林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
得雞碎咁少"優惠"就咁多人高興
港豬真係易管

一年有$3600喎

有幾多人一個月搭成$1600巴士地鐵啊屌你老母
港豬真係易管

一年有$3600喎

基本上除左返機場外,都唔會有人搭到$1600
其實佢係用港鐵股息
再無審查派全世界
個津貼又點會多

呢次唔係用港鐵股息 係直接庫房派錢

港鐵股息咪又係入庫房
佢個政策原意係用筆股息收入黎補貼市民交通費嘛
港豬真係易管

一年有$3600喎

基本上除左返機場外,都唔會有人搭到$1600

走水貨個班仆街賺足$300
其實佢係用港鐵股息
再無審查派全世界
個津貼又點會多

港鐵股息咪又係入庫房

原意啫 最後政策出台係唔止吖嘛 直接動用埋庫房資金吖嘛 政府要做係可以做更多但結果就係開支over $400比個75折就算
笑死 但我都叫執到一百蚊嘅
1.《免入息審查的公共交通費用補貼計畫》,每月車費過400港元可獲相當於車費開支25%的補貼,上限為每月300港元,料200萬人受惠

2.港鐵研全線列車裝wifi,並研究方案吸引市民於非繁忙時間出行
3.放寬青馬大橋通航高度限制

4.2018年就屯門南延線及北環線展開公眾諮詢
5.擴建機場空郵中心

第2點根本戇撚柒鳩
1.《免入息審查的公共交通費用補貼計畫》,每月車費過400港元可獲相當於車費開支25%的補貼,上限為每月300港元,料200萬人受惠

2.港鐵研全線列車裝wifi,並研究方案吸引市民於非繁忙時間出行

5.擴建機場空郵中心

第2點根本戇撚柒鳩

講緊研究方案果點
治標唔治本方法
可加可減機制
到時港鐵加價九巴加價咪又係果條數
然後通漲返25%😂😂

25% 咁少?
戇鳩鳩 垃圾補貼
港豬真係易管

一年有$3600喎

平時放假出街都計 其實有機
港豬真係易管

一年有$3600喎

平時放假出街都計 其實有機

不過紅色小巴佬就慘d,佢地個行無得受惠,可能搭少d紅van
成班白痴仔數都未計就正評
搭村巴返放工
關我撚事

5.擴建機場空郵中心

第2點根本戇撚柒鳩

比蝗國旅客用
你估比你地用咩
一個月成千幾車費
要經大欖隧道番工真係要
一程廿幾蚊

計番可以拿到2百幾
搭村巴返放工
關我撚事

啱喇 啲人去哂坐巴士地鐵
咁我坐邨巴唔洗迫喇
派錢你班友一樣屌, 最好大家乜都冇, 你死你賤
其實佢係用港鐵股息
再無審查派全世界
個津貼又點會多

港鐵股息咪又係入庫房

原意啫 最後政策出台係唔止吖嘛 直接動用埋庫房資金吖嘛 政府要做係可以做更多但結果就係開支over $400比個75折就算

最on9係月票都會票計唔到
真係通過仲有無人買月票都會票?
變相用庫房補貼地鐵巴士綠巴收入
直接改可加可減機制就攪掂啦,係都要益商家
唔好俾我睇死係攞嚟補貼高鐵超支筆數
傻的嗎
其實佢係用港鐵股息
再無審查派全世界
個津貼又點會多

港鐵股息咪又係入庫房

最on9係月票都會票計唔到
真係通過仲有無人買月票都會票?
變相用庫房補貼地鐵巴士綠巴收入
直接改可加可減機制就攪掂啦,係都要益商家
唔好俾我睇死係攞嚟補貼高鐵超支筆數
傻的嗎
其實係邊個講剩係計over既車錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞