩,地鐵係咩都唔知啦
每年照加價
交通費唔過$400
無得津貼
變相鼓勵多搭車

減票最實際 全民受惠

其實係,林鄭又想搞民對民
窮人拎300 富人又拎300

做就做好D啦 令到窮人拎500 富人拎100都好

富人洗撚搭地鐵咩,地鐵係咩都唔知啦

減400再計25%?
唔好講到個個拎300
係要車費去到1600先拎到300

又唔聽書

即係要2k車費先攞得盡
唔限你坐車去做乜,總知八達通過400就開始計?
紅van 係咪唔計
減輕公共交通費負擔

204. 公共交通費是市民日常生活的一項必要開支,我在競選政綱中提出研究運用政府每年從港鐵收取的股息,以減輕基層巿民長途車費負擔。

我十分感謝運輸及房屋局的同事經過三個月的積極研究,現建議推出《免入息審查的公共交通費用補貼計劃》,向每月公共交通開支超出指定水平的市民提供一定程度的交通費用補貼。

我們建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限。估計會有超過200萬市民受惠。

計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用,而且簡單、易明、無須申請,操作簡便。

政府的目標是在立法會財務委員會通過撥款後的一年內落實計劃。

又唔聽書

即係要2k車費先攞得盡

數都唔識計

又唔聽書

即係要2k車費先攞得盡

300/0.25+400=1600
上面到底啲人係數學天才定係中文天才?

真係咁難明咩?

「免入息審查的公共交通費用補貼計劃」,向每月公共交通開支超出指定水平的市民提供一定程度的交通費用補貼。我們建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用,而且簡單、易明、無須申請,操作簡便。政府的目標是在立法會財務委員會通過撥款後的一年內落實計劃。

仲有人話自己400蚊坐車,都仲以為自己有 100蚊補貼

咁我買西鐵全月通 585一個月 咁佢係咪每個月直接退番300俾我

585 x 25%=$146.25

都爽喎 變左439無限任搭

On9 400以上先回25%
即係185x0.25

又唔聽書

即係要2k車費先攞得盡

去到咁多版都仲可以計錯。

推惡法幾百蚊搭車當無數?
雞肋惠民政策,迫MTR減價好過
減左400先x0.25

我日日屯門紅磡來回 仲未計接駁巴士同輕鐵 已經過千

屯紅唔買全月通你on9

又唔聽書

即係要2k車費先攞得盡

去到咁多版都仲可以計錯。

眼殘
自膠
垃撚圾 屌你老味 係減400
先x0.25 成班以為德政
份工要周街走,實攞足300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞